Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megmenekült Mounty, az óriás hibrid

A győri vadaspark mentette meg azt különleges állatot, amely valószínqleg Európa egyetlen ilyen állatkerti példánya. Mounty egy olasz cirkuszban együtt szereplő tigris és oroszlán szerelmének gyümölcse, s az elaltatástól mentették meg a győri szakemberek.
A természetben nem fordul elő, hogy a két nagymacskafaj példányai párosodjanak, így alaposan meglepődtek annak az olasz cirkusznak a dolgozói, akik közös számban léptették porondra az idomított tigriseket és oroszlánokat. A megtermett oroszlánhím és a tigrishölgy szerelmének gyümölcseként született meg Mounty, „aki” csíkjait anyjától, pöttyeit pedig apjától örökölte. A hatalmasra nőtt állat gyakorlatilag gondozója családjában nevelkedett, s erős ragaszkodása az emberekhez mindenkit meglepett. Tizenhat év után mégis mennie kellett...
– Mounty megöregedett, fellépni már nem tudott, ráadásul az olaszországi állattartási jogszabályok is megváltoztak, így a 350 kilós állatnak nem volt helye többé. A közel százötven olasz cirkuszt felügyelő szövetség vette fel a kapcsolatot a győri állatkerttel, mivel hallottak a menhelykifutóinkról, amelyek eddig két megmentett cirkuszi tigrisnek is helyet adtak – mondta dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója, aki állítja, ilyen problémás nagymacskával még nem találkozott. Na nem mintha annyira vad lenne – éppen ellenkezőleg.
– Olyan szelíd, és annyira igényli az emberek társaságát, hogy ha nem vakargatnánk meg időnként a füle tövét, valószínqleg megsértődne... Mivel azonban megszokta, hogy egy zárt ketrecben él, nem tudtuk kicsalogatni a külső kifutójába, csak miután kivittük a szállítódobozában és daruval leemeltük a feje fölül a ládát, akkor volt hajlandó szép lassan megismerkedni a környezetével – mesélte az igazgató.
Mounty nem egyedül érkezett; elkísérte és többször meglátogatta őt olasz gondozója is, aki annyira kötődik a „házi cicához”, hogy öregkoráig rendszeresen bejárt hozzá.
A győri állatkert az elaltatástól mentette meg a hatalmas állatot, s már sikerült összeszoktatni a vadaspark három tigrisével is. Most már csak arra kell rádöbbenteni, hogy élete hátralévő részét nem kell egy szqk ketrecben eltöltenie, s egy munkás élet után a legjobb körülmények között élvezheti „nyugdíjaséveit”.

A természet tréfája

Mounty se nem tigris, se nem oroszlán, a ritka hibridet – az angol oroszlán (lion) és tigris (tiger) elnevezéséből mixelve – ligernek nevezi a szakirodalom. Fejformája inkább az oroszláné, mérete pedig anyjáénál és apjáénál is nagyobb. A hím ligerek terméketlenek, így Mountynak nem lehet utóda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézi a sztárokkal készült mqsorokat?

Tovább olvasom