Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

LMP: az oktatási program a részvételre és a partnerségre épül

Az LMP 13 pontból álló oktatási programja a részvételre és a partnerségre épül – mondta a programot bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Osztolykán Ágnes. Az ellenzéki párt parlamenti képviselője közölte: elképzeléseik nemcsak az egyén mobilitására fókuszálnak, hanem a foglalkoztatásra és a gazdaság fellendítésére is.
Az LMP elképzeléseinek első és legfontosabb eleme a radikális forrásbővítés: a központi költségvetés 15-20 százalékát az oktatásra fordítanák - hangsúlyozta Osztolykán Ágnes.

Erősítenék az iskolák demokráciára nevelő szerepét, hogy az ország a jövőben ne "bólogató Jánosokból", hanem a saját jogaikkal és kötelezettségeikkel tisztában lévő állampolgárokból álljon. Az LMP álláspontja szerint amelyik önkormányzat vállalja, az – állami finanszírozás mellett - kapja vissza iskolái fenntartási jogát - folytatta. Az ellenzéki párt visszaállítaná a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, mert véleményük szerint a 16 éves fiatalok nem piacképes tudással rendelkező felnőttként hagyják el az iskolákat – sorolta elképzeléseiket.

Az LMP új tantárgystruktúrát és új Nemzeti alaptantervet készítene, amelyek már a 21. századi igényekkel lennének szinkronban. Emellett új együttműködési modellt dolgoznának ki, amelynek első elemeként felszámolnák a Nemzeti Pedagógus Kart - jelentette be a politikus.

A Lehet Más a Politika egy korai fejlesztési szolgáltatási rendszert is kialakítana és kiépítene egy fejlesztő és gyógypedagógusi hálózatot is. Bérpótlékot kapnának azok a pedagógusok, akik hátrányos helyzetű térségekbe mennének tanítani, és ezekben a régiókban létrehoznák a kiemelt oktatási körzeteket - sorolta. A képviselő erdei iskola programról is beszélt, amelynek fő eleme a környezettudatos nevelés lenne.

Végül azt mondta, visszaállítanák a négyéves szakképzési időszakot. Országos felnőttképzési programot is indítanának, amely ingyenes lenne az első szakmájukat megszerzők és az először szakmát váltók számára. Ehhez kapcsolódva közölte, hogy ingyenes nyelvvizsgázási lehetőséget biztosítanának azok, akik a szakképzésben tanulnak és onnan tovább akarnak lépni a felsőfokú oktatás vagy a felnőttképzés irányába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipsos: erősödött a Fidesz, a Jobbik és az LMP

Egyre többen választanak pártot, erősödik a magyar lakosság választási kedve. Tovább olvasom