Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Könyv, kultúra, élmény

Nyolcvannál több kiállító, hetvennél több szerző és várhatóan ismét több ezer látogató lesz majd jelen a III. Győri Könyvszalonon. A kétszáznál több kulturális élményt ígérő rendezvény összköltségvetése 12 millió forint.
Nem fújja el a szél a Győri Könyvszalont (október 17–19.), mert szükség van rá. A médiában megjelent találgatások, melyek arról szóltak, elmaradhat az esemény, alaptalanok voltak. Mindössze a megyei közgyűlés épülete melletti mélygarázs húszéves födémszerkezete nem bírja el a rá nehezedő terhet, melyet egy ilyen, több ezer látogatót megmozgató esemény jelenthet. Ezért költözött a szalon óriási sátra kicsit arrébb, az ugyancsak a megyeszékhely központjában található Bisinger sétányra. E gondolatokkal nyitotta meg a III. Győri Könyvszalon sajtótájékoztatóját Balogh József, Győr polgármestere.

A Kisalföld kérdésére Győr polgármestere kifejtette, igaz, hogy az idei költségvetést csökkentették, de a szándék erős a város vezetésében, hogy jövőre is támogassa a könyvszalont legalább annyival, mint idén.

Kevesebből többet

Tóth Nándorné, az esemény ötletgazdája és főszervezője, a győri kulturális iroda vezetője már pontos számokkal is szolgált. Mint mondta, idén félmillió forinttal kevesebbet kaptak a várostól, ám a bevételeket növelni szeretnék. Ez nem a látogatókat érinti, hiszen a programok nagyrészt ingyenesek, inkább a kiállítókat terheli. A társintézményeknek, a támogatóknak – mint például az Audi Hungaria Motor Kft. – köszönhetően 12 millió forintból gazdálkodhattak idén.

A szalon is igazolja: olvasni jó!

A kulturális iroda vezetője kiemelte a Kisalföld támogatását, a szombaton megjelenő Könyvszalon mellékletet, amelynek segítségével a szinte megszámlálhatatlan dedikálás, előadás híre eljut a lap minden olvasójához. Az esemény, amely Magyarországon a második legnagyobb ilyen jellegű kulturális seregszemle, pályázatok útján is jelentős pénzhez jutott. Ezzel kiegészítve a város segítségét vált lehetővé, hogy a zenétől a színházon át a gyerekprogramokig ismét sok és látványos, ingyenes eseménye legyen a vidék legnagyobb könyves találkozójának. Mint ahogyan Tóth Nándorné utalva a Kisalföldben futó kampányra megjegyezte: a szalon is igazolja, olvasni jó!

Személyes találkozások

A sajtótájékoztatón Schmidt Péter alpolgármester kiemelte, hogy az egyre inkább szakosodó világban milyen nagy szükségük van az embereknek az olvasásra. A Győri Könyvszalon azonban nem csupán erre nyújt majd lehetőséget, hanem arra is, hogy a látogatók a számtalan dedikáláson személyesen is találkozhassanak kedvenc írójukkal.
A szervezésből ugyancsak oroszlánrészt vállaló városi könyvtár igazgatója, Horváth Sándor Domokos örömmel számolt be arról, hogy az általa vezetett intézmény október elsejétől felvette Galgóczi Erzsébet nevét, majd kifejtette, ő maga nem tart attól, hogy az olvasás kimegy a divatból. Éppen ellenkezőleg, az internetes lehetőségek bővülésével kialakulhat a Gutenberg-metagalaxis.
(III. Győri Könyvszalon, október 17–19., Győr, Bisinger sétány. Külön melléklet a Kisalföld október 11-i számában!)

Kapcsolódó cikkek >>

A könyvszalon nem könyvhét (2002-10-29) >>
A szellem és a betűk bűvöletében (2002-10-25) >>
Esterházy a könyvszalonon (2002-10-08) >>
Győri könyvünnep gazdag kínálattal (2002-10-11) >>
Kertész fényéből mindenkinek jut (2002-10-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A film nem pótolhatja a könyvet

Karda Beáta, a ma is népszerű táncdalénekes Győrött kezdte meg tanulmányait. A Gárdonyi-iskola… Tovább olvasom