Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Matolcsy: az adófilozófiánk nem fog változni

Ahhoz, hogy a foglalkoztatást növelni tudjuk, az élőmunka terheit kell mérsékelni - nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak.
"A pénzügyi tranzakciós illetéknek minden részeleme változhat még, az adófilozófiánk viszont nem. Eltökélt szándékunk, hogy a költségvetés bevételi oldalán forgalmi-fogyasztási adók segítségével megteremtsük a forrásokat az élőmunkát terhelő járulékok jelentős csökkentéséhez" - mondja Matolcsy György a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

A nemzetgazdasági miniszter a hetilapnak adott interjúban kiemeli: "a pénzügyi tranzakciós illeték olyan taktikai atomfegyver a XXI. században, amely lehetővé teszi, hogy a foglalkoztatás terén felvegyük a versenyt az ázsiai országokkal. Ahhoz ugyanis, hogy a foglalkoztatást növelni tudjuk, az élőmunka terheit kell mérsékelni."

Arra a kérdésre, milyen kitörési pontokat lát a gazdaság beindítása tekintetében, a miniszter kifejtette: ilyenek lehetnek az ingatlanok energiahatékonyságát javító felújítási programok, "ezért több százmilliárd forintos nagyságrendben szeretnénk olyan hitelprogramokat bevezetni, amelyek egy-egy középület, családi ház, panellakás vagy lakótömb felújítása esetén már a havi energiaszámla megtakarításából is finanszírozhatók."

Kiemelte: "a bevezetett, de nem működő szocpol helyére ezért olyan finanszírozási rendszert kell állítanunk, amely az előtakarékosságra és az új családi kedvezményekre alapozva, bankhitel nélkül is elégséges forrást biztosít új lakás megvételéhez vagy építéséhez." Át kell alakítani és nagyságrendileg is fel kell emelni a családok otthonteremtési támogatását - emelte ki.

Az IMF/EU megállapodással kapcsolatban elmondta:" Valóban szükségünk van pénzügyi védőhálóra, amiben az IMF–EU-megállapodásnak kulcsszerepe lehet. De önmagában ez nem elég. Magyarország iránt változatlan a pénzpiacok bizalma, amit az is jól tükröz, hogy el tudjuk adni az állampapírjainkat, még ha drágábban is, mint szeretnénk. Az állam pénzpiacokról történő finanszírozása mellett viszont fel kell építenünk egy keleti pénzügyi finanszírozási rendszert is. E háromból jöhet létre a magyar gazdaság számára fontos pénzügyi védőháló."

A nemzetgazdasági miniszter szerint a közös európai pénz nem fog eltűnni, csak az euróövezet összetétele fog változni. A déli országok legkésőbb 2020-ra elhagyhatják az eurózónát. Az Európai Unió ugyanis az euró felől, az euró pedig a négy déli tagállam felől sebezhető. "Európában a válság akár még 15-20 évig is elhúzódhat, mert nehéz lesz megoldást találni az eurózóna helyzetére. Egy biztos: 2008 után azok az országok lettek a krízis legnagyobb vesztesei, amelyek felszámolták az iparukat, s azok nyertek, amelyek megőrizték és fejlesztették" - mondta Matolcsy György a Heti Válasznak adott interjúban.

Olvasóink írták

 • 12. szegedivagyok 2012. május 24. 11:03
  „Nem kell az elégedetlenség,az ország szavazta ezeket meg két évvel ezelőtt, mert a többség elhitte amit ígértek. Engem csak az bosszant,hogy most nem csak az szív aki rájuk szavazott, hanem majdnem mindenki.Megszokhattuk már, hogy a magyar ember képtelen racionálisan gondolkodni, csak a mai és jó esetben a holnapi nap érdekli.Ennyi.”
 • 11. hahaha62 2012. május 24. 09:51
  „3.deszkás 2012.05.23. 23:31
  Kedves uram ön nem a hülyék országában miniszter-azaz a H az Hungáriát jelent nem hülyét.

