Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

MSZP-kongresszus: Bajnai nem enged a kiadáscsökkentésből

Az FH információi szerint a kormányfő arról is beszélt: a költségvetési hiány "elengedése" jó gyógymód Németországnak, de halálos lehet Magyarországnak. Szili lemondott a házelnöki posztról.
Az FH információi szerint a kormányfő arról is beszélt: a költségvetési hiány "elengedése" jó gyógymód Németországnak, de halálos lehet Magyarországnak. "Ne menjen patikusnak, aki nem tud különbséget tenni hashajtó és hasfogó között" - mondta Bajnai Gordon. A miniszterelnök hozzátette: a válságnak még nincs vége és a válságkezelésnek sem, nincs még túl a nehezén a kormány. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: válság van és nem választás, így a költségvetésnek is a válságra kell válaszolnia, nem a választásokra. A kormányfő szerint a Horn-kormány is szembenézett a válsággal, és azt a kormányt is az MSZP támogatta, ezért szerinte "felelősségből 2:0 a baloldalnak, a választók látják, hogy melyik pártra számíthatnak a bajban."

A kormányfő beszélt a Magyar Gárda feloszlatásáról is: szerinte a bíróság ítélete fontos lépés, de nem elég: a szélsőségeseket politikai-közéleti karanténba kell zárni. Bajnai Gordon szerint a szélsőségesek azért erősödtek meg, mert létező problémákra gyalázatosan leegyszerűsítő válaszokat adtak. Magyarországon rendnek kell lennie, a tyúklopás is bűn, ami ellen joggal várja az állam védelmét minden polgár - fogalmazott a kormányfő. Az FH Információi szerint Bajnai Gordon ismertette roma integrációs programját is. Eszerint a többségnek kötelessége támogatni az elesetteket, ugyanakkor a hátrányos helyzetűeknek is be kell betartani az együttélés szabályait, mindenkinek dolgoznia kell, aki képes, illetve mindent meg kell tenni, hogy ne örökítsék át gyerekeikre a hátrányaikat. Bajnai Gordon szerint ezek az igazi válaszok a roma kérdésre, nem pedig azok "amivel neonácik házalnak országszerte."

Szili lemond a házelnöki posztról

Szili Katalin az MSZP kongresszusáról távozóban újságíróknak is bejelentette, hogy az Országgyűlés szeptember 14-i, első őszi ülésén lemond a házelnöki tisztségről és a jövőben a baloldal megújításáért fog dolgozni.Kérdésre válaszolva Szili Katalin elmondta: nem vállal semmilyen tisztséget az MSZP-n belül, ahogyan miniszterelnök-jelöltséget sem vállalna, és nem csak az MSZP, hanem az egész baloldal megújításáért kíván dolgozni.

Lendvai öt új taggal bővítené az ovb-t

Botka László, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Burány Sándor, Boldvai László - ezekkel a nevekkel egészítenék ki az MSZP országos választási bizottságának (ovb) listáját. Ez derül ki abból a vágott hangfelvételből, amely az MSZP szombati kongresszusán készült, és az MSZP sajtófőnöke bocsátott a sajtó rendelkezésére.Az ovb bővítéséről az Országos Választmány (OV) dönt később, de a megállapodás szerint azok az ovb-tagok, akiknek kormányzati tisztségük is van, és fontos napi szervezési feladatokat vállalnak, a költségvetés elfogadása után lemondanak a kabinetben viselt posztjukról. A cél az, hogy a kiegészített ovb képes legyen több generációt, illetve társadalmi csoportot megszólítani - mondta Lendvai Ildikó a szocialisták szombati kongresszusán.

Az MSZP elnöke szerint azoknak az érdekeit kell képviselni, akik a munkájukból vagy a nyugdíjukból közepesen vagy annál is nehezebben élnek meg - mondta. Vissza kell térni a válaszókhoz - fogalmazott. Elég volt az előrehozott választások emlegetéséből - folytatta a pártelnök - nem tűrhető tovább, hogy a szocialistákat szimbolizáló szegfű alatt egyes párttagok az előrehozott voksoláért gyűjtenek aláírásokat. Tegyen így, aki akar, de inkább naranccsal toborozzon - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Lendvai: Az MSZP nem hasad

