Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lázár János Gyöngyöspatáról

Budapest – A Fidesz frakcióvezetője szerint a munkahelyteremtés, az oktatás és a közbiztonság az a három terület, amelyen teendője van államnak a most kilátástalan helyzetben lévők felzárkóztatása érdekében.
„Munkahely, oktatás, közbiztonság - talán így foglalná össze egy rövidhír szerkesztője mindazt, amit egy új, erősebb államnak a közeljövőben meg kell tennie" – fogalmaz Lázár János abban az írásában, amelyet az Origo hírportál felkérésére tett közzé szerdán a Gyöngyöspatán történtek, a cigányság helyzete kapcsán.

Szerinte a kialakult helyzet logikai lánca a következő: a képzetlen munkanélküliek tömegeinek magára hagyása, majd állami erélytelenség a megélhetési bűnözéssel, a közbiztonság romlásával szemben, aztán a valóság tagadása, a megosztottság kiterjesztése a közös nyelvre, végül pedig újra erélytelenség, gyengeség az önkényes rendfenntartókkal, az erőszak árnyékállamát ígérőkkel szemben.

Hódmezővásárhely polgármestere nagy mulasztásnak értékeli, hogy a magyar politika „egy ponton lemondott az őszinte, egyenes beszédről a valóság jelenségeinek leírását illetően és olyan kreált konstrukciókban, vagy mesterséges nyelven próbált a hétköznapokról beszélni, amelynek bizonyos jelenségek leírására egyszerűen szavai sem voltak."

Ez volt szerintem az eredendő bűn: a valóság látásáról és elbeszéléséről való lemondás, illetve ennek következményeként a közös nyelvről való lemondás – írja, hozzátéve: mindennek hatására ugyanis a politika valósága és a hétköznapoké kezdett elszakadni egymástól, ami az állammal és a politika művelőivel szembeni egyre általánosabb bizalomvesztésben, később pedig a hétköznapi hazugságokkal, álszent magatartásokkal szembeni elvárásokban öltött testet.

Lázár János szerint a virtuális valóságokat teremtő politika helyben még nagyobb károkat okozott és szenvedett el, mint országosan, teljes közösségek, települések, megyék, sőt, országrészek mindennapi tapasztalatává kezdett válni az, hogy amivel kapcsolatban segítséget várnak – a munkanélküliségből sarjadt teljes kilátástalanság az egyik oldalon, a közösség kettészakadásával együtt járó közbiztonság-romlás a másikon –, az a hivatalos Magyarország szintjén nem is létezik.

Ez az elárvultság és frusztráció nyitotta ki szélesre a kapukat a szélsőjobb előtt, amely be is masírozott azon, és immár „birtokon belül" egyszerre kínált mindent, amit korábban megtagadott a politika: nyitott fület, a dolgok nevén nevezését, határozott válaszokat, tettrekészséget, erőt – olvasható az írásban.

Lázár János hangsúlyozza: akár a munkanélküliség, akár a tyúktolvaj, akár a kirekesztő neonáci testesíti meg a fenyegetést, Magyarország minden polgárának joga van ahhoz, hogy az államtól várhasson védelmet. „Ezt a bizalmi viszonyt kell helyreállítani lépésről-lépésre, visszafele haladva a fenti logikai láncon. Legelőször is rendet kell tenni" – rögzíti.

A kilátástalan helyzetben lévőknek - köztük a meghatározó arányt képviselő romáknak – munkahelyet, gyermekeiknek a nyomor örökségétől megszabadító oktatást kell nyújtani – folytatja, hozzáfűzve: a megélhetési bűnözés, a megosztottságból következő helyi polgárháború kárvallottjainak pedig hathatós védelmet, a hétköznapok biztonságának állami garanciáját.

