Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

KIM: nincs jelentősége, ki dobja be a levélszavazatot a postaládába

Schiffer András szerint ez aggodalomra ad okot.
Nincs jelentősége és a jogi szabályozás sem korlátozza, hogy a levélben szavazó választópolgár voksát tartalmazó borítékot ki dobja be a postaládába - válaszolta a levélben szavazás törvényességének garanciális elemeként az azonosító nyilatkozatot megjelölve Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az LMP-s Schiffer Andrásnak, aki a választ úgy értékelte: kiderült, hogy valósak a levélben szavazással kapcsolatos aggályok.

Az LMP társelnöke azután fordult írásbeli kérdéssel a miniszterhez, hogy Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője egy interjúban a határon túl élő kettős állampolgárok szavazatainak leadásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a konzulátusokon, nagykövetségeken "lesz egy postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye be a konzulátusra ezeket a levélszavazatokat, borítékokat."

Schiffer András szerint ez aggodalomra ad okot, nem garantálható ugyanis, hogy minden szavazat megérkezik. Rákérdezett, mi biztosítja a visszaélések elkerülését ebben az esetben.

Navracsics Tibor a parlamenti honlapon közzétett válaszában hangsúlyozta: a választópolgár felelőssége, hogy ha nem személyesen adja fel a válaszborítékot, kire bízza. Senki sem jogosult arra, hogy "többé-kevésbé hivatalos személy látszatát keltve" a választópolgárok levélben leadott szavazatait gyűjtse, de azt sem lehet megakadályozni vagy törvénysértőnek tekinteni, ha több választópolgár ugyanazt az embert kéri meg válaszborítékja feladására - közölte.

A miniszter kiemelte, hogy a levélben szavazás törvényességének legfontosabb garanciális eleme az azonosító nyilatkozat, amelyben a választópolgár megadja személyes adatait. A nyilatkozatot a szavazási iratok ellenőrzésekor kell összehasonlítani a névjegyzékben található adatokkal, és a legkisebb eltérés is az irat érvénytelenségét okozza. Ez hivatott biztosítani, hogy más nevében senki se küldhessen vissza szavazólapot.

Schiffer András, az LMP társelnöke közleményben reagált a válaszra. Azt írta: kiderült, valósak azok az aggályok, hogy külhoni szavazás esetén egy megbízott akár az egész falu helyett bedobhatja a szavazólapot a postaládába. Elfogadhatatlan, hogy a levélben szavazás során a választójog közvetlenségének és titkosságának elvét megbontva, minden garancia nélkül, egy a választások lebonyolításában semmilyen legitimációval nem rendelkező megbízotton múlhasson, hogy minden szavazat célba érjen - közölte az ellenzéki politikus, aki szerint az eljárási hibák a választási eredmény legitimációját veszélyeztethetik.

Olvasóink írták

 • 4. studyfy 2013. augusztus 15. 17:51
  „v.imre, megint mellé beszélsz. Az a kormány amelyik felvállalta, hogy új választási törvényt készít, az úgy tegye, hogy abban egy kétely se legyen. Ne példálózzál USA-val, más kaszinó.
  Egy lehetséges, kitalált példát leírok, hivatkozva tényként arra, hogy a Fidesz aktivisták házról házra járták városainkat, összeállítva azt a bizonyos listát. Íme a történet:
  Az erdélyi településen 15-20 jobboldali szimpatizáns Ábel vezetésével elhatározza, hogy segít a szavazatok összeszedésében. Szól is már előző napokban Jani bácsinak, Mariska néninek és a többi öregnek, hogy megyek majd a szavazás napján a borítékért, de addig ne töltsék ki a szavazólapot, nehogy elrontsák.
  Így is történik. Jani bácsi azonban a szavazás napján kiköti, hogy Ő Gyurcsányra akar szavazni. Mondja Ábel: semmi akadálya, de tudja-e Jani bácsi, hogy Gyurcsány a múlt héten átlépett a Fideszbe?
  - A teringettét - válaszol Jani bácsi, akkor én a Fideszre szavazok!
  Ábel és társai hasonló találékonysággal, így szépen összeszedték a szavazatokat. Ha egy fő 10 családhoz megy el, akkor 20 szimpatizáns 200 családot látogat meg, 2 fővel számolva az 400 fő. 100 erdélyi településen az már 40000 fő, amivel már választást nyertek 2006-ban.
  A leírtakat a jelenlegi választási törvény lehetővé teszi. Akkor miről is beszélünk?”
 • 3. szatyi 2013. augusztus 15. 17:13
  „Ha már ez a vita tárgya, a határon belül miért nem szavazhatunk postán?”
 • 2. v.imre 2013. augusztus 15. 16:51
  „Az már tényleg a kákán is csomó keresés, amit Schiffer András, az LMP társelnöke kifogásol. Mintha a külhoni posták és levél szolgáltatók mind-mind az LMP felügyelete alatt lennének, ahol biztos, hogy valamennyi feladott levél célba érne a válaszborítékon lévő magyar címre. Mintha valami felsőrendű lény szavatolná, hogy ott egyetlen küldemény se veszhessen el. Így levélben is lehet szavazni az USA-tól kezdve más országokban is évtizedek óta.”
 • 1. mivan? 2013. augusztus 15. 16:47
  „Akkor ezt tovább gondolva, annak sincs jelentősége ki vezeti az országot....( a szakadékba)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a Gyurcsány-Bajnai-korszak számláját fizetik ma is az emberek

Az előző kormányok sodorták veszélybe a hazai fejlesztéseket - közölte a nagyobbik kormánypárt. Tovább olvasom