Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kósa Lajos: érdemes vitát folytatni a halálbüntetésről

A politikus úgy fogalmazott: azért, mert beléptünk az Európai Unióba, "még egy csomó témát fel lehet vetni, mert változik az idő, mert változnak a megítélések".
A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ezért érdemes vitát folytatni róla - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a TV2 Mokka című műsorában szerda reggel.

A politikus úgy fogalmazott: azért, mert beléptünk az Európai Unióba, "még egy csomó témát fel lehet vetni, mert változik az idő, mert változnak a megítélések". Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a halálbüntetés témájának felvetése egy demokráciában "biztosan nem tilalmas".

A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ugyanakkor van egy csomó tévhit a halálbüntetéssel kapcsolatban - mondta, hozzátéve: ezért kell beszélni róla, hogy elmondhassák a pártolói és az ellenzői is az érveiket.
A politikus egy kérdésre válaszolva elmondta: ő maga "életpárti". "Én azt gondolom, amit nem tudunk adni, azt nem vehetjük el" - mondta.

A műsorban a halálbüntetés témájáról beszélt Tóbiás József, az MSZP elnöke is. A pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnök csak olyankor veszi elő a halálbüntetés témáját, "amikor már nincs érdemi kormányzásra programja, nem tudja, mit kellene tennie", ezért "bedob olyan témákat", amelyek megoszthatják a társadalmat és elterelik a valóságról a figyelmet.

Az ellenzéki politikus szerint nincs értelme módosítani a trafiktörvényt, inkább el kellene törölni. Azt mondta, "arra nincs szükség, hogy a haveroknak kézen-közön kiosztott üzleteket továbbra is fenntartson a kormányzat". Tóbiás József szerint a fóliák leszedése önmagában "pótcselekvés".

Jeney Orsolya, az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója a műsorban "látványpolitizálásnak" nevezte a halálbüntetésé témájának felvetését. Ez "látszatválasz" egy nagyon komoly kérdésre, és csak arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az olyan igazi problémákról, mint például a bűnmegelőzés. Felhívta a figyelmet arra is, nem bizonyított, hogy a halálbüntetésnek van visszatartó ereje.

Mester Csaba ügyvéd viszont azt állította, hogy a büntetéseknek - így a halálbüntetésnek is - általában van visszatartó erejük.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő - mondta. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán Antal szerint a trafikosok leszedhetik a fóliát

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy ha egy EU-tagállam közvéleménye akarja, az unió szintjén is… Tovább olvasom