Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Lehívható az uniós finanszírozási csomag harmadik részlete

Magyarország lehívhatja a nemzetközi finanszírozási csomag uniós részének harmadik részletét. Megszületett ugyanis az erről szóló megállapodás az Európai Unióval, csütörtökön írták alá a Kiegészítő Egyetértési Megállapodást, a hitelrészletet a hónap végéig folyósítják.
Magyarország még múlt év végén állapodott meg az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal (IMF) egy 20 milliárd eurós finanszírozás csomagról. A pénzügyi támogatást négy részletben fizetik ki: az első, 2 milliárd euró összegű részletet 2008. december 9-én, a második, szintén 2 milliárd euró összegű részletet 2009. március 26-án folyósították.

A 2009. II. negyedévére tervezett, 1,5 milliárd euró összegű harmadik részlet lehívása előtt az Európai Bizottság képviselői május 7-e és 18-a között tárgyaltak Magyarországon a lehíváshoz kapcsolódó feltételek megvalósulásáról illetve a makrogazdasági kilátások egyeztetéséről. A megbeszéléseket az IMF és Magyarország közötti készenléti hitelmegállapodás második felülvizsgálatával egyidőben ütemezték - közölte a PM.

A megbeszélések eredményeképpen - figyelembe véve a gazdasági fejleményeket, a növekedési prognózis módosítását, valamint az április közepén megalakult Bajnai-kormány programját - módosultak a hitelcsomag 4. részletének lehívásához kapcsolódó feltételek, amelyeket a második Kiegészítő Egyetértési Megállapodás tartalmaz. Utóbbi az Egyetértési Megállapodás részét képezi - olvasható a közleményben.

A Kiegészítő Egyetértési Megállapodást pénteken hozza nyilvánosságra a Pénzügyminisztérium, a teljes szöveg megtekinthető a szaktárca honlapján.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák elleni támadások: milliónál több számot ellenőriztek

Milliós nagyságrendben vizsgáltak át telefonszámokat, hívásadatokat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói az elmúlt másfél év romák elleni támadásai kapcsán. Tovább olvasom