Lendvai Ildikó pártelnök szerint az MSZP szombati rendkívüli kongresszusának eredménye, hogy az MSZP nem hasad, nem veszett össze saját magával és nem bocsátkozott személyi háborúkba.A szocialista politikus a kongresszust követően újságíróknak elmondta: személyi kérdésekről nem esett szó. Bár szombaton megalakult a párt országos választási bizottsága (ovb), de a testületet az Országos Választmány (OV) egy későbbi időpontban - legkésőbb augusztus 29-én - kibővíti várhatóan öt új emberrel: Botka Lászlóval, Boldvai Lászlóval, Burány Sándorral, Ficsor Ádámmal és Molnár Csabával. A testületnek a párt alapszabálya szerint tagja a pártelnök, az elnökhelyettesek, az alelnökök, a pártigazgató, a frakcióvezető és az OV elnöke. Lendvai Ildikó elmondta: a 2010-es költségvetés parlamenti elfogadása után az ovb azon tagjai, akik "különösen nagy adminisztratív, szervezési feladatokat" vállalnak, lemondanak esetleges kormányzati tisztségükről. A pártelnök azt is elmondta: az elfogadott kongresszusi határozat szerint a költségvetés elfogadása után újabb kongresszust kell tartani, ahol módosíthatják az alapszabályt és így egy harmadik kongresszuson elnökségi tisztújítást lehet végrehajtani. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a kongresszus rögzítette, hogy szigorú, fegyelmezett, takarékos költségvetést fogad el a frakció az Országgyűlésben 2010-re, mert a válságkezelésnek még nincs vége. Ezen kívül a kongresszus megerősítette és véglegesítette, hogy támogatja a kormány válságkezelő programját, és ez a kérdés nem "nyitható újra."

A kongresszus emellett leszögezte: senki hallani sem akar többé az előrehozott választásokról a párton belül - mondta Lendvai. A kongresszusi határozat több konkrét intézkedést is említ, amit az MSZP szeretne elérni: így az ápolási díj munkaviszonnyá alakítását, 100 roma telep felszámolásának megindítását roma közmunkások munkába állításával és roma mentorokkal, a szociális krízisalap forrásainak bővítését (aki tehetős, ajánlhassa fel a családi pótlékot a krízisalapnak), településőrség felállítását és banki magatartáskódex elkészítését. Szili Katalin házelnöki posztról való lemondásával kapcsolatban Lendvai elmondta: utódját a Házszabály szerint az MSZP frakció adja, de erről még nem volt szó, mint ahogyan az sem dőlt még el, hogy Szili Katalin tagja lesz-e az ovb-nek.

Munkáspárti tüntetők az MSZP kongresszusán

A demonstrálók két óriás-molinót feszítettek ki a park főbejáratával szemben. Az egyiken ez áll: "Ide vezetett 20 év álbaloldali politikája", a másikon pedig ez áll: "árulók=rendszerváltók=tőkés kizsákmányolók."

Lendvai Ildikó pártelnök az elnökség pénteki ülését követően hangsúlyozta: a szombati kongresszuson a párt csak értékel, és feladatot határoz meg, személyi kérdésekben egyedül az ovb felállítása lesz napirenden. Korábban ugyanakkor az elnökségen belül és például a párt budapesti vezetésében is felmerült, hogy az európai parlamenti választások kudarca miatt új pártvezetést kellene választani már szombaton, azonban erre végül nem kerül sor. A szombaton megválasztandó ovb-nek - a párt alapszabálya szerint - tagja az elnök, az alelnökök, az elnökhelyettesek, a pártigazgató, a frakcióvezető és az Országos Választmány elnöke. Az elnökség pénteki kompromisszumos megállapodása értelmében ezt a testületet bővítik ki 5-6 új emberrel, akiket ugyanakkor hivatalosan nem neveztek meg.

A Független Hírügynökség korábban úgy értesült, hogy Botka László, Szeged polgármestere, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Ficsor Ádám titokminiszter és Molnár Csaba kancelláriaminiszter kerülhetnek be az ovb-be. A bővítésről és a testület felállításáról a szombati kongresszusnak szavaznia kell. Amennyiben megválasztják az ovb-t, akkor ez a testület változatlan összetételben végzi a munkáját a 2010-es választásokig. Ugyanakkor a határozati javaslat szerint szombaton egy újabb kongresszus összehívásáról is döntenek a küldöttek. Ez várhatóan november végén, december elején lenne, és döntene a miniszterelnök-jelölt személyéről, a választási programról és az országos listáról is, valamint módosítaná az alapszabályt az elnökségi tisztújítás értelmében. Ez utóbbira azért van szükség, mert jelenleg csak alulról jövő teljes tisztújításra van lehetőség a párton belül. A második kongresszuson elfogadott módosítással azonban össze lehet hívni a "lehető legrövidebb időn belülre" egy harmadik kongresszust is, ahol megtörténhet az elnökség és a párt országos tisztségviselőinek tisztújítása. Az elnökség pénteki megállapodása értelmében a tisztújítás után a kormányzati tisztséget is viselő ovb-tagok lemondanak a kabinetben betöltött pozíciójukról.

