Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

MSZP: a demokrácia szabályaival ellentétes a javaslat

Az MSZP kifogásolja, hogy a kormányoldal nemzetközi szervezetek kérése ellenére sem vette figyelembe az ellenzék véleményét a választási eljárási törvényjavaslat módosításakor. A szocialisták szerint így a törvényalkotás folyamata és az indítvány tartalma sem felel meg a demokrácia szabályainak, ezért a hétfői szavazáson elutasítják azt.
Bárándy Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz-KDNP még azt is megakadályozta, hogy az ellenzék zárószavazás előtti módosító javaslatai a plenáris ülés elé kerüljenek, noha azok több esetben is az Alkotmánybíróság által elvárt változtatásokat hajtottak volna végre.

Aggályai ellenére ugyanakkor jelezte: meggyőződése, hogy az új szabályok mellett is le lehet váltani a Fidesz-kormányt 2014-ben.

A szocialista párt elnökségi tagja a törvényjavaslat több pontját is bírálta. Így azt, hogy az országos listát állító pártok nem hirdethetnek majd a kereskedelmi televízióban és rádiókban, szemben azokkal a pártokkal, amelyek nem állítanak listát. Ez azt jelenti, hogy a Kétfarkú Kutya Párt, ha valamelyik egyéni választókerületben elindít egy jelöltet, akkor reklámozhat a kereskedelmi médiában, a parlamenti pártok viszont nem - fejtette ki.

Szintén aggályosnak tartotta, hogy a törvényjavaslat alapján nem kérhető jogorvoslat akkor, ha valaki a névjegyzékben szereplő pontatlan adatok miatt nem gyakorolhatja választójogát.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. április 08. 15:47
    „birka Gergő konkrétul a scucillisták szemkilövetős alapokon nyugvó demokrácia felfogására gondolt ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a gyermekeket védik, ha a szülőket kizárják a közmunkából

Három hónapra kizárhatják majd a közfoglalkoztatásból azokat, akiknek a gyermeke nem tesz eleget a tankötelezettségének. Tovább olvasom