Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

MSZP, Együtt-PM: a devizahitelek elterjedéséért a Fidesz a felelős

A választási szövetség Orbán Viktort és Mtolcsy Györgyöt okolja.
Együtt-PM: Orbán Viktor és Matolcsy György okozták az elmélyülő devizahitel-váságot

Az Együtt-PM szerint három év alatt 30 százalékkal nőtt a svájci frank árfolyama, ebben adósodott el a legtöbb lakáshiteles, ezért a 2010 után "elmélyülő" devizahitel-válságot Orbán Viktor és Matolcsy György okozták.

A választási szövetség csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő sajtótájékoztatójára reagált. A nagyobbik kormánypárt szóvivője csütörtökön az mondta: a baloldal tudatosan hagyta, hogy a magyar családok devizában adósodjanak el, mert ez a bankoknak jó üzlet volt. A fideszes politikus szerint az előző kormányok szándékosan okoztak kárt az embereknek, ráadásul cserbenhagyták őket.

Az Együtt-PM szerint megtízszereződött azon hitelesek száma, akik nem tudják fizetni a részleteiket: ma már 110 ezer hitelesnek mondták fel a kölcsönét, 117 ezren pedig legalább 90 napja nem tudnak fizetni. Hozzátették: hogy a lakossági devizahitelezést Orbán Viktor előző kormánya vezette be Magyarországon.

Hangsúlyozták, hogy ma a devizahitelesek rosszabbul élnek, mint három éve, ezért követelik a kormánytól, hogy ismét vezessék be a munka elvesztésével járó két év türelmi időt a törlesztéssel kapcsolatban. Azt is kérik, hogy a kabinet számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, melyet a devizahitelesek megsegítésére hivatkozva szedett be különadóként a bankoktól

MSZP: a devizahitelek elterjedéséért a Fidesz a felelős

MSZP szerint a devizahitelek lakossági felhasználásának lehetőségét az első Orbán-kormány vezette be 2001-ben, a devizahitelek elterjedéséért pedig elsősorban a "fideszes" Járai Zsigmond akkori jegybankelnököt terheli a felelősség - mondta Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Török Zsolt arra reagált, hogy Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője csütörtökön közölte: a baloldal tudatosan hagyta, hogy a magyar családok devizában adósodjanak el, mert ez a bankoknak jó üzlet volt. A fideszes politikus szerint az előző kormányok szándékosan okoztak kárt az embereknek, ráadásul cserbenhagyták őket.

A szocialisták szóvivője kijelentette: azzal, hogy Járai Zsigmond 2002-től folyamatosan "mesterségesen magasan tartotta" a jegybanki alapkamatot és ezzel a forinthitelek kamatozását is, tudatosan terelt nagyon sok embert az alacsonyabb kamatú devizahitelek felvétele felé.

A szocialista politikus hozzátette: a devizahitelesek helyzete pedig akkor kezdett el igazán rosszra fordulni, amikor 2010 tavaszán Kósa Lajos és Szijjártó Péter felelőtlen nyilatkozataikkal jelentősen rontottak a forint árfolyamán a svájci frankkal és az euróval szemben. Emlékeztetett rá: a 2010-es kormányváltás óta mindkét deviza árfolyama jelentősen és tartósan emelkedett, ami elviselhetetlenné tette a devizában eladósodott lakosság helyzetét.

Török Zsolt kiemelte: a Fidesz a 2010-es választások előtt a kampányban a devizahitelesek problémáinak megoldását ígérte, ez azonban a mai napig nem történt meg.

Olvasóink írták

 • 3. _csutak_ 2013. augusztus 08. 17:22
  „Igazság mint olyan nincs, legalábbis abszolút értelembe véve nincs!
  Részigazságok vannak és azt a szocik még ma sem képesek megérteni, hogy a fideszt CSAK a saját fegyverével lehet legyőzni. Nem kell foglalkozni mit hablatyolnak a szóvivőjük, ős (t.i. ellenzék) éjjel nappal azt mondják amit tudatni akarnak az agyament, rosszul tájékoztatott és tájékozott választókkal!
  A fidesz kommunikációban verhetetlen le is tol mindent a bárgyú nép torkán.
  Amellett a fő haszonélvezői ennek a gusztustalan banki tevékenységnek maguk a fideszes politikusok, akik töredék áron vég-törleszthettek!
  No erről hallgat a szóvivőjük.”
 • 2. igazságkereső 2013. augusztus 08. 16:19
  „Török Zsolt és demagóg társai akár be is fejezhetnék "igehirdetésüket" a svájci frankkal kapcsolatban, mert azt Ők is pontosan tudják, hogy a magyarországi "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi devizát, annak semmi kapcsolata és köze nem volt a bankok által forintban folyósított és forintban is törlesztett hitelekhez. Ha Török Zsolt és társai egy picit is észhez térnek,akkor szíves figyelmükbe ajánlható az MTV1 2013.augusztus 8.-i déli híradóján Dr.Lomniczi Zoltán alkotmányjogász szakvéleménye a bankok "devizahitel" trükkjeivel kapcsolatban. Ha sikerül Nekik ezt végighallgatniuk, akkor talán végre be is fejezik eszement süketeléseiket "devizahitel" általuk felpörgetett banki tevékenységeikről! De a Facebook-on megtalálják Németh István jogi szakokleveles mérnök írását is "Államellenes bűncselekményeket követtek el a bankok" címmel!”
 • 1. balihoho 2013. augusztus 08. 16:07
  „Milyen ügyesen kente a bajokat az ellenzékre a Fidesz, és az emberek többsége, ahelyett hogy utána nézett volna, el is hitte. Ezt a naiv hiszékenységet, amelynek alapja, a jól megfogalmazott hazugság, még jó néhányszor ki fogják használni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁNTSZ: elérte a közepes szintet a parlagfű pollenkoncentrációja

Az idén első alkalommal közzétett térképén az látszik, hogy Dunántúli-dombság területétől indulva… Tovább olvasom