Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Kuvaitba utazik Áder János

Az államfő és az emír diplomáciai, oktatásügyi és közmunkaügyi megállapodásokat írnak majd alá.

Áder János köztársasági elnök Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah kuvaiti emír meghívására vasárnap Kuvaitba utazik - tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatósága pénteken.

Áder János hétfőn találkozik Marzúk al-Ganimmal, a kuvaiti nemzetgyűlés elnökével, és Szabah al-Khalid al-Hamad asz-Szabah sejkkel, Kuvait külügyminiszterével, miniszterelnök-helyettessel, majd az emírrel.

Áder János és az emír diplomáciai, oktatásügyi és közmunkaügyi megállapodásokat írnak majd alá - ismerteti a közlemény.
A KEH háttéranyaga hangsúlyozza, hogy Magyarország megítélése Kuvaitban nagyon kedvező, hagyományosan megbecsült gazdasági partnernek számít. A magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok több mint három évtizedes múltra tekintenek vissza. A 90-es évekig Kuvait több száz millió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a magyar gazdaság hídfőállása volt a térségben.

A magyar élelmiszerexport 2013 első félévében 11 százalékkal növekedett, mivel jelentősen nőtt a magyar élelmiszerek iránti kuvaiti kereslet. A kivitel további növelése szempontjából ígéretes területnek számít a technológiatranszfer, az egészségügy, a mezőgazdaság, a kutatás és fejlesztés, az IT-iparágak, a turizmus, a környezetvédelem, az energetika, továbbá az élelmiszer- és vízipar.

Októberben Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára járt Kuvaitban, aki hangsúlyozta: Kuvait Magyarország egyik legfontosabb partnere az Öböl-térségben, ezért szorosabbra kell fűzni a két ország kapcsolatait. Mint mondta, Kuvait a keleti nyitással kapcsolatban is fontos partnernek számít, ezért Magyarország nagy figyelmet fordít a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére.

Az 1962. november 11-én kihirdetett alkotmány szerint Kuvait alkotmányos, örökletes monarchia. Az államfő 2006 óta Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah emír, ő nevezi ki a kormányfőt, aki hagyományosan szintén a dinasztia tagja.

Kuvait az egyetlen Öböl menti arab monarchia, amelyben választott parlament működik: az egykamarás, 66 tagú nemzetgyűlés (Madzslisz al-Umma) 50 tagját négy évre közvetlenül választják, és hivatalból tagja a kormány 16 minisztere is. (A nők 2006 óta rendelkeznek választójoggal, a törvényhozásba 2009-ben került be először nő.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 ezer közmunkás járhat iskolába télen

Fontos a romák diplomához juttatása, hogy kialakuljon az értelmiségük - mondta Balog Zoltán. Tovább olvasom