Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Nyilatkozatba foglalta értékeit Pécs

Nyilatkozatba foglalta alapvető értékeit Pécs, ez erről szóló dekrétumot húsvéthétfőn fogadta el a város közgyűlése. A húsvéti nyilatkozatot kifüggesztetik a pécsi városháza aulájában, egy-egy, városi pecséttel hitelesített példányát pedig a tervek szerint valamennyi pécsi lakosnak elküldik.
A nyilatkozat rögzíti, hogy Pécs a kultúra városa. Kétezer éves hagyományaival, világörökségi értékeivel, 644 éves egyetemével, gazdag természeti értékeivel, életerős és tettre kész polgáraival olyan életközösség, amelyben a fiatalok lehetőséget kapnak jövőjük megalapozására, a családok a biztonságuk megteremtésére, míg az idősek a tisztes, békés életre.

A dokumentumban olvasható az is, hogy Pécs olyan európai város, amely hagyományainál fogva embereket, kultúrákat, vallási örökségeket, nyelveket köt össze, s ahol minden ember személyében is értéket képvisel, minden ember barátokra, közösségre lelhet.

A nyilatkozat szövege szerint Pécs tiszteli és ápolja a magyar történelem és kultúra legszebb hagyományait, találkozási pontja Magyarország sokszínű kulturális törekvéseinek. Tizenöt alkotót név szerint is felsorol, akik Pécset kiemelkedővé tették a magyar városok sorában.

A dekrétum kitér arra, hogy Pécs barátságos város, amely tiszteli az ember szabadságához, boldogulásához, biztonságához fűződő jogát, tiszteli a véleményszabadságot és felelősséget érez minden pécsiért. Gondoskodik a rászorulókról, esélyt teremt a leszakadóknak.

A dokumentumban szerepel, hogy Pécs a tudomány, a szellem városa, amely otthont ad Magyarország első egyetemének, megbecsüli és támogatja a tudomány művelőit, emellett befogadó város, amely kinyújtja kezét minden ember felé, aki egy órát, egy napot, egy évet vagy egy életet tölt itt.

Páva Zsolt (Fidesz), a baranyai megyeszékhely polgármestere a nyilatkozat elfogadásának szükségességét korábban és a hétfői közgyűlésen is azzal indokolta, hogy több mint két évtized telt el a rendszerváltás óta, de a város mostanáig írott formában nem tudta megfogalmazni, hogy igazából kik is a pécsiek, mi az identitásuk, mik azok az értékek, amikre büszkék lehetnek. Hozzátette: egy ilyen dokumentum erősíti a polgárok közösségét, városszeretetüket, ragaszkodásukat, ugyanakkor a kívülállók számára is egyértelmű képet ad a városról, polgárairól, a közös értékekről. A nyilatkozat elfogadásához jó apropót ad a megújulást jelképező tavasz, a húsvét, valamint Magyarország hétfőn aláírt új alaptörvénye is.

A nyilatkozatot a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői támogatták, a Jobbik két városatyája nemmel szavazott, az MSZP és az LMP képviselői távol maradtak a közgyűléstől.

A jobbikos politikusok azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert szerintük Pécsnek már van fundamentuma, amelyet a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény sírkamrák, az ezeréves egyházmegye, az 1367-ben alapított egyetem, valamint e hármat összekacsoló gondolat, a kereszténység jelent.

Az MSZP és az LMP az MTI érdeklődésére azzal indokolta képviselői távolmaradását, hogy hiányolják a nyilatkozat előkészítését, az azzal kapcsolatos demokratikus párbeszédet. Nehezményezik, hogy a közgyűlésre olyan, a családi értékeket kiemelő ünnepen került sor, melyet a Fidesz-KDNP is fontosnak tart.

Olvasóink írták

 • 5. bánki 2011. április 26. 22:30
  „Pécs az Pécs !

  Szegeden Pécsi ,,tüke" vagyok, Pécsett meg ,, szögedi" !

  Hát a dolgok így működnek.

  Egy dolog tény !

  Magyarországon a két legélhetőbb város Pécs és Szeged!

  Szeretjük!”
 • 4. nbcee 2011. április 26. 16:14
  „"Janus Pannonius, Csontváry Kosztka Tivadar, Zsolnay Vilmos, Angster József, Babits Mihály, Breuer Marcell, Fejér Lipót, Kodolányi János, Miroslav Krleza, Kodály Zoltán, Kertész Mihály, Viktor Vasarely, Weöres Sándor, Csorba Gyöző, Tüskés Tibor és megannyi alkotótársuk olyan szellemi örökséget hagyományoztak ránk, amely méltán teszi Pécset kiemelkedővé a magyar városok sorában."

  Ez nettó hülyeség már megint, kb. aki Pécsett megivott egy sört, azt mind belevették. Jó példa erre Kodolányi, aki ,,szenvedései városának" nevezte Pécset, ahol gimnazista volt, most meg itt dobálóznak a nevével. Röhej, én mondom.”
 • 3. szatyi 2011. április 26. 07:53
  „Megyek kaszinótojást árulni Pécsre! Jó üzletre van kilátás!”
 • 2. palimadar 2011. április 25. 19:41
  „Nevetséges?
  Szánalmas?”
 • 1. vvalekosz 2011. április 25. 19:40
  „ezek mekkora lúzerek!!! inkább a harminc (negyven?) milliárdos adósságállományt foglalnák preambulumba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazás okozta egy nő halálát Rákospalotán

Egy nő holttestére találtak hétfőn a főváros XV. kerületében. A 57 éves asszony halálát bántalmazás… Tovább olvasom