Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

MSZP: Áder visszaküldte a Klubrádiót a ˝siralomházba˝

Az MSZP szerint Ádernek az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia a médiatörvénnyel.
Kifogásolja az MSZP, hogy Áder János eljárási hibára hivatkozva küldte vissza a parlamentnek a médiatörvény egy héttel ezelőtti módosítását, ahelyett, hogy az Alkotmánybírósághoz fordult volna miatta. A szocialisták – akik korábban arra kérték a köztársasági elnököt, ne írja alá a jogszabályt – úgy ítélik meg: az államfő az Országgyűlésnek adott "rövid illemtanóra" után valójában szentesítette a törvény tartalmát.

"A Klubrádiót pár napra visszaküldték a siralomházba, mert az elnök szerint a kivégző osztag nem egészen szabályos alakzatban állt fel" - kommentálta a köztársasági elnök döntését Lendvai Ildikó és Mandur László az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben.

Véleményük szerint a döntés kiábrándító, mivel az államfő a törvény szövegét alkotmányosnak tartotta és csak egyetlen eljárási hibát fedezett fel.

Az MSZP-s politikusok szerint ez azt jelenti, maradhatnak azok a passzusok, amelyek a bírósági ítéletek ellenére "kiskaput nyitnak" a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsnak a Klubrádió elleni "hadjárat" folytatására, és módot adhatnak akár a rádió elhallgattatására is. Szerintük ezt erősíti, hogy a Fidesz új frakcióvezetője, Rogán Antal azt közölte: a parlament változatlan szöveggel fogadja el újra a médiatörvény-módosítást.

Lendvai Ildikó és Mandur László úgy véli, Áder János megkülönböztetve magát Schmitt Páltól, ugyan "eljátszhatja a jogbiztonság őrének szerepét", de a politikai akarat változatlan, "a Klubrádióra adott kilövési engedély marad".

Mint írták, a törvény továbbra is meggátolhatja, hogy az elsőfokú bírósági döntésnek megfelelően a Klubrádió megkapja a neki még az Országos Rádió és Televízió Testület által odaítélt közösségi frekvenciát.

A szocialista képviselők szerint ha az államfő valódi jogbiztonságot akar, a törvényt érdemi vizsgálatra az Alkotmánybírósághoz kellett volna küldenie - amint az MSZP korábban kérte is tőle -, ezt követelték volna meg egyrészt a súlyos tartalmi problémák, másrészt a sorozatos házszabálysértések.

Az MSZP ezért most a parlamenttől várja, hogy "használja ki a lehetőséget az elfogadhatatlan törvény módosítására" - áll közleményükben.

Áder János államfő csütörtökön azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő törvénymódosításokról szóló, május 24-én elfogadott jogszabályt, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványát.

Az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint a Ház várhatóan már jövő hétfői ülésén foglalkozik a visszaküldött előterjesztéssel. Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetője úgy nyilatkozott: az Országgyűlés változatlan tartalommal fogadja el a médiatörvény módosítását.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2012. május 31. 22:10
  „Ettől nagyobb veszteség is ért már, amit nevetve túléltem .
  Épp a Lendvai banya siránkozik ? ha az agylágyulása , és a demenciája nem akadályozná akkor
  visszaemlékezhetne az Aczél elvtárs mellett agit-proposként eltöltött régi-szép időkre !”
 • 2. bánki 2012. május 31. 14:24
  „Beállnék a sorba ! Már mint a lövőknél !

  Hulljon a férgese !”
 • 1. Elendur 2012. május 31. 13:52
  „""A Klubrádiót pár napra visszaküldték a siralomházba, mert az elnök szerint a kivégző osztag nem egészen szabályos alakzatban állt fel" - kommentálta a köztársasági elnök döntését Lendvai Ildikó és Mandur László"

  Ők már csak tudják, hogy hogyan kell egy kivégzőosztagnak felállnia...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a regisztráltak szavazhatnak?

A határon túli szavazók esetében azonban mindenképpen szükség lehet az előzetes regisztráció valamilyen formájára – mondta Kövér. Tovább olvasom