Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

˝Magyarország hihetetlen erőfeszítésekre áll készen˝

Magyarország hihetetlen erőfeszítésekre áll készen - jelentette ki Lezsák Sándor, a magyar parlament alelnöke az orosz Lityeraturnaja Gazeta című hetilapnak, amely szerdai számának első oldalán közölte az interjút.
Jurij Poljakov főszerkesztő a Lakitelki találkozó értékelésére kérte Lezsák Sándort, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítóját a találkozó közelgő 25. évfordulója alkalmából. "Huszonöt évvel ezelőtt nagy kitartásra volt szükségünk, hogy megszervezzük a találkozót a szocialista Magyarországon a betiltás határán és a különleges szolgálatok szoros figyelme közepette. A veszély légkörében éltünk otthon és Európában, vagyis a "szocialista táborban". Ugyanakkor érezhető volt a történelmi változások lehetősége. Az udvarunkban összegyűlt írók, társadalomtudósok, közgazdászok, történészek és szociológusok valóban férfias tettet vittek végbe" - hangsúlyozta. Az MDF-nek az 1990-es parlamenti választásokon aratott győzelmére és az akkori kormány elé tűzött feladatokra vonatkozó kérdésre Lezsák - a párt akkori választási kampányának a vezetője - elmondta: "annak ellenére, hogy programunk a társadalmi rendszer radikális megváltoztatásáról szólt, a választók többsége nem támogatott bennünket. A kereszténydemokratákkal és az FKGP-vel jobbközép kormányt hoztunk létre, de nem szereztük meg a parlamentben a képviselői mandátumok háromnegyedét. Így megnyertük a választásokat, de elveszítettük a lehetőséget a rendszer megváltoztatására. Annak érdekében, hogy megteremtsük az ország irányításának lehetőségét, meg kellett állapodnunk a legnagyobb ellenzéki erővel, a Szabad Demokraták Szövetségével, és ezért drága árat fizettünk: elveszítettük a választók bizalmát. Nem sikerült sem a privatizáció, sem az igazságtétel. Megnyitottuk nyugati határainkat egy csepp vér nélkül, de mialatt az átmenet békés jellegében sütkéreztünk, addig kommunista és szociálliberális ellenfeleink visszaéltek óvatosságunkkal" - mondta Lezsák.

A liberalizmus és a népies irányvonal közötti különbségre vonatkozó kérdésre rámutatott: "a nemzeti liberálisok a szabadság terjesztésére törekszenek, a nemzetköziek annak megszerzésére. A modern szociálliberálisok demoralizáló eszméikkel és az eltérő nézeteket kizáró politikájukkal veszélyeztetik a modern EU-ban de Gaulle, Schuman, de Gasperi, Adenauer eszméit. Az Európai Unió a mi értelmezésünkben nemzetállamok egyesülése. Elkötelezettek vagyunk a szociális típusú piacgazdaság, valamint a családi gazdaságokra alapuló mezőgazdaság iránt és keresztény gyökereinkkel belenövünk az európai valóságba" - hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Jurij Poljakov főszerkesztője a kormány munkájának az értékelésére kérte Lezsák Sándort, és azt tudakolta, hogy lesznek-e változások az új magyar államfő megválasztását követően. "Orbán Viktor kormányának határozott programja és célja van. Most szüntetjük meg a 20 évvel ezelőtti rendszerváltozás óta megoldatlan hiátusokat" - mondta a parlament alelnöke. Kiemelte a törvényhozás munkáját, amely - mint mondta - két év alatt gigantikus munkát végzett: közel 370 törvényt és törvénymódosítást fogadott el. Az új magyar alkotmányról kifejtette: "példának állítható egész Európa elé egyebek között azért, mert a nemzet előtti kötelezettségeket, a keresztény hagyományokat és a család tiszteletét rögzíti". Hozzátette, hogy a törvénykezési folyamat nem lanyhul. "Sok sikert értünk el, de a világban és az Európában tapasztalható visszaesés nem kedvez a nyitott magyar gazdaságnak. Reményeket fűzünk a megkezdődő stabilizációs programhoz, amelynek érdekében országom hihetetlen erőfeszítésekre áll készen" - hangsúlyozta a magyar parlament alelnöke.

Lezsák kérdésre kifejtette: Magyarországnak, amely a NATO és az Európai Unió tagja, nagy lehetőségei vannak Keleten. Nem tartja túlzásnak az "orosz reneszánsz" kifejezést. Kijelentette, hogy Oroszország Magyarország számára stratégiai partner. Az "orosz reneszánszt" Magyarországon az is elősegíti, hogy a 90-es évek óta felnőtt egy új nemzedék, amelyeknek nincsenek negatív élményei Oroszországgal kapcsolatban. Növekszik az érdeklődés az orosz nyelv tanulása iránt. Kiemelte a Tolsztoj Társaság tevékenységét, amelynek ő a tiszteletbeli elnöke. A Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület szervezésében júliusban Lakitelken, a Népfőiskolán orosz fordítótábor lesz - nyilatkozta a magyar parlament alelnöke.

Olvasóink írták

  • 2. kánaán 2012. május 30. 16:43
    „˝Magyarország hihetetlen erőfeszítésekre áll készen˝
    És remélem, hogy az utolsó csepp után sikeresen elhajtja az összes rohadékot...”
  • 1. szatyi 2012. május 30. 14:02
    „˝Magyarország hihetetlen erőfeszítésekre áll készen˝

    Csakszólok: Részemről semmiféle erőfeszítésre nem állok készen! Több mint ötven éve ezt követelik, -elég volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormánypárt eltörölné a katasztrófavédelmi hozzájárulást

Megszűnhet a katasztrófavédelmi hozzájárulás, ha a parlament elfogadja az ezt kezdeményező… Tovább olvasom