A szombati kongresszusnak fő feladata az elmúlt hét év kormányzásának értékelése , illetve a jelenlegi válságkezelő-kormányzáshoz való viszony megerősítése lesz. Az előbbivel kapcsolatban a Lendvai Ildikó pénteken elmondta: az MSZP eddig akkor volt sikeres a választásokon, ha egyszerre képviselte az ország modernizációját és a hagyományos baloldali választócsoportok képviseletét is. Lendvai Ildikó szerint ugyanakkor mára ennek a két feladatnak az egysége megbomlott, ugyanis a választóbázis napi érdekeit nem tudta garantálni az MSZP. A kormánnyal kapcsolatban a pártelnök leszögezte: az MSZP töretlenül és a ciklus végéig támogatja a kormányt a válságkezelésben, ugyanakkor bizonyos kérdésekben erősebb, kezdeményező szerepet akar magának. Három konkrét területen - a szociális biztonság, a közbiztonság erősítése és az elit arányos közteherviselése - konkrét javaslatokat is terjeszt a párt a kormány és a frakció elé. A kongresszuson három perselyt is felállítanak, ahová a küldöttek önkéntes felajánlásait várják a Kríziskezelő Alapba.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. comet 2009. július 05. 22:00
  „"A kormányfő szerint a Horn-kormány is szembenézett a válsággal, és azt a kormányt is az MSZP támogatta, ezért szerinte "felelősségből 2:0 a baloldalnak, a választók látják, hogy melyik pártra számíthatnak a bajban."
  Normális ez a Bajnai? Horn Gyuláék csőd szélére juttaták az országot, amitől csak az állami vagyon jelentős részének eladása, és Bokros lakosságot lerongyoló megszorításai mentették meg az országot.
  És most megint ugyanaz a helyzet. Gyurcsány böszméinek rablása miatt megint a lakosság nyakát szorongatják és megpróbálják eladni ami még megmaradt az országból. És ezt nevezi ez a gazember 2:0-nak. Ki ellen játszik Bajnai és MSZP-s csapata? A saját hazája ellen?
  Ezek a nyilatkozatok alapján felvetődik a kérdés, hogy most a politikusaink ennyire hülyék, vagy a lakosságot nézik annak? Bármi is legyen a helyzet, ezektől sürgősen meg kell szabadulni.”
 • 67. Power 2009. július 05. 21:55
  „Az MSZP töretlenül és a ciklus végéig támogatja a kormányt a válságkezelésben = előre a megkezdett lenini úton.
  Eddig 7 évük volt rá.”
 • 66. achilleus 2009. július 05. 19:19
  „Érdekes, hogy mind a távozása után világosodik meg: Léni elvtársnő, akkor most Gyenesei "fröcsög"?
  2009-07-05 18:50
  Gyenesei bírálja a megszorításokat
  Kormányon kívül már bírálja az önkormányzati megszorításokat Gyenesei István. A korábban - a Gyurcsány-kormány megszorításait - megszavazó volt szakminiszter szerint az ország működőképességét veszélyezteti a tervezett 120 milliárd forint elvonása a helyhatóságoktól. A papíron független politikus emlékeztet rá: a megszorítás mellett az önkormányzatokat az infláció, az áfaemelés, a várható helyi iparűzési adóbevétel kiesés, valamint a hitelek törlesztése is sújtja. Szerinte forrásaik egyötödét veszthetik el a helyhatóságok a Bajnai-kabinet lépésével.”
 • 65. achilleus 2009. július 05. 19:08
  „64. hozzászólás Léni 2009.07.05. 17:30
  Ez ugye nem fröcsögés?:
  "Mostantól minden holokauszttagadó mondat és tett mögött, minden neonáci megnyilvánulás mögött ott lesz Orbán Viktor felelőssége.Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt elnöke, (2009. június 29. hétfő)”
 • 64. Léni 2009. július 05. 17:30
  „Birjátok már ki ezt a pár hónapot gárdista és társai, már is elkezdődött a levadászás, teljes lendülettel
  belevethetitek magatokat nemsokára! Addig meg ne fröcsögjetek ,rosszul van tőletek az ember!”
 • 63. gardista33 2009. július 05. 13:40
  „<moderálva>”
 • 62. achilleus 2009. július 05. 13:28
  „Egy kis "lazítás" a Navracsics blogról (jobbklikk.hu)
  sico01 | 2009. július 4. | 12:39
  Lendvai pedig kijelentette,hogy aki le meri öregezni annak kitépi a haját! (?)
  Nos ő nem öreg,hanem VÉN! és boszorkány!
  surcouf | 2009. július 4. | 18:42
  remélem jól megizzadtak a mozdonyt már megfordították , és most a kerekével kapirgál az ég felé ... úgy lesz az jó ez a hairy granny meg úgylátszik örökké dacos bakfis, orleansi szűz ...legalábbis ahhoz hogyishívják mocsári a múmiához képest , akit pár száz éve löktek a lápba ... csak hogy befogják a lepcses pofáját végre ... egy kis békalencsével.. ha másként nem megy
  sico01 | 2009. július 4. | 19:04
  surcouf | 2009. július 4. | 18:42
  Ez még ott a mocsárban is addig dumálna, hogy a békák inkább kilöknék a partra csak, hogy szabaduljanak!
