Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Megtalálták Dóra és Szabolcs testét

Mosonmagyaróváron a két eltűnt helyi fiatal holtteste megtalálásának hírére kitűzték a fekete zászlót péntek délután az önkormányzat és egykori iskolájuk épületére.
Megtalálták a szerdai philadelphiai hajóbalesetben eltűnt két magyar holttestét.

A 16 éves magyar lány tetemére helyi idő szerint péntek hajnalban bukkantak rá a Delaware folyóban.

A magyar külügyminisztérium ezután, péntek délután megerősítette, hogy megtalálták a másik eltűnt magyar állampolgár tetemét is. Az amerikai hatóságok hivatalosan értesítették Magyarország New York-i konzulátusát, hogy a fiatal holttestét kiemelték a Delaware folyóból. A balesetben a 16 éves lány mellett egy 20 éves fiú vesztette életét.

Az első holttestet egy horgász vette észre egy móló közelében kora hajnalban, a második, víz felszínén úszó tetemet reggel - helyi idő szerint 10 óra előtt - látták meg a sajtó munkatársai.

Egy uszály ütközött a műszaki hiba miatt a folyón veszteglő vízibuszba szerdán kora délután a belvárosban. A balesetben vízbe került 37 emberből 35-öt kimentettek, két magyar turista, egy 20 éves fiú és egy 16 éves lány azonban nem került elő.

Todd Gatlin, a parti őrség kapitánya közölte, hogy a két eltűnt fiatal utáni több mint 20 órás keresést csütörtök este leállították, mert úgy ítélték meg: nincs esély arra, hogy túlélték a balesetet.

A folyó fenekére süllyedt kétéltű jármű kiemelését péntek reggel megkezdték, a művelet 6-8 órát vehet igénybe. Egy 25 tonnás úszó daruval emelik a felszínre a balesetben összeroncsolódott 8 tonnás járművet, búvárok fémkábeleket helyeznek a jármű alá.

A városnéző vízibuszon 13 mosonmagyaróvári diák és két kísérő tanár is ült. A csoport július 2-án érkezett az Egyesült Államokba, ahol egy nyelvi programban vesznek részt.

A baleset körülményeinek vizsgálata már elkezdődött. A hatóságok furcsának találják, hogy a Duck 34 jelű vízibusz nem adott le figyelmeztető üzenetet az arra kijelölt rádiós csatornán a közeledő hajóknak arról, hogy műszaki hiba miatt a folyón vesztegel. A busz személyzetének arra is lehetősége lett volna, hogy egy másik csatornán a parti őrséget értesíti, de ilyen vészüzenetet sem jegyeztek fel. Az uszály tolóhajójáról sem küldtek semmilyen üzenetet a rendkívüli helyzetről, a hatóságok így egyelőre értetlenül szemlélik, hogyan következhetett be a baleset fényes nappal, kiváló látási viszonyok között.

A hatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vízibusz azért válhatott mozgásképtelenné a Delaware folyón, mert motorja túlforrósodott. A napokban rekord hőség uralkodik a térségben, Philadelphiában kedden 39 Celsius fokot mértek, ezzel megdőlt a korábbi 37 fokos napi rekord.

Chris Herschend, a buszokat üzemeltető Ride the Ducks vállalat elnöke elmondta: nem biztos, hogy tűz ütött ki a járművön, de úgy tudja, túlforrósodás történt. A turista csoport egy tagja arról számolt be, hogy a vízbe merülő kétéltű járműből füst tört elő. Herschend közölte, hogy a II. világháborús kétéltű katonai járművekből átalakított vízibuszok műszaki állapotát naponta kétszer ellenőrzik, és az elsüllyedt járművel "tudomása szerint" szerda reggel még nem volt probléma. A cég egyik busza azonban július elején a parton túlforrósodott, és másik három esetében is ennek jeleit észlelték.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) több mint egy hétig fog vizsgálódni a helyszínen, megpróbálják feltárni a baleset minden körülményét, azt, hogy mi vezetett a végzetes ütközéshez. A nyomozás később Washingtonban folytatódik.

Megvizsgálják egyebek között a vízibusz két főből, és az uszály- tolóhajó öt főből álló személyzetének tapasztaltságát és állapotát; az már most kiderült, hogy egyikük sem volt alkoholos befolyásoltság alatt. Az NTSB kikérdezi a vízibusz utasait is, és tanulmányozni fogja a rádiós üzeneteket, valamint az esettel kapcsolatban a helyi tévékben közölt videofelvételeket.

Mosonmagyaróváron a két eltűnt helyi fiatal holtteste megtalálásának hírére kitűzték a fekete zászlót péntek délután az önkormányzat és egykori iskolájuk épületére.

