Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: tarthatatlan az új diákhitelrendszer

Tarthatatlannak ítéli az MSZP az új diákhitelrendszert.

Hiller István korábbi oktatási miniszter ezt kedden azután mondta újságíróknak, hogy az fn24.hu hírportál arról számolt be: egy birtokába jutott, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kormányzati előterjesztés szerint jövőre 62, 2014-ben 141 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést az új diákhitelrendszer bevezetése. Eszerint 2020-ra a Diákhitel 2. csaknem 800 milliárd forintos államadósság-növelő terhet jelentene.

Az MSZP-s politikus Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól vár választ arra, létezik-e az említett tanulmány, tisztában volt-e az abban foglaltakkal az új diákhitel-konstrukció ismertetésekor, és ha igen, miért nem beszélt erről. Rákérdezett arra is, az állami finanszírozású felsőoktatási helyek csökkentésekor a kormánynak célja volt-e, hogy minél több fiatal vegye fel az új, állami kamattámogatású diákhitelt.

Hiller István hozzátette: az MSZP már korábban elhamarkodottnak, felelőtlennek és veszélyesnek ítélte az új diákhitelrendszert, amely 2 százalékos kamatra adna pénzt a hallgatóknak, és amely így - a 2 százalékos és a piaci kamatok közötti különbség miatt - néhány év múlva többe kerül majd, mint amennyit az állam most a felsőoktatás egészére költ.

Arra is kitért, hogy Hoffmann Rózsa válasza után az MSZP ismerteti saját javaslatait a diákhitelről és a felsőoktatás finanszírozásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkotmányügyi bizottság összehívását szorgalmazza a DK

Az alkotmányügyi bizottság nyilvánítsa házszabályellenesnek Lezsák döntését - szorgalmazza a DK. Tovább olvasom