Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Nem oszlatták fel az OCÖ-t

Nem kapott többséget az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) feloszlatására vonatkozó ellenzéki indítvány a szervezet keddi rendkívüli közgyűlésén Budapesten.
Az egyetlen napirendi pontot tárgyaló közgyűlésen megjelent képviselők 27 nem szavazattal, 17 igen vokssal, 2 tartózkodás mellett vetették el a szervezet feloszlatását kezdeményező indítványt.

Az OCÖ ellenzéki, Lungo Drom-frakciója azt követően kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy az október 9-én tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen a független képviselők szavazatával többségbe kerültek és nem fogadták el a napirendet, ezért az elnök elnapolta az ülést. Az ellenzéki frakciót vezető Farkas Flórián ezt akkor úgy értékelte, hogy Kolompár Orbán OCÖ-elnök megbukott, ezért kezdeményezték a testület feloszlatását.

Kolompár Orbánt arra kérték, hívja össze a rendkívüli közgyűlést november 10-ére, és meghatározták a két napirendi pontot is: az OCÖ ügyvezető elnökségének megválasztása, majd a testület feloszlatása.

A kisebbségi önkormányzat vezetője a keddi rendkívüli közgyűlésen kijelentette, hogy a törvényi rendelkezés értelmében ügyvezető elnökséget az OCÖ nem választhat, ezért nem is vette napirendre a javaslatot. A testület feloszlatására vonatkozó napirendi pontot az időközben 52 fősre csökkent grémium (a Lungo Drom egyik képviselője lemondott mandátumáról és helyét még nem töltötték be) jelenlévő 46 képviselője egyhangúlag elfogadta.

A Lungo Drom az ülés kezdetén azt javasolta, hogy indítványukról név szerinti szavazással döntsenek, de a képviselők többsége ezt elutasította. Kolompár Orbán a szavazás előtt arra kérte a képviselőket, hogy "gondolják át szerepüket" az OCÖ-ben, és ha mégsem oszlatják fel a testületet, "vegyék ki részüket a munkából".

A képviselők végül nem szavazták meg a testület feloszlatását. Ahhoz, hogy az országos önkormányzat kimondja az önfeloszlatást, a jelenlévők egyszerű többségének szavazata kellett volna.

Az OCÖ közgyűlésének tagjait 2007 márciusában választották meg kisebbségi önkormányzati képviselők. A közgyűlésben a Lungo Drom (LD) 28, az MCF 25 mandátumot szerzett. így az volt várható, hogy a többség a fideszes országgyűlési képviselőt, Farkas Flóriánt (LD) választja meg OCÖ-elnöknek. Az alakuló ülésen mégis Kozák Jánost, az LD színeiben mandátumot szerző képviselőt, a rivális MCF jelöltjét választották elnöknek. (Azzal, hogy Kozák János és szintén testületi tag fia "átállt", az MCF-nek 27, a Lungo Dromnak 26 mandátuma lett).

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal utóbb törvénysértőnek ítélte, ezért megismételtette az alakuló ülést. A 2007. március 31-ei ülésen Kolompár Orbánt választották elnöknek 29 igen és 1 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett. A másik jelölt, Farkas Flórián 24 támogató szavazatot kapott. Azóta az MCF-hez csatlakozott több LD-s képviselő, így a frakció 37 tagúra duzzadt, az elmúlt hónapokban viszont többen kihátráltak Kolompár Orbán mögül.

Kolompár Orbán az idén szeptember 10-én jelentette be, hogy elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi.

Eddig az OCÖ szinte valamennyi közgyűlésén megpróbálták elmozdítani pozíciójából az elnököt vagy kimondani a testület feloszlatását, de a kezdeményezések kudarcot vallottak.

Olvasóink írták

 • 5. KolompárRómeó 2009. november 10. 20:51
  „Szánalmas banda.”
 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2009. november 10. 18:06
  „Talán majd erre is mególdást fog találni a jobbik.”
 • 3. igazságkereső 2009. november 10. 17:47
  „Modern, európai országban - ez nem mi vagyunk - ilyen esetekben azonnal lemondásra szólítják fel az érintett, bűnvádi eljárás alatt álló személyt.Jogtisztelő országban, nem az eljárás alatt álló személy dönti el azt, hogy maradhat-e vagy sem vezető pozícióban!!”
 • 2. dodó 2009. november 10. 16:10
  „Aligha volt elképzelhető bárkinek is, hogy feloszlatják magukat. Ez a cigány bűnbanda az állami (adófizetői) támogatásból él (nem is rosszul). Nem hihettük, hogy lemondanak a "járandóságukról" és a még ellopható pénzről!”
 • 1. Otaku 2009. november 10. 16:05
  „Milyen meglepő hír :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzalom: halálra gázolt a vonat egy 85 éves asszonyt

Halálra gázolt egy 85 éves asszonyt a Szombathelyről Budapest felé tartó gyorsvonat kedden a… Tovább olvasom