Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Mazsihisz: elfogadhatatlan a csendőrség felállítása

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy a jobbikos polgármester által vezetett Tiszavasvári önkormányzata úgynevezett csendőrséget kíván létrehozni.
A vallási szervezet azt kéri a kormánytól és a Belügyminisztériumtól: haladéktalanul tegye meg azokat a törvényes lépéseket, amelyek megakadályozzák a "csendőrség" felállítását Tiszavasváriban; annak esetleges megalakulása esetén az ügyészségnél tegyenek feljelentést, hogy a "csendőrséget" mielőbb oszlassák fel.

Egy modern országban erőszakot kizárólag az állami szervek alkalmazhatnak, a törvények által meghatározott keretek között, és csak alkotmányos célok érdekében - hangsúlyozta a Mazsihisz.

Mint írták, "az államtól független helyi erőszakszervezet felállításának terve sérti az általános jogelveket, és sérti a parlament által elfogadott, hamarosan hatályba lépő alaptörvényt is".

"Magyarország kormánya nem engedheti meg, hogy fegyveres magán-, vagy önkormányzati hadseregek jöjjenek létre, olyanok, amelyek egy kifejezetten rasszista jellegű ideológia alapján megfélemlítik a lakosság egy részét, és ezzel elősegítik a faji gyűlölet terjedését, a társadalmi szegregációt" - olvasható a közleményben.

A Mazsihisz hangsúlyozta, hogy a tiszavasvári önkormányzat által "életre hívni kívánt" erőszakszervezet elnevezése a magyar történelem legsötétebb időszakát idézi fel. "Azt a fegyveres testületet, amely mindvégig hű kiszolgálója volt a német megszállás után a kormányzó által kinevezett független magyar kormány őrült terveinek", amely több mint 600 ezer magyar - többségében zsidó - ember meggyilkolásához vezetett - írták.

Tiszavasvári jobbikos polgármestere, Fülöp Erik szerdán sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a jobbikos többségű önkormányzati képviselő-testület a településen megalakítja a csendőrséget. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: Tiszavasváriban a csendőrség csütörtökön meg is kezdi közrendvédelmi feladatának ellátását.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdán Tiszavasváriban történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, kijelentve: a csendőrség megalakításával senki nem akarja a közrend fenntartásának jogát elvenni a rendőrségtől. Mint hozzátette: a Belügyminisztériumnak nem "féltékenykednie kellene" az ilyen kezdeményezésekre, hanem segítenie és támogatnia kellene őket.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki kalocsai sajtótájékoztatóján elmondta: megfelelő jogi válasz, kormányrendelet vagy törvény készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított szervezet ügyében.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. dodó 2011. április 22. 11:47
  „2011-04-22. 11:15
  "Másodfokon is felmentették a SzJPE Hajdúhadházról elhurcolt polgárőreit