Utal az újrainduló közmunkaprogramra, amely szerinte afféle magyar „New Deal", új megállapodás lehet polgár és polgár, illetve állam és polgára között, Kelet-Magyarország infrastrukturális fejlesztésének, felzárkóztatásának egyik fontos eszköze. Az oktatáson keresztül elinduló, részben megvalósuló társadalmi integrációra szülővárosát, Hódmezővásárhelyt hozza fel példaként. Mint írja: a köztársaság az iskolákban kezdődik, Budapesten, Hódmezővásárhelyen és Gyöngyöspatán.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Csonka László 2011. május 06. 09:28
  „49. dodó 2011.05.05. 21:50 Kapaszkodjon + !!!!!!!! Csintalan telefonos cirkuszában, 1. kérdés hangzott el: Mi lesz a mohácsi busók-kal ??????????? Félelem keltők+egyenruhában közlekednek !!!!!!!!!!! Válasz: elmeállapot emlegetése, + lekeverés azonnal !!!!!!!!! Na, tényleg "Pipitér" úr, vége Mohácson a turista látványosságnak ?????????????? Busójárás - őrjáratozás ?????????????????”
 • 48. dodó 2011. május 05. 21:50
  „Újabb gyilkosság Hajdúhadházon :: 2011, május 5 - 20:37

  Miközben a rendőrök a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjainak feljelentésével voltak elfoglalva addig borért és cigarettáért gyilkoltak meg egy negyvenéves férfit a cigányok. Kinek az oldalán áll a rendőrség?
  Korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SZJP) tagjai fatolvajt fogtak Hajdúhadházon, akit át is adtak a rendőrségnek, sőt a többi tolvaj, aki a helyszínről elmenekült a fellépés miatt, az összekészített, ellopandó fát sem tudta magával vinni. Rendőrségünk természetesen nem hagyhatta szó nélkül ezt a felháborító polgárőri cselekedet, emiatt feljelentették az SZJP tagjait a legutóbbi kormányrendelet alapján, azaz közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végeztek, amelyre a jogszabály nem jogosította fel őket. A polgárőrök ma kapták kézhez a hivatalos iratot. Biztos félelmet keltettek a tisztességes fatolvajokban. Ezt kormányunk és rendőrségünk nem tűri az új, kifordított világszemlélet értelmében. Ennek fényében rövidesen azon sem lepődünk majd meg, ha a kirabolt és agyonvert idős emberek családtagjait vonják majd felelősségre, mondván miért hagyták, hogy egyedül lakjon, ugyanis ezzel direkt felheccelték a cigányságot, akik nagy félelmükben nem tudtak mást tenni, mint bestiálisan a túlvilágra juttatni. Nem morbid akarok lenni, dühöm íratja velem ezeket a sorokat.