Hansági Károly, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója az MTI-vel azt közölte: szombat este 8 órakor csendes gyertyagyújtással emlékeznek meg a két fiatalról az intézmény előtt.

Hansági azt is közölte, hogy többen szeretnének idő előtt hazautazni a Philadelphiában hajóbalesetet szenvedett magyar diákok közül. Elmondta: a szülőktől tudja, hogy nem egy fiatal szakítaná meg – eredetileg még két hétig tartó – kinti tartózkodását, s már kapcsolatba is léptek a biztosítóval. Pontos számot vagy arányt nem tudott mondani.

Zavarja a philadelphiai hajóbaleset miatt rájuk irányuló médiafigyelem a mosonmagyaróvári diákcsoport tagjait - közölte az egyik szülő pénteken az MTI-vel.

Többen is azt kérték, hogy ne keressék, ne zavarják őket ebben a nehéz helyzetben - mondta el Bella Sándor, elhárítva a részletekre vonatkozó kérdéseket.

Nagy István, a város fideszes alpolgármestere az MTI-vel azt közölte: mindenben segítik a szerencsétlenségben érintett családokat; az egyik szülő útlevélkérelmét soron kívül, Budapesten intéztették el, hogy már péntek este kézhez kaphassa okmányait, és mihamarabb kimehessen gyermekéhez.

Olvasóink írták

 • 13. Hmmm... 2010. július 10. 14:23
  „A hir megjeleneset illetoen en az oldalon talalhato reklamokat kifogasolnam leginkabb. Mar tobbszor tapasztaltam hasonlot.”
 • 12. Hmmm... 2010. július 10. 14:20
  „A ket fiatal meg meg sem kostolhatta az igazi Eletet, a Szulok fajdalma pedig hatartalan lehet.Teljes egyutterzesem a tuleloknek, sajnalatom a ket fiatalt illetoen es reszvetem a az erintett szuloknek.
  Valoszinuleg lesz megfelelo felelossegrevonas esetleg karterites, de az elvesztett gyermekeket semmi sem potolhatja.”
 • 11. lamatic 2010. július 10. 11:33
  „Nyugodjanak békében! Könnyű legyen a föld számukra.”
 • 10. Framboise 2010. július 10. 10:05
  „Borzalmas... ezt nem lehet felfogni...nehéz túlélni...nincsenek igazán szavak sem... :(”
 • 9. rotátor 2010. július 10. 07:51
  „Nemigen tudok idegörlőbbet elképzelni, mint a gyereked balesetéről éresülni és arról, h keresik. Nem is tudom fel lehet-e ezt fogni a szülőknek? Erőt kívánok a túléléshez nekik és nagyon sajnálom a történteket. A DM meg megint bizonyított, nekik ez csak egy hír.”
 • 8. .suhym. 2010. július 10. 06:11
  „Részvétem az áldozatok családjának.
  ..................................................................................................................
  A médiumok munkatársai tartsák tiszteletben a fiatalok kérést, és hagyják őket békén! Elég bajuk van így is szegényeknek. Igencsak nehezen fogják feldolgozni ezt a borzasztó tragédiát, nincs szüksége a kis lelküknek még "sajtófigyelemre" is!”
 • 7. Daneella 2010. július 09. 23:53
  „borzasztó.. Isten nyugosztalja Őket.

  Ti meg ne zsörtölődjetek, minden szón, hisz már nem számít.. sajnos :(”
 • 6. katicca 2010. július 09. 21:29
  „Mi az,hogy tetem???Valami méltóság???Részvétem a gyerekek családjának,barátainak.”
 • 5. dondongó 2010. július 09. 19:59
  „Nem értem, hogy miért kellett a polgármester pártállását is közölni. Amerikában ilyen ügyekben szokott a bíróság több milliós kártérítést megítélni, dollárban. Amerikai állampolgárok esetében.”
 • 4. mérges 2010. július 09. 19:20
  „Engem nagyon zavar a " tetem" is, a "holttest" kifejezés méltóságosabb. Borzasztó a média szóhasználata, legszívesebben visszaküldeném őket az iskolapadba.”
 • 3. Titanilla 2010. július 09. 18:21
  „bocs : szurt”
 • 2. Titanilla 2010. július 09. 18:20
  „1.sz. Nekem is szemet "szürt" a kifejezés. Nem értem az ujságirókat, soha nem tanultak fogalmazni, helyesewn irni, beszélni.”
 • 1. achilleus 2010. július 09. 18:11
  „Nem érzem helyénvalónak a "szúrta ki" kifejezést ebben a szomorú hírben, - "vette észre".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizuhant egy lány a mozgó vonatból a Balatonnál

Súlyosan megsérült egy 19 éves budapesti lány, amikor a peronra esett egy mozgó vonatról a… Tovább olvasom