  Tehetetlen Dodó | 2009. július 4. | 19:09
  Na, mit szóltok hozzá: az Erzsébet téren sokszáz fős fekete sereg próbál eltávolítani 200 gárdás tüntetőt.
  A lúzerek épp most szereznek a Jobbiknak párezer újabb voksot.
  Tehetetlen Dodó | 2009. július 4. | 19:12
  Közben a Vasúttörténeti Parkban meg a múmia arról rikácsolt, hogy elege van azokból, akik az előrehozott választásokat sürgetik. Sőt, visította, nemcsak neki, hanem a szavazótáboruknak is. Gondolom, mind a 12%-nak.
  Tehetetlen Dodó | 2009. július 4. | 19:28
  Nézem a hírtévét, most lesz könnygázas oszlatás. Vonát már elvitték.
  Újabb 10000 voks a Jobbiknak.
  Hajrá, MSZP!"
  (A téma egyébként Gyurcsány retusálása ....)”
 • 61. achilleus 2009. július 05. 11:56
  „60. hozzászólás igazságkereső 2009.07.05. 11:04
  Az MSZP-t, mint politikai bűnözőkből álló népellenes pártot fel kell oszlatni, az általuk okozott kárt a párt és vezetőinek vagyonából meg kell téríttetni, a vezető köztörvényeseket börtönbüntetésre kell ítélni. Egy népet nem lehet büntetlenül átverni, kifosztani, örökre eladósítani.”
 • 60. igazságkereső 2009. július 05. 11:04
  „Eszébe jutott-e végre Bajnai Gordon miniszterelnök úrnak és Lendvai Ildikónak az, hogy 7 év után illenék nekik a polgárokra is gondolni, és végre elgondolkodni azon,hogy képesek-e tenni is valamit a 7 év alatt teljesen elnyomorított társadalomért, melyből Ők oly kiválóan megélnek?
  Gondoltak-e már arra, hogy végérvényesen hazahozassák azokat a milliárdokat, melyeket küldföldi bankszámlákon helyeztek el? Lehet, hogy akkor már nem is kellene több megszorítás, aminek végrehajtásához még ennyi ész sem kellene!Nehéz erre rájönni és végre olyat tenni amely segítené az életét 10 millió embernek?”
 • 59. garbon 2009. július 05. 10:01
  „Bajnai és Lendvai olyan hülye, hogy hozzá igazitották az MSZP-ét.”
 • 58. Pengemester 2009. július 05. 07:41
  „moderálva”
 • 57. gardista33 2009. július 05. 06:02
  „száguld a gazdasag hehe. mivan botka mégse leszel ovb tag? alkalmatlan vagy rá? nahát”
 • 56. maradando 2009. július 05. 02:41
  „Ami a 2010-es kőbevésésből kimaradt:5 millió koldus országa ! Az 5-millió már megvan csak a vésés van hátra !”
 • 55. gerbera 2009. július 05. 02:22
  „És akkor mi lesz ha nép már annyira ki lesz semmizve,hogy nem tudnak mit elvenni,esetleg az életét,de ezzel az dósság nem csökken,itt tartunk,”
 • 54. gerbera 2009. július 05. 02:17
  „Néptől elveszik ,közben saját maguknak a havi jövedelmüket emelik,,,disznóság,azok fizessék vissza kölcsönöket akik felvették ,elherdálták,,,néptől nem kaptak rá felhatalmazást.”
 • 53. hazám 2009. július 04. 23:16
  „Gordonka mikor ajánlja fel a megszerzett? vagyonát? Abból engedjen egy kicsit a szegényeknek. Tűnjön az egész banda a zenekarával együtt, másutt muzsikáljanak ilyen tehetségtelenül, hamisan és szemérmetlenül!”
 • 52. comet 2009. július 04. 23:00
  „Bajnai kormányzásra alkalmatlan. Egyetlen cél vezérli, az IMF által előírt törlesztás behajtása.
  Összeomlóban van az oktatás, az egészségügy, közbiztonság. Az országot fojtogató korrupció böszméék pánikszerű gyűjtögetésével tovább emelkedik, a társadalmi és termelési struktúrák versenyképtelenek.
  Az országban nagyon sok tenni való lenne az IMF elkótyavetyélt hiteleinek kipréselése mellett, de inkább előtt.
  Az MSZP dokumentáltan tönkre tette az országot. Az MSZP egy kormányzásra képtelen, bűnözőkből és megélhetésipolitikusokból álló csürhe, akiktől sürgősen meg kell szabadulni. Olyan kritikus helyzetben van az ország, amikor azonnal cselekedni kell, radikálisan, mert ugyanakkor most lenne esély a tisztulásra is.
  Az MSZP-s söpredéket valószínűen ez a tisztulási lehetőség aggasztja.
  Előrehozott választás, demokrácia kell sürgősen a böszmék diktatúrája helyett. Letérdelt az országot gazdaságilag megszálló amerika és nyugateurópa is, most lehetne esély a talpra állásra.”
 • 51. kissjohn 2009. július 04. 22:17
  „Csak azt nem értem, hogy a képviselők létszámát MIÉRT NEM CSÖKKENTIK?????????????
  Országgyűlési képviselők - megyénként kettő Bp. kerületenként kettő - az maximum 100 Fő a "főnökökkel" együtt :)
  Megyei képviselők - 2-3 megyét össze lehet vonni... - és a számukat felezni
  Önkormányzati képviselők - felezés - 3000 önkormányzatnál az annyi mint... :)
  Budapest kerületi önkormányzatok - felezés vagy harmadolás - és a képviselők létszámának felezése :)