  Ugyanis amíg a rendőrök a polgárőrök feljelentésével voltak elfoglalva, addig a cigányok meggyilkoltak egy negyvenéves férfit a nála lévő borért és cigarettáért Hajduhadház és Bocskaikert között fekvő Rákóczikerten. A férfit annyira súlyosan bántalmazták tegnap, hogy mára belehalt sérüléseibe.”
 • 47. Csonka László 2011. május 05. 16:43
  „"Újabb uzsorások kerültek rendőrkézre Ózdon, a keddi akcióban hat embert fogtak el, ezzel már húszra emelkedett azon gyanúsítottak száma, akiket uzsora- és ehhez kapcsolódóan más bűncselekmények elkövetése miatt vettek őrizetbe - tájékoztatott a rendőrség csütörtökön."
  Naptárt cseréltek, elkezdődik a beígért rendcsinálós 2.hét !!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 46. Csonka László 2011. május 05. 16:39
  „46. maros50 2011.05.05. 10:54 +info Bern-hez: (E-mail-ban kaptam)
  Most már értem, miért nem mennek a cigányok Svájcba - csak Kanadába, Franciaországba, Dániába...
  Hat napos tanulmányi útról tértem haza, Svájcból. Ott is rengeteg a cigány, de ott azt látjátok, hogy keményen dolgoznak, mint ahogy azt nekem két hotel tulajdonosa /Renáta/ mondta: következő motivációjuk van:
  - munkanélküli segélyt csupán öt megszakítás nélkül ledolgozott év után kapnak.
  - ha a felkínált munkát elutasítják, semmilyen támogatást nem kapnak.
  - ha a munkát saját hibájuk miatt vesztik el - alkoholt fogyasztanak a munkahelyen, akkor támogatást nem kapnak.
  - ha a községi lakást vagy az állami tulajdont megkárosítják, akkor ki kell fizetniük a javítást vagy leülni börtönbe és ott dolgozni, míg ki nem fizeti az adósságát.
  Érthetetlen számomra, hogy senki sem kritizálja Svájcot, hogy nem akarják munka nélkül etetni a hátrányos helyzetüket. És Európában senki sem beszél svájci rasszizmusról..
  Ezért azt szeretném, hogy a parlamenti pártok fizessék a különböző szociális segélyeket, ha már ilyen megfordított rasszizmust tettek lehetővé.. .
  (sztem jobb minta "a piros hó!" Osztanak egy kis okosságot is a pártpolitika mellé)”
 • 45. maros50 2011. május 05. 10:54
  „És akkor mi van leesik a piros hó!”
 • 44. Csonka László 2011. május 05. 10:35
  „44. maros50 2011.05.05. 08:42 44. Balog páter is Bern-be készül, tanulmányútra!”
 • 43. maros50 2011. május 05. 08:42
  „Nagyon egyet tudok érteni Lázár Jánossal.Világossan fogalmaz,ugyanis az elmúlt nyolc évben a kormány segélyen tartotta a munkanélkülieket,köztük a romákat.Nagyon sokat elmondták,hogy az elmúlt években egyszer sem ajánlottak fel közmunkát számukra.Az elmult nyolc év vivmányi közé tartozott,hogy a kormány hagyta,hogy fasízálódjanak a szélsőjobboldali mozgalmak,amely késöbb cigánygyilkossághoz is vezetett.Gyurcsány Ferenc érdeme,hogy a parlamentben arról nyitott vitát,hogy "cigányt" vagy" romát" kell mondani.Most meg pofátlanul 1 milliót ajánlott fel a romáknak a 120 miliárd forintból,ami szörén szálán eltünt, hagyják el a településüket a romák,ahelyett,hogy megkövetelte volna az oktatást,munkát bíztosított volna számukra,de nem mert könnyebb volt
  putrivilágban,tudatlanságban,segélyen tartani a romákat és még eljátszotta mártír szerepét amikor megjelent a cigánygyilkosok tárgyallásán.Mindezek után nem csodálkozom,hogy a nemzetszocialisták feltüntek.Na ennek a kornak is vége!Garantálom,hogy az Orbán kormány helyre állítja a rendet.”
 • 42. queenmargareth 2011. május 04. 21:30
  „dehogynem) csak semmire nem jutok vele”
 • 41. queenmargareth 2011. május 04. 21:23
  „elkerültem. sosem fizettem adót”
 • 40. kalkutta 2011. május 04. 19:57
  „39. W666W 2011.05.04. 19:54
  Íme az erősebb állam! A mi (eddig is korlátozott) szabadságunk és pénzünk meg tovább csökken.
  A cigány problémát is ezért robbantották ki.”
 • 39. kalkutta 2011. május 04. 19:55
  „Kvínmargó,
  Ne lopj! Elég ha csak el tudod kerülni az adófizetést.”
 • 38. W666W 2011. május 04. 19:54
  „,,Munkahely, oktatás, közbiztonság - talán így foglalná össze egy rövidhír szerkesztője mindazt, amit egy új, erősebb államnak a közeljövőben meg kell tennie" - fogalmaz Lázár János abban az írásában, amelyet az Origo hírportál felkérésére tett közzé szerdán a Gyöngyöspatán történtek, a cigányság helyzete kapcsán

  Ez mind szép akkor EZEK A TERVEK MIT SZOLGÁLNAK ????
  A Szél Kálmán terv munkatörvénykönyvi részéböl kimásolva...

