Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Még bizonytalan mikor folytatódik a vasutassztrájk

Kedden délután ülnek újra tárgyalóasztalhoz a MÁV Start és a korábban sztrájkot hirdető Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) vezetői.
Most azonban nem a sztrájkkövetelésekről lesz szó, hanem a munkabeszüntetés alatt elbocsátott próbaidős dolgozókról. Az érdekképviselet azt szeretnéu gyanis, hogy vegyék vissza őket.

A tárgyalások a MÁV Start és a VDSzSz között kedden délután kettőkor kezdődnek. A téma pedig a sztrájk alatt elbocsátott próbaidős dolgozók ügye lesz. Huszta Krisztián, az érdekképviselet szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy amíg tartott a munkabeszüntetés, 11 próbaidős kocsivizsgálót és jegyvizsgálót küldtek el. Bár a törvény szerint próbaidő alatt indoklás nélkül el lehet bocsátani bárkit, a szóvivő tarthatatlannak nevezte, hogy csak azokat a kollégákat küldték el, akik a sztrájkban részt vettek.

Huszta Krisztián szerint ha a keddi egyeztetés nem vezet eredményre, nem kizárt, hogy a sztrájkköveteléseik közé bekerül ez is, azaz hogy vegyék vissza az elküldött dolgozókat.

A szakszervezeti szóvivő azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az eredeti sztrájkkövetelésekről mikor folytatódnak az egyeztetések. Most még tehát arról sem tudott konkrétat mondani, hogy mikor folytatódhat a vasutassztrájk. Azt azonban leszögezte, hogyha újra sztrájkba lépnek, "a megfelelő időben" jelezni fogják.

A VDSzSz még tavaly februárban hirdette meg az azóta többször felfüggesztett úgynevezett gördülősztrájkot. Legutóbb december 14-én folytatták az országos munkabeszüntetést, a vasúti közlekedés így egészen karácsonyig teljesen kiszámíthatatlan volt. Bár megegyezés nem született, az ünnepek előtt végül felfüggesztették azt. A követeléseik régóta változatlanok: 250 ezer forintos egyszeri kifizetés minden dolgozónak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből és 10 százalékos kiszervezési pótlék az érintett dolgozóknak. A vasúttársaság korábban többször leszögezte, hogy nem teljesíti ezeket.

Olvasóink írták

  • 1. karlvonbanhoff 2009. január 06. 16:54
    „Már bocsánat,de ha valaki olyan lúzer,hogy próbaidő alatt nekiáll sztrájkolni az meg is érdemli,hogy elzavarják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drasztikusan csökkent az Európába érkező orosz gázexport

Majdnem egyharmadára csökkentette a Gazprom az Ukrajnán keresztüli gázszállítást. A kedd reggeli… Tovább olvasom