Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nem cenzúrázott a rendőrség október 23-án

Visszautasítja a rendőrség, hogy cenzúrát alkalmazott volna a 2008. október 23-I rendezvényeken történt igazoltatásokkor. December elején került nyilvánosságra a Szabó Máté ombudsman megállapításait tartalmazó levél, amelyben kifogásolja a rendőri intézkedéseket.
Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az ombudsman szerint a rendőrök inkább azokat igazoltatták, akiknél nemzeti színű szalag vagy síp volt, amelyek az elmúlt időszakban a véleménynyilvánítás eszközeivé váltak. Emberek igazoltatása - csak azért, mert viselik ezeket - az ombudsman szerint egy megítélés alá esik a vélemény közlésének előzetes betiltásával, vagyis a cenzúrával.

Az Országos Rendőr-főkapitányság keddi közleményében visszautasítja a cenzúrára vonatkozó, a sajtóban is megjelent állításokat. A rendőrség szerint az igazoltatások az előzetes kockázatelemzéseknek megfelelően, az előző évek tapasztalatai alapján, szakmai alapon történtek. A rendőri igazoltatások nem irányultak és nem is irányulhattak arra, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságát korlátozzák. A közlemény szerint az egyes rendőri intézkedések, köztük a rendőri igazoltatások, minden esetben az érintettek véleményétől, annak tartalmától függetlenül történnek, kizárólag a közbiztonsági és közrendvédelmi szempontok figyelembe vételével.

Az országgyűlési biztos ajánlásaival összefüggésben 30 nap, a javaslataival kapcsolatban 60 nap áll a főkapitány rendelkezésére, hogy válaszoljon.

Bencze József országos rendőrfőkapitány korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: vizsgálja az ombudsman levelében foglaltakat és arra időben válaszolni fog. A választ ezután a sajtóval is megosztja majd. Hozzátette: az állampolgári jogok biztosa és munkatársai az elmúlt években jelen lehettek a rendőri intézkedéseknél, bekapcsolódhattak a rendőrség tömegkezelési eljárásaiba, ott lehettek a demonstrációkon is. Az együttműködés a főkapitány szerint mindkét fél, vagyis a rendőrség és az ombudsman munkája szempontjából is fontos és hasznos. Mindkét fél, de akár a jogalkotók is tanulhatnak a közös munka eredményeiből.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2008. december 24. 17:53
    „ombuckaman elmehet a picsába.Akkor ha valaki álarcban megy egy bank felé, ne is igazoltassák mert ő csak fáziik....
    Azért fel kellene fogni hogy nem csak jogok vannak, kötelezetségek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a Dunában

Egy férfi holttestet találtak a Dunában kedden dél körül, a 13. kerületben, az újpesti rakpart… Tovább olvasom