  1. Nem kell indokolni a kirúgást

  A tervek szerint a jövőben a mikro- és kisvállalkozások a lehető legkönnyebb módon vehetnék fel és bocsáthatnák el a dolgozóikat. Az a korábbi követelmény, hogy rendes felmondás során a munkaadónak indokolni kell a döntését, megszűnik. Ezt azzal magyarázzák, hogy a felmondás indoklása a vállalkozásoktól ,,komoly és mindkét félre nézve méltánytalan erőfeszítéséket igényel, amelynek társadalmi hasznossága kétséges" - fogalmaztak a tervekben. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint így 16 milliárdot takaríthatnak meg évente a vállalkozások.

  2. Kevesebb baleset lenne ,,munkabaleset"

  Az intézkedés célja, hogy a munkáltató mentesüljön az ,,ésszerűtlen esetekben" a kárfelelősség alól, melyek közvetlenül nem kapcsolódnak a munkavégzéshez. A jelenleg hatályos munka törvénykönyve szerint a munkabaleset olyan baleset, amely ,,a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül" - magyarázta meg a fogalmat dr. Hargittay Szabolcs munkajogász a Profession.hu-nak. Munkabaleset lehet például, ha valakit közlekedési baleset ér a munkájával kapcsolatos utazás során, de az is, ha a szervezett üzemi étkeztetés közben, vagy a munkahelyi öltözőben a tisztálkodáskor sérül meg az alkalmazott. A munkabaleset fogalmának szűkítésével minisztérium 2 milliárd forintot szeretne megspórolni a vállalkozásoknak.

  3. Nem lenne kötelező az üzemi tanács létrehozása

  4.jpg A törvény ma még előírja: ha foglalkoztatottak létszáma meghaladja 50 főt, üzemi tanácsot kell választani. Az NGM intézkedésével ez a kötelezettség megszűnne. A kötelező jelleg amúgy eléggé gyenge lábakon áll, mert a jelenlegi munka törvénykönyve nem szankcionálja az üzemi tanács hiányát, az alkalmazottak belátására van bízva, hogy létrehozzák-e a saját érdekükben, vagy sem.


  A minisztérium indoklása szerint azért van szükség a ,,kötelezettség" megszüntetésére, mert az üzemi tanács ,,a munkavállaló valós védelmét ellátni nem tudó, vállalatvezető idejét rabló kötelezettség" - írják. Az intézkedés nyomán 80-100 millió forint ,,bevételre" számít az állam a válallkozásoknál.

  4. A munkaidő nyilvántartása rugalmasabbá válna

  A foglalkoztatást jelentősen javítaná, ha a mikro- és kisvállalkozásoknál a munkavállalót csak a heti 48/60 órás, napi 12 órás munkaidőkeret kötné, amelynek felhasználásáról a két fél szabadon egyezik meg az éves munkaidőkeret mellett - véli az NGM. A munkaidőkeretben történő foglalkoztatással sok vállalat minimálisra csökkentheti a rendkívüli munka után fizetendő bért, a rugalmas beosztásnak köszönhetően pedig akár 4 vagy 12 órában is behívható a munkavállaló.

  5. Másképp megállapított (vélhetően kisebb) bérpótlékok

  Felülvizsgálnák az éjszakai és hétvégi bérpótlékot.

  6. Másképp megállapított - vélhetően kevesebb - végkielégítés

  Új szabályokat hoznának a végkielégítésekre.

  7. Felmondási idő

  Csökkentenék a felmondási időt.

  8. Bevezetnék az 5,5 munkanapos munkahetet

  Bevezetnék az 5,5 munkanapos munkahetet a folyamatos üzemű vállalkozásoknál. Alighanem arról van szó, amit a kormány a konvergenciaprogramban beígért Brüsszelnek: véglegesítik a Gyurcsány-kormány egykori munkaügyi és szociális minisztere, Szűcs Erika által elfogadtatott ideiglenes szabályt. Ami arról szólt, hogy ha a nyolcórás dolgozónak - például a válságban a megrendelések visszaesése miatt - lecsökkentették a munkaidejét, akkor a gazdaság éledezése, és a megnövekedett munkamennyiség miatt most a korábbinál magasabbra, maximum heti 44 órára emelhetik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fizetését is növelik: a munkaadónak csak annyit kell fizetnie, mintha a dolgozó heti 40 órát dolgozna.

