Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Nem biztos, hogy megéri leválni a távhőről?

Miskolc - Eddig egyetlen társasház érdeklődött a távhőszolgáltatásról való leválás lehetőségeiről a Miskolci Hőszolgáltatónál.
Egy pár éve felújított miskolci panelházban feleannyi a fűtés díja, mint egy hagyományosban. Egy éve még napkollektort is felszereltek, így a melegvíz is olcsóbb. A ház lakói most mégis leválnának a távfűtésről, hogy a költségeket még tovább csökkentsék. Temesvári István közös képviselő elmondta, egy 64 négyzetméteres lakás fűtése akár tízezer forintba is kerülhet, amennyiben leválnak a távhőszolgáltatóról. Ez hat-nyolcezer forintos megtakarítást jelent panelpluszos lakás esetén.

A szolgáltató szerint, ha tömegesen akarnak a lakók leválni, a maradóknak nőhet a távhőszámlája. De nemcsak ezért akarják, hogy az emberek megfontolják a váltást. Egy kazánház kialakítása szerintük akár 15 millió forintba is kerülhet, amely 8-10 év alatt térül meg, a befektetésre pedig nincs állami támogatás. Móricz József, Miskolci Hőszolgáltató Kft. divizióvezetője azt mondta, az üzemeltetés és karbantartás költsége mellett a kéményvizsgálat éves díja, a villamosenergia költsége is felmerül, ráadásul a kazánokat tíz-tizenöt év múlva ki kell cserélni, mert elavulnak.

A miskolci távhőszolgáltatónál biogáz-kazánt adtak át alig egy hónapja, hogy ezzel is csökkentsék a távhő árát, amely a távhőszolgáltatók szakmai szövetsége szerint sem versenyképes a gázéval. László György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének alelnöke szerint a szervezetük tíz éve azt hangsúlyozza, a távhő minden alternatívához képest árban is versenyképes, kivéve a gázfűtést, mert a gáz az ország energiapolitikája miatt mesterségesen olcsóbb. A szövetség szerint több uniós ország példája alapján az lenne a megoldás, ha a nagyfogyasztók - például a fűtőművek - , olcsóbban kapnák a gázt, mint a kisfogyasztók, így a környezetbarát távfűtés olcsóbb, és népszerűbb lehetne.

Olvasóink írták

  • 2. babocska 2009. március 07. 18:38
    „A sok sleppet kell eltartani jó pén zekért,hatalmas prémiumokért,az őrző-védő sleppért akik,40-50 évesen jó nyugdijjal kiszállt rendőrök,meg más egyenruhásokból állnak.Ezért kell azt a hatalmas összeget fizetni,ki tudja mi mindenért.Mindent bevetnek,hogy ha valaki maga akarja megoldani,nehogy eszébe jusson.!Mert akkor nem tudják mindezeket biztositani.Kevesebb lesz a bevétel,nyilván kevesebb lesz a pénz ezekre is,nyilván védik a jó suskát.Az lenne a jó ha már lehetőség vanmindenki azután fizessen saját kazánjukból amit elhasznál.Régen a vizóra miatt tiltakoztak.Havonta fizetettek 8 köbmétert,most jó ha 2 köbmétert használunk.Akkor kis is használta ezt el.?Vagy csak fizettük a melegvizet is.!Amennyiben mostmár lehet leválni,rendeletben van a lehetőség,akkor ne beszéljenek mellé!Mindjárt a sok plusz kiadás amit nem is tudunk ellenőrizni,hogy mi is szerepel benne.Mert ma már csak a lehuzás a divat,fizessen a fogyasztó ha bir még.”
  • 1. spiler 2009. március 07. 16:48
    „Az árkébzést,tisztességes haszont kellen inkább ellenőrizni /ja és a fejlesztést-hő veszteséget a szigetelés hiánya miatt,hogy ezt ki fizeti?/.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékos robbantás történt Szabadszálláson

Szabadszállás - Szándékosan robbantották fel a szabadszállási telephelyen álló autóbuszt, ez már biztos, de továbbra sem lehet tudni, hogy mivel és hogyan robbantottak. Tovább olvasom