  EZ ÜTŐS VOLT-NAGYON TETSZIK---VAN MÉG VÉR AZÉRT NÉHÁNY PUCÁBAN-SZERENCSÉRE-LÁTOM.”
 • 10. kilo 2012. május 24. 08:55
  „Tudod hova dugd a taktikai atomfegyveredet...”
 • 9. Tibi71 2012. május 24. 07:25
  „Két év múlva a szavazófülkében kell a véleményünket elmondani.Menjen a sleppjével a p..ba.”
 • 8. zehn 2012. május 24. 07:20
  „Ennek az embernek egyetlen szavát sem kell komolyan venni és elhinni! Amit ő és főnöke gazdaságpolitika címén művelnek,az kudarc,kudarc hátán. A világ döbbenten nézi ezt a dilettáns ötletelést. Minden nyikkanásuk egy lépéssel tovább lök minket a csőd felé.Nekik és holdudvaruknak jól megy, a többség meg azon gondolkodik, hová meneküljön ebből a tönkre vágott országból.”
 • 7. joy 2012. május 24. 07:06
  „Matoljki adófilozófiája:
  "Kipréselni a még élőkből a sz.rt is!"”
 • 6. sajtkukac 2012. május 24. 05:54
  „Ezekhez valami józan paraszti gondolkodású és tudású "kollégát" kellene küldeni, aki elmagyarázza nekik, ha elvesznek az emberektől, ha nem adnak munkát nekik, ha nem emelik, hanem elveszik a nyugdíjakat, akkor kvázi nem lesz, aki kenyéren kívül megtudjon venni bármi mást is, sőt, még lehet azt sem! És ez elindít egy láncreakciót, ami nemhogy felemeli a gazdaságot, a fogyasztást, a bármit is, hanem még mélyebbre löki. Tessenek már odafent ezen elgondolkodni, mert mi itt Zemberek köszönjük szépen, hogy elvegetálhatunk, de már lejjebb nem tudunk adni semmiből, max a levegővételből. Vagy azt is sajnálják már tőlünk, mert nem lehet megadóztatni, ellenőrizni?”
 • 5. kristóf65 2012. május 24. 05:20
  „Gratulálok Orbánnak és Matolcsynak.

  Elérték, hogy visszaessünk a régió utolsó helyére.
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/24/gdp/”
 • 4. smalltown 2012. május 24. 03:38
  „"taktikai atomfegyver"??? Kinyir mindenkit.....”
 • 3. deszkás 2012. május 23. 23:31
  „Hát ennél a "jóember"-nél (Matolcsi) valami nagyon sántit.Ez a taktikai atomanyámhoz hogy jön Ázsia? A tranzakciós illetékből hogy lesz -gondolom-foglalkoztatás ? Mától Atomgyurinak nevezem. Az a kitörési pont hogy én majd hitelt(????????????????????) veszek fel az energiahatékonyságra agyament ötletnek nevezem. Ha kell és akarom akkor akár táblánként veszem meg a szigetelőt de hogy én hitelt vegyek fel? Én akit már átvertek ,gyerekem akit szintúgy. Kedves uram ön nem a hülyék országában miniszter-azaz a H az Hungáriát jelent nem hülyét.”
 • 2. roxper 2012. május 23. 22:33
  „A foglalkoztatás eddig is csökkent, még a közmunkás bohóckodással is, az élőmunka adóterhei meg folyamatosan nőttek, amit egyedül a magas keresetű 3 gyerekesek nem éreztek meg!”
 • 1. hahaha62 2012. május 23. 22:26
  „még van két évük...utána már üres lesz eme országocska....adófizetők nélkül...hogy is lesz????????mit akqrnak még ellopni -ha már nem lesz mit és kitől?????

  ja ma a mmol pakett bukó már 200 milliárd...drollék okosan tözsdéznek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Június 4-én szavazhat a parlament a jegybanktörvényről

A törvénymódosítások jogerőre emelkedését követően pedig megkezdődhetnek a formális tárgyalások az… Tovább olvasom