Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Navracsics: A bírák nyugdíjazása okozza a legnagyobb véleménykülönbséget

A bírák nyugdíjazásának ügyében van a legnagyobb véleményeltérés a magyar kormány és az Európai Bizottság között azon három kérdés közül, amellyel kapcsolatban januárban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen - közölte Navracsics Tibor kedden az m1 Ma reggel című műsorában.
A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: az Európai Bizottság arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírák nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív, a magyar kormány viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az "definíciószerűen nem lehet diszkriminatív".

A másik két kérdésben, a jegybanktörvény és az adatvédelmi szabályozás ügyében Navracsics Tibor megállapodásra számít. Arra a kérdésre, hogy az adatvédelem esetében születhet-e olyan megegyezés, amely alapján Jóri András korábbi adatvédelmi ombudsman visszakapja a mandátumát, a tárcavezető azt válaszolta: meggyőződése, hogy "itt nem erről van szó".

Kérdésre azt is elmondta, hogy a médiatörvény esetében szerinte nagy valószínűséggel nem indul majd kötelezettségszegési eljárás.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyancsak az m1 reggeli műsorában, szintén a kötelezettségszegési eljárásokról szólva kifejtette: folyamatos a konzultáció az Európai Bizottsággal, "tehát nem úgy fog történni, hogy egyszer csak derült égből villámcsapásként az Európai Bizottság kap három témában választ a magyar kormánytól".

Vannak olyan vitatott kérdések, amelyekről a kabinet úgy véli, "jogilag is nekünk van igazunk", mégis kész változtatni, mert a nemzeti érdek szempontjából nem tartja olyan kritikai fontosságúaknak, hogy élezze a konfliktust. Van, amiben teljes az egyetértés - például a nemzeti bank és az adatvédelmi hivatal függetlenségét erősítő ajánlások ügyében -, és vannak olyan kérdések, amelyekben a kormány fenntartja magának a további konzultáció lehetőségét - sorolta a szóvivő.

A bírák nyugdíjazásáról Szijjártó Péter azt mondta, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy kompromisszumos megoldást terjeszt majd elő, és ha kell, a szerdai kormányülésen még áttekintik a témát.

A kormánynak péntekig kell válaszolnia az Európai Bizottság felvetéseire.

Olvasóink írták

 • 5. szentmiki 2012. február 14. 14:46
  „ha valaki megérte a nyugdíjkorhatárt, és még dolgozni akar, fizessen érte,de inkább vigyázzon az unokáira, tanítsa őket, a fiatalok megöregszenek mire munkához jutnának, akkor meg az a baj, hogy nincs gyakorlatuk, de honnan is lenne ha a túlkorosak nem engedik..., az európai bizottságnak pedig halvány segéd fogalma sincs a valós magyar dolgokról, ez ordított a "meghallgatáson", és a fenti cikkből is a napnál világosabban látszik...”
 • 4. deszkás 2012. február 14. 13:41
  „Jaj mit irtam.”
 • 3. deszkás 2012. február 14. 13:27
  „Navracsics úr! Én nem ezt éreztem (értettem) a CNN-riportjából. Igen:CNN”
 • 2. mivaan? 2012. február 14. 12:39
  „1! egyetértek - MINDENKI menjen nyugdíjba 62 évesen.”
 • 1. újratöltve 2012. február 14. 12:28
  „A bíró 62 évesen meghülyül, a miniszter nem? (72 éves ERŐFORRÁS miniszter?)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós feketelistára kerültünk

Magyarország is szerepel azon uniós országok között, amelyekben az Európai Bizottság szerint a legjobban megbomlott a gazdasági egyensúly és ezért a lehető legsürgősebben be kell avatkozni. Tovább olvasom