  9. Képesítési követelmények csökkentése

  Sok munkakörnél eltörlik azt a követelményt, hogy csak szakképzett munkavállaló tölthet be egyes állásokat, ugyanis az NGM úgy véli, hogy néhol feleslegesek a képesítési követelmények. Az intézkedéssel a szakképzetlen embereknek akarnak lehetőséget biztosítani az elhelyezkedéshez, de nem utolsó szempont az sem, hogy a vállalkozók ezzel ,,olcsóbb" munkaerőhöz jutnak: minimálbérért, 78 ezerért dolgoztathatják azokat az embereket, akiknek korábban a garantált bérminimumot (94 ezer forint) kellett adniuk. Ez utóbbit ugyanis csak a szakképzettséggel rendelkezőknek kell megfizetni. A minisztérium szerint az intézkedés 1 százalékos foglalkoztatásjavulást, 100 ezer új, legális munkahelyet teremtene.

  10. Elaprózzák a szabadságot

  A jelenlegi szabály szerint a szabadságunknak csak a negyedével rendelkezünk mi, a többinek a kiadásáról a munkaadó dönt, és 30 nappal a szabadságolás előtt értesítenie kell a dolgozót, mikor küldené szabadságra. Ehhez a munkavállaló előzetes meghallgatása is szükséges, hogy megfelel-e neki az időpont. A jövőben ezeket a ,,pihenőnapokat" kettőnél több részletben is kiadhatja majd a munkáltató, ha gazdasági érdekei miatt úgy látja jónak. Munkapszichológusok szerint évente legalább egyszer két hét folyamatos pihenésre van szükség ahhoz, hogy egy dolgozó regenerálódjon, feltöltődjön, és így újra ,,hasznát vegye" a cég. Éppen ezért nem lehet évről évre tologatni a szabadságokat, hanem a cég köteles az esedékesség évében kiadni.

  11. Túlóráért nem pénz, hanem szabadnap járhat

  A túlórákat ezentúl nem lesz kötelező kifizetni, a munkaadó megválthatja szabadidőben. A munka törvénykönyve szerint rendkívüli munkavégzés (túlmunka, túlóra) esetén bérpótlék jár, azaz 50 százalékkal magasabb órabér. Abban az esetben pedig, ha pihenőnapon kell dolgozni, akkor a fizetés dupláját kellene kapnia a munkavállalónak.

  12. Tovább tart majd a próbaidő

  A próbaidő jelenleg maximum 3 hónap a versenyszférában, a köztisztviselőknél viszont fél év. Ezt az időszakot a teljes nemzetgazdaságban 6 hónapra emelnék. A munkajog szerint a próbaidő alatt bármikor, azonnali hatállyal és indoklás nélkül megszüntethető a munkaviszony. A cégek maximálisan kihasználják a próbaidőt olyan pozíciókban is, ahol ez indokolatlan lenne, sőt gyakori, hogy a három hónapos próbaidőt is keveslik, és féléves munkaerő-kölcsönzéssel kerülik el - írta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyik tanulmánya hazánkról.

