Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Nehéz napok jönnek a főbb ágazatokban

Létszámleépítésekkel számolnak a gazdasági válság miatt a legtöbb embert foglalkoztató gazdasági ágazatokban - a kereskedelemben, az építőiparban és a turizmusban. A leépítések oka a kisebb forgalom.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a döntő az lesz, hogy mennyi pénz lapul a pénztárcákban. Eladósodni jobban már nem tudnak a háztartások. Valószínű, hogy hiába próbálják a kereskedők akciókkal az üzletbe csalogatni a vásárlókat nem fognak többen vásárolni - fejtette ki Vámos György.

A gazdasági válság miatt kisebb lehet a forgalom, ez kevesebb bevételt jelent, emiatt pedig munkahelyek szűnhetnek meg. A turisztikai szakemberek azt mondják, az emberek az utazásokon is spórolni fognak. Így az itthoni szállodákban is kevesebb lesz a vendég.

Az építőiparban is pesszimisták, azt már most tudják, hogy jóval kevesebb lakás épül, mint amit terveztek. Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke úgy látja, hogy a beruházások fele nem tud majd elindulni. Egy-két külföldi befektető már csomagol, hallani, hogy nem indítja a beruházásait - tette hozzá.

Az építőiparban jelenleg több mint 200 ezren dolgoznak. A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségénél úgy számolnak, ha nem változik a helyzet, az emberek egyharmadát el kell küldeni.

Olvasóink írták

  • 1. Ful 2008. október 12. 20:47
    „Felháborítja a tűzoltó állományt, hogy a jövő évi költségvetés tervezetben a kormány nem tervezi pótlékuk rendezését, miközben a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szervezeténél (vám- és pénzügyőröknél, a börtönőröknél, a rendőröknél) ezt megteszik.

    A tűzoltókat a kormányzat ingyen munkára kötelezi, mert amíg más munkavállalóknak heti 40 órát kell dolgozniuk, addig a kormány a tűzoltóknak heti 48 órát ír elő, ám a heti 8 órás különbséget nem fizetik ki részükre. Az egyébként jogos igényeknek a tűzoltók egy jelentős része nem kíván törvénytelen eszközzel (sztrájkkal) érvényt szerezni. A hatályos 1996. évi XLIII. Törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról (HSZT) kimondja, hogy az érdekképviseleti szervek e törvény keretei között szabadon működhetnek és gyakorolhatják jogosítványaikat. Sztrájkot azonban nem szervezhetnek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt bútorokat kapott a kömlődi iskola Németországból

Meglepetés várja a tanulókat hétfőn reggel a Komárom-Esztergom megyei Kömlődön és Dadon. Egy… Tovább olvasom