Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Lezsák: a közműszolgáltatásban nem szabad profitot termelni

Lezsák Sándor szerint a közműszolgáltatás a közösség szolgálata, ahol nem szabad profitot termelni.
Az Országgyűlés alelnöke a Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületében, Bugacon tartott szerdai rezsicsökkentési fórumon azt is hangsúlyozta, hogy "vakmerő gyávaság" lett volna, ha az Orbán-kormány nem csökkenti a rezsiköltségeket. Idézte az alaptörvényt, amely szerint a rászorultakat segíteni kell.

Németh Szilárd (Fidesz) országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője történelminek nevezte, hogy 2013 januárjától hosszú évtizedek után először csökkentek Magyarországon a rezsiköltségek.

A bugaci kultúrház zsúfolásig megtelt, csaknem 300 embert befogadó termében a fideszes politikus, Csepel polgármestere bejátszatott egy egykori tévéfelvételt, amelyen Lendvai Ildikó szocialista képviselő arról beszélt, hogy "nem lesz gázáremelés". Ezzel szemben 2002 és 2010 között tizenötször volt áremelés, 300 százalékkal emelték a gáz árát - mondta Németh Szilárd.

A fideszes képviselő az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az adataival támasztotta alá, hogy a vásárlóerőt tekintve 2010-ben a magyar családok fizették Európa legmagasabb rezsiterheit. A magyar emberek 2010-ig a legmagasabb gázárat fizették Európában, és Csehország után az áram ára a második legmagasabb volt - tette hozzá.

Adatai szerint eddig több mint 1040 milliárd forintot vittek ki Magyarországról az energiaszolgáltatók. A külföldi közműszolgáltatók 2008-ban 60 milliárd forint profitot vittek ki a villamosenergia-szektorból, ez 2012-re 26,7 milliárdra csökkent - mondta a képviselő, hozzátéve: "ettől már idegesek lettek".

A lakossági földgáz ára alapján Magyarország most Európában a 11. helyen szerepel, "tehát van még tartalék" - mutatott rá.

Németh Szilárd fontos eredményként értékelte, hogy 143 milliárdról 124 milliárd forintra csökkent a magyar családok díjhátraléka 2012 májusa és 2013 júniusa között.

Azoknak, akik megengedték, hogy a magyar embereknek a megfizethetetlen rezsiköltségek miatt óriási tartozásuk keletkezzen, "egy rácsos intézményben lenne a helyük" - mondta hangos tetszésnyilvánítással kísért előadásában.

"Amikor azt mondjuk, hogy nonprofittá tesszük a szektort, az nem azt jelenti, hogy nem lesz nyereség", hanem azt, hogy azt vissza kell forgatni fejlesztésekre, a szolgáltatások biztonságosabbá tételére - jelentette ki Németh Szilárd, hozzátéve, ez akkor lehetséges, ha a kormány visszavásárolja a közműcégeket - tette hozzá.

Kiemelte: a rezsicsökkentés mind a négymillió magyar családnak csökkenti a terheit, a jövőben olyan árat kell képezni, amelyet a magyar lakosság meg tud fizetni.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypárti frakciószövetség szeptemberi évadnyitó ülésén tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára. A politikus a 11,1 százalékos mértéket azzal magyarázta, hogy így csökkenhet a tavaly decemberi árakhoz képest az áram, a gáz és a távhő ára összesen 20 százalékkal az idén.

2013. január 1-jével már 10 százalékkal csökkent az említett három közszolgáltatás ára.

Olvasóink írták

 • 3. _csutak_ 2013. szeptember 26. 07:58
  „Kedves elvtársak,
  mint a Magyar Kommunista Munkáspárt aktív tagja szeretettel fogadom az újabb kommunista lépését a kormánynak!
  Csak így tovább Lezsák elvtárs és Orbán elvtárs.
  Végre belátták, hogy igazából csak a kollektív tulajdon adja meg a proletárok létbiztonságát és sajnálom az ennek a felismeréséhez elbaltázott 25 évet :(”
 • 2. x 2013. szeptember 26. 00:59
  „http://www.google.de/search?q=Volksentscheid+Hamburg - A hamburgi népszavazás (és következményei):
  Hamburg önkormányzata visszavásárolja az áram-, gáz- és távhőszolgáltatás hálózatait, miután a vasárnapi népszavazáson többséget szerzett az erre irányuló javaslat. A magyar kormány is hasonló terveket fontolgat.

  A vasárnapi referendumon a szavazatok 99,5 százalékának feldolgozása alapján 50,9 százalék támogatta a visszavételt. A mi Hamburgunk, a mi hálózatunk nevű kezdeményezés annak ellenére is keresztülvitte akaratát, hogy a városvezetés és a konzervatív (CDU), szociáldemokrata (SPD) és szabaddemokrata (FDP) önkormányzati frakció egyaránt ellenzi a hálózatok visszavásárlását.

  A városnak jelenleg 25,1 százalékos tulajdonrésze van a hálózatokban, a többi két nagy konszern, a svéd Vattenfall és a német E.ON tulajdonában van. Olaf Scholz (SPD) hamburgi polgármester a népszavazás előtt figyelmeztetett: a visszavásárlásról szóló döntéssel több éves pereskedés kezdődne.

  A népszavazás eredményét a városi tanács magára nézve kötelezőnek ismeri el - mondta a polgármester. Hamburgnak ezért most alapítania kell egy hálózatüzemeltető társaságot, amely elindulhat az áramhálózat üzemeltetésére kiírandó következő koncessziós pályázaton. ...”
 • 1. szatyi 2013. szeptember 25. 21:40
  „És ez csak most jutott eszükbe?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papcsák-ügy: Feljelent az LMP, az önkormányzat és Papcsák is

Egy hangfelvételen egy vállalkozó állítja: százmilliós kenőpénzeket kellett kifizetnie egy beruházás… Tovább olvasom