Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Orbán és az Európai Unió - nem, de igen

Magyarország nem kíván csatlakozni azokhoz az államokhoz, amelyek szerint minden rendben van a kontinensen.
2013-14-re Magyarország ismét a régió éllovasa lehet - mondta Orbán Viktor kedden Magyarország tiszteletbeli konzuljainak V. konferenciáján, az Országházban. A miniszterelnök kifejtette azt a véleményét is, amely szerint Magyarország nem euroszkeptikus, hanem eurorealista szemléletű. A résztvevők kérdéseire egyebek mellett arról beszélt, hogy marad az európai átlagot meghaladó bankadó Magyarországon.

A kormányfő beszédében megismételte: az idei gazdasági növekedés a "mértéktartók" által prognosztizált 0,5 százalék fölé is mehet, jövőre pedig kétszázalékos bővülést tervez a kabinet a költségvetésben. A gazdaságban lezajlott szerkezeti átalakítások pedig esélyt adnak arra, hogy 2014 után is folytatódjon a növekedés - tette hozzá.

Megítélése szerint a magyar gazdasági növekedés a következő években a régió országainak bővülését is meghaladja majd, így Magyarország - a 2002 előtti évekhez hasonlóan - újra a régió éllovasa lehet.

Úgy látja egyébként, hogy Magyarországnak a következő 15-20 évben nem az európai államokkal kell állnia a versenyt, hanem az európaiaknál jóval versenyképesebbnek bizonyuló feltörekvőkkel, Brazíliától Kínáig. Megjegyezte azt is, az országnak az az érdeke, hogy kiegyensúlyozottabbak legyenek az exportkereskedelmi kapcsolatai, ezért is hirdették meg a keleti nyitást.

Orbán Viktor megerősítette azt a véleményét is, amely szerint liberális alapra nem lehet versenyképes gazdaságot építeni a jövőben. Ezért szerinte az új magyar alaptörvény egy egyensúlyi alkotmány, mert egyensúlyt teremt az egyén és a közösség érdekei között.

Az ország átszervezéséről azt is mondta: a megújításnak a közösség nyertese volt, ám természetesen vannak olyanok, akik ma a korábbiakhoz képest kevésbé előnyös helyzetben vannak, és ