Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

LMP: rendszeresen vizsgálni kell a politikai elit vagyongyarapodását

Az LMP szerint az adóhatóságnak automatikusan és rendszeresen vizsgálnia kellene a politikai elit vagyongyarapodását. Az ellenzéki párt törvényjavaslatot tervez benyújtani ez ügyben, miközben petíciót fogalmaz meg és aláírásgyűjtésbe kezd – ezt Schiffer András, az LMP társelnöke és Hadházy Ákos, volt fideszes szekszárdi önkormányzati képviselő jelentette be pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
Az LMP frakcióvezetője elmondta, hogy elképzelésük szerint a vizsgálat a kormánytagokra, az országgyűlési képviselőkre, a polgármesterekre, az önkormányzatok ügydöntő feladatot ellátó tagjaira, illetve az állami, önkormányzati cégek vezető tisztségviselőkre terjedne ki.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a vizsgálatot - amelyet az adóhatóságnak kellene lefolytatnia - nem feltétlenül évenként kellene végrehajtani, hanem a mandátum leteltéhez lehetne kötni, illetve akkor is végre lehetne hajtani, ha egy politikus nyilatkozatai rendszeres vagyongyarapodást mutatnak.

Schiffer András hozzátette: a tavasszal megalakuló, új parlamentnek benyújtandó javaslatukban meg fogják határozni azokat a köröket, akiknek esetében a közvetlen hozzátartozókra, illetve a közvetett gazdasági érdekeltségekre is ki kell terjednie a vizsgálatnak.

Hadházy Ákos bejelentette: az LMP petíciót indít és aláírásgyűjtésbe kezd az ügyben. Akik eddig elszámoltatást ígértek, azok szerinte nem is gondolták ezt olyan komolyan, ráadásul egy demokráciában csak jogi úton lehet végrehajtani az elszámoltatást.

Schiffer András arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben kipattant Simon- és Zuschlag-ügy csak a jéghegy csúcsát jelenti. A társelnök úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy Simon Gábor kinek a pénzét parkoltatta, hanem az, hogy egy ilyen ember hogyan lehetett államtitkár és egy kormánypárt meghatározó politikusa. Zuschlag Jánosról azt mondta, az ő esetében szintén az az érdekes, hogy hogyan tudott politikai karriert csinálni, majd miután "az egyik pártból (MSZP) eljutott egész a börtönbe, hogyan lett a Fidesz kampányfigurája".

A két eset az elmúlt 25 év politikai elitjének a szégyene, "az egész disznóólat itt az ideje kitakarítani" – jelentette ki Schiffer András.

"Úgy látszik, már vannak, akiknek van bissaui árnyéknagykövetük, ennyire kormányképesek" – értékelte kérdésre Simon Gábor ügyének legújabb fejleményeit. Hozzátette, a nyomozóhatóságnak kell a történet végére járnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: szervezetten rongálják a párt plakátjait, irodát

A párt feljelentést tett, és átadta a rendőrségnek a biztonsági kamerák felvételeit is. Szolgálatot szerveznek a plakáthelyek és az irodák környékén. Tovább olvasom