  A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hatályában fenntartotta a Debreceni Városi Bíróság végzését, döntött arról, hogy a cselekmény nem minősül garázdaság."”
 • 55. papsajt 2011. április 22. 09:41
  „Mazsi-HISZTI”
 • 54. Koszta 2011. április 22. 09:03
  „A saját korlátait senki nem lépheti át - tartja a mondás. Ezért mindenki a saját lelkülete szerint nyilvánul meg és nyilatkozik...
  Én pl. úgy gondoltam, hogy Magyarországon az állami szervek "rendvédelmiek" és azért vannak, hogy "szolgáljanak és védjenek". Erre most kiderül(ne), hogy simán csak erőszakszervezetek? Hiszen ahogy olvastuk a MAZSIHISZ szerint "Egy modern országban erőszakot kizárólag az állami szervek alkalmazhatnak"... Nos, az ótestamentum valóban tele van erőszakkal, meg Palesztína is... De nem tudok olyan törvényes rendelkezésről amelyik lehetővé tenné, hogy magyarországon bármely szerveződés (legyen az polgári, állami avagy társasági) létrejöhessen "erőszakos célok" kitűzésével, vagy azok megfogalmazásával az alapító okirataiban. Tehát az erőszak ellen léteznek ma is törvényes eszközeink. Más kérdés, hogy ezt a hatóság nem igazán képes érvényesíteni. Ezért a tett helyett újabb papírt akar alkotni? Minek a sok papír, ha az eddigieket se tudja érvényesíteni a karhatalom? Ez így a belügyminiszter lelkületéről is árulkodik... "Papíralapú tudás", azaz csak papíron működik... Ám a valóság és a papír sajnos időnként teljesen más. A tények nélküli hangulatkeltés és acsarkodás meg a démonizálás szintén ismert politikai eszköz... Oszd meg és uralkodj... A megosztás pedig zavarkeltéssel történik. Tehát nincs új a nap alatt...”
 • 53. geza 2011. április 22. 08:04
  „Nem hallottam mikor a mazsihisz felemelte a szavát a ártatlan palesztin civilek gyilkolása ellen”
 • 52. Zuperman 2011. április 22. 08:02
  „Azok lettek gárdisták és akarnak csendőrök lenni, akik szeretnének egy ici-pici hatalmat, hogy a saját igazságukat kényszerítsék másokra, de ahhoz kevesek, alkalmatlanok voltak, hogy valamely rendvédelmi szerv alkalmazottjai legyenek!
  Nem, nem vagyok zsidó, illetve semmilyen valláshoz sem tartozok, de tiszteletben tartom a hithűeket.”
 • 51. maros50 2011. április 22. 07:57
  „Békét,jogállamot,csendőr és karlendítésmenes Magyarországot!”
 • 50. Egyolvasó 2011. április 22. 07:48
  „Börtönbe az összes hazáját védeni akaró Magyarokkal!!!!!!”
 • 49. Egyolvasó 2011. április 22. 07:46
  „Nagyon helyes, tessék csak tiltakozni, mit képzel magáról az a sok .... Magyar, azt hiszik, hogy övék Magyarország?
  <moderálva...>
  Az ÖCO nem tiltakozik???”
 • 48. Birodalmi 2011. április 22. 07:42
  „bűnöző hordákat kellene betiltani, nem akik rendet akarnak! <moderálva> mintha ki akarnának irtani minket. Arról mit nyilatkoznak, hogy most két idős házaspárt megcsonkítottak és agyonvertek? fidesz-mszp-lmp remélem következő választásokon sehol se lesznek.”
 • 47. Mike3 2011. április 22. 07:30
  „a mazsihisz még azt is megtehette, hogy törvényjavaslatot nyújtson be a Parlamentben... Ez még a ..zsidó-komcsi időszak alatt történt úgy 4 éve <moderálva..>”
 • 46. Apátfalvi** 2011. április 22. 02:56
  „Szerintem is baromság a rinyálás. A csendőrök nem fogják deportálgatni a zsidókat újból, szóval a Mazsihisznek nincs mitől félnie. Én 100%-ig hazafi vagyok, minden nácit kiirtanék, szóval a véleményem abszolút helytálló. A bűnözésnek csökkennie kell, mivel Mo.-n jelenleg az árak európai szintűek, de a közbiztonság a Balkánt idézi. Ezen változtatni kell. Nem hiszem, hogy a Mazsihisz bármiféle kárát látná egy ilyen kezdeményezésnek, bár el kell ismerni, a névválasztás valóban sötét időket idéz, mivel történelmi tény, hogy a deportálásokban a csendőrség eléggé "hatékony" segítséget nyújtott, amely még a deportálásokat felügyelő Adolf Eichmann-t is megdöbbentette. Én Vona helyében kiállnék, és nyíltan megmondanám ország-világ előtt, hogy ezt a testületet nem kell összetéveszteni a deportáló, és zsidókat kifosztó, ütlegelő csendőrökkel. Ehhez mondjuk némi bátorság is kéne, mivel Vona nem mer szembemenni egy nyilatkozat erejéig sem a pártja szélsőjobboldali támogatóival (gy.k.: nem az egész Jobbik szélsőjobboldali, de vitathatatlan, hogy támogatói között akadnak ilyen elemek), ez mára már a Napnál is világosabb... Úgy akarja a Jobbikot nem szélsőséges, nemzeti pártnak feltüntetni, hogy nem kíván nyíltan szakítani a skinhead csőcselékkel. Politikailag megértem (szavazatok, ugyebár), erkölcsileg azonban nem.”
 • 45. Gingko 2011. április 22. 01:36
  „A csendőrség múltja nem arról szól, amit a Mazsihisz vizionál. Az európai országokban, megkockáztatom, a magyar csendőrség mintájára, van csendőrség. Akik ezt ellenzik, miért nem ott keresik, ahol van?”
 • 44. dobretti 2011. április 21. 22:56
  „és egyébként is miért van hírértéke?”
 • 43. dobretti 2011. április 21. 22:54
  „ki nem szarja le mazsihisz véleményét? ...”
 • 42. dokmed 2011. április 21. 21:48
  „Semmi gond, csak szólni kell a Zoltainak, hogy nézessen már utána ennek is az Ügyészségen- akárcsak a Hunvald elleni nyomozásnál.”
 • 41. Sajttolvaj 2011. április 21. 21:33
  „a maszihisz ne szoljon bele a belügyeinkbe
  el lehet menni haza.”
 • 40. Sajttolvaj 2011. április 21. 21:28
  „beshugospeeclee.”
 • 39. Sajttolvaj 2011. április 21. 21:26
  „a maszihisz fekete pénzügyeit kivizsgálták már? miért adnak pénzt nekik?
  menjenek haza!”
 • 38. jozko 2011. április 21. 21:22
  „Mignon:

  Salem!

  Egyébként pedig:
  rendnek kell lenni nálunk!
  Ha az állam nem tudja szavatolni, hát számoljon a civil szervezetek megjelenésével!
  Ez még mindig százszor jobb, mint az anarchia, vagy egy beláthatatlan kimenetelű polgárháború!”
 • 37. dodó 2011. április 21. 21:21
  „Az állig felfegyverzett, az állami főhatalom gyakorlását a gyurcsányista politikai erők közreműködésével totálisan átvevő, titkosszolgálatként is funkcionáló zsidó magánhadsereg, az In-Kal nem zavarja Pintért, a jogvédőket és a MAZSIHISZ-t sem. Ők őrzik többek között fegyveresen a repülőterünket, számos kormányhivatalt és nem utolsósordan a Dohány utcai Feldmajer székház-zsinagógát.
  Első emberük Lasz György beismerte 2006-ban, hogy beépültek a tv-ostromlói közé, és más radikális szervezetekbe. Ezt szabad, itt nincs állami erőszakhatalom átvétele Pintér úr, 2/3-os fülkeforradalmár és jogvédő, vallásukban sértett urak?”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autókat szállító tréler az M5-ös autópályán

Felborult egy autókat szállító tréler az M5-ös autópálya 40-es kilométerénél csütörtök délután. Szeged felé félpályán halad a forgalom. Tovább olvasom