Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Medián: Bajnait választanák a kormányváltást akarók

A felmérés résztvevőinek 42 százaléka Bajnai Gordont, 24 százaléka Mesterházy Attilát tartja alkalmasabb ellenzéki vezetőnek.
Azoknak a válaszadóknak a többsége, akik 2014-ben kormányváltást szeretnének, Bajnai Gordont, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetőjét tartja alkalmasabb ellenzéki vezetőnek Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével szemben - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet áprilisi kutatásából, amelynek eredményeit az intézet a honlapján tette közzé.

Az összefoglaló szerint az április 19. és 23. között készített felmérés kormányváltást kívánó (most áprilisban 54 százalék) résztvevőinek 42 százaléka Bajnai Gordont, 24 százaléka Mesterházy Attilát tartja alkalmasabb ellenzéki vezetőnek. Az MSZP-szavazók körében a pártelnök vezet 30 százalékponttal, míg a többi ellenzéki szavazónál a volt miniszterelnök előnye jelentős: 73 százalékponttal előzi meg Mesterházyt.

Ahogy a honlapon olvasható, a válaszadók a miniszterelnöki alkalmasságot firtató kérdésre szinte ugyanilyen eredményt hozó válaszokat adtak: 43 százalék Bajnai Gordont, 24 százalék Mesterházy Attilát választotta.

Az 1200 felnőtt megkérdezésével készített közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve azt írták: a kormányváltást preferálók 49 százaléka Bajnai Gordont, 40 százaléka Mesterházy Attilát látná szívesen "fontos politikai szerepben", 32 százalékuk pedig mindkét politikust kedveli.

A tájékoztatás szerint a Medián havi felméréseiben január óta rendszeresen (így áprilisban is) helyet kapott a kérdés, hogy a potenciális miniszterelnök jelöltek közül a szavazók kit tartanának a legalkalmasabbnak. Mint írták, az arányok hónapról-hónapra nagyon hasonlóak: Orbán Viktor miniszterelnököt hozzávetőlegesen 30 százalék választja, míg a baloldali jelölteket együtt (Bajnai Gordont, a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát) nagyjából ugyanennyien. Ebben az összevetésben Bajnai Gordon rendszerint 6-7 százalékponttal megelőzi Mesterházy Attilát (áprilisban 19, illetve 11 százalék) - tették hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. papsajt 2013. május 09. 20:25
  „kíváncsi lennék az eredményre, ha Bajnai nevéhez hozzá fűznék,hogy ingatlan adót szeretne , mint 2010ben, majdnem bevezetette, akkor ki akarná?”
 • 3. igazságkereső 2013. május 09. 17:28
  „Olyan jó lenne, ha végre a magyar választók nem valaki ellen és nem valami ellen, hanem valakire és valamiért menne el szavazni. Huszonhárom éve zajlik ez így és többnyire mellétrafál a választók széles tömege.Különösen igaz lesz ez 2014-re, hiszen mint a cikkekből kiderül, még mindig nem volt elég abból a politikai és pénzügyi kultúrából, melyet az MSZP és szövetségesei honosítottak meg Magyarországon! Egy pénzügyileg tönkrevert országot nem lehet négy év alatt teljesen talpra állítani és Bajnai, Mesterházy és sajnos Botka úr is ahhoz a társasághoz tartozik, amely sikerrel tette padlóra országunkat! Lelkük rajta, de talán nem kellene kísérleti nyúlnak tekinteni a választókat!”
 • 2. studyfy 2013. május 09. 16:32
  „1.
  Ezt a Századvég már régóta tudja és rendszeresen jól is alkalmazza!”
 • 1. pachakuti 2013. május 09. 15:45
  „A jó kérdező mindig tudja kit kell kérdeznie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszállás közben földhöz csapódott egy kisrepülő Budakeszin

A fedélzeten utazó négy ember közül egyet kellett kórházba szállítani. Tovább olvasom