  +1. Kevesebb szabadságot kapnak a kismamák, de pénzre válthatják


  Egy évről fél évre csökkentik azt az időszakot, amikor a gyermekgondozás céljából ,,fizetés nélküli szabadságon" otthon lévő kismama fizetett szabadságra jogosult. A munkába visszatérő kismama szabadságát viszont - a korábbi rendszerrel szemben - részben pénzre válthatják, kifizethetik a dolgozónak, ha szeretné. Ez munkavállalói szempontból pozitív intézkedés lehet, hiszen nem szerencsés, ha az újra dolgozni kezdő anyuka az őt megillető felmondási védelmi időt szabadságon tölti. Korábban a visszatérési szándékról illett körülbelül 2 hónappal a munkába állás előtt írásban értesíteni a munkaadót. Ezt az időtartamot is ,,leszabályozzák": kötelezően 30-60 nappal korábban szólnia kell majd a munkáltatónak, ha újra dolgozni szeretne a kismama.”
 • 37. queenmargareth 2011. május 04. 19:24
  „lázár mondta lázár fidesz és amit fidesz az isten persze nincs önkényuralom.
  még nem loptam, mint ők, de, ha így kell tenni, akkor legyen így.”
 • 36. kalkutta 2011. május 04. 19:18
  „Ráadásul ha semmid sincs akkor annyit is érsz. Nem én mondtam.”
 • 35. queenmargareth 2011. május 04. 18:32
  „18. Mignon 2011.05.04. 14:34
  Mit nem értesz? ha nem alakulsz át, akkor semmid nincs. Ez az Ő országuk.”
 • 34. clarification 2011. május 04. 17:57
  „25. Stufff ! Jó vagy! Tetszik!”
 • 33. félnótás 2011. május 04. 17:56
  „-Munkahelyteremtés Vásárhelyen: választási ígéret, majd megint. Helyette az országos átlag fölötti munkanélküliség.
  -Oktatás Vásárhelyen: Most ver szét egy jó, hanem a legjobb középiskolát ki tudja milyen érdekből.
  -Közbiztonság Vásárhelyen: csak elemezze a statisztikát ahol a gyöngyöspataiak rokonjai a hunyók.
  -Mellébeszélés: Pédaképe lehetne (talán az is) a "sohasem hazudtunk" bagázsnak.
  Ha mindent ennyire jól lát és tud, helyileg miért nem lépte meg a szükséges lépéseket?
  "Egeret vajudtak a hegyek...."”
 • 32. Stufff 2011. május 04. 17:30
  „Idézet a fenti cikkből:
  Hódmezővásárhely polgármestere nagy mulasztásnak értékeli, hogy a magyar politika ,,egy ponton lemondott az őszinte, egyenes beszédről a valóság jelenségeinek leírását illetően és olyan kreált konstrukciókban, vagy mesterséges nyelven próbált a hétköznapokról beszélni, amelynek bizonyos jelenségek leírására egyszerűen szavai sem voltak."
  Gyere Jánoska és töltsed a hétvégéidet a Dobó Katalin utcában, pihenés képpen.
  Azután őszintén és egyenesen fogsz te is beszélni a valóság jelenségeiről,- és nem mesterséges nyelven fogsz beszélni a hétköznapokról. Kiváncsi lennék az itt tapasztalt jelenségeket egyszerűen szavakba tudod e majd foglalni.”
 • 31. booo 2011. május 04. 17:25
  „Aki azt mondja hogy Gyöngyöspatán a Magyarok rendesen élnek, annak javaslom költözzön oda 1 hétre és utánna nyilatkozzon.”
 • 30. keletaru 2011. május 04. 17:23
  „Echo tv tegnap este Bayer Attila műsorában szépen "el "magyarázták az ott" élő" Magyarok mit tettek eddig ezért a kisebbségért s mit kaptak. Na ezt a drága média miért nem prezentálja ???!!!! Miből látszik egyből nem is akarnak beilleszkedni , nekik jár minden . elmondták havi minimál bérért végezték el a hiányzó ált iskola éveket . Mindenre kaptak segítséget töbszörösen . Ugyan már ebből is látszik mire használják e dolgot , egyes vezetőink : Félre tájékoztattnak a mi "adó"-forintjainkból .Üdv Kuci”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyucsány írásbeli kérdése az Audi-beruházás ügyében

Utasította a kormány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt? – kérdezi írásban Gyurcsány Ferenc Orbán Viktort. Tovább olvasom