  Összsen az nem 120 MD hanem több ezer MD - CSAK SENKI NEM MER HOZZÁ NYÚLNI A RENDSZERHEZ!

  Mert akkor tényleg kiderülne, hogy semmi szükség a munkájukra és ezt a sok sok fizetést meg lehet takarítani - szerintem. Csak azt nem értem, hogy az újságírók ezt miért nem írják le!!!!!!!!!!!! ??????????????”
 • 50. jonas.ferenc87@upcmail.hu 2009. július 04. 22:17
  „Dolgozzon, aki tud.
  Az olyan csökkent munkaképességű, aki sem fizikailag, sem pszihésen nem terhelhető, és 4 órás munkát is csak köztes műszakban tudna vállalni kizárólag csak is a lakóhelyén, az mit tegyen ?!
  Én Józsán, vagy Debrecenben tudnék munkát vállalni.
  De Debrecenben a "VILÁGHÍRŰ" Piremonnál az atya úristent is picsán rúgják, mert hát ugye Milyen jó, hogy gazdasági világválság van, és ezzel az atya úristent is meg lehet magyarázni ! Ugye ?”
 • 49. 620829 2009. július 04. 21:14
  „ha marad a nagyságrend és mindegyik maszopos leendő rab 100 millákat nyúlt le...lásd sok-sok új tény és elődei......akkor gyorsan meglesz a pénz csalk tőlük kell sos visszavenni!!!”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M7-esen

Csak a külső sávot használhatják az autósok az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán a 30-as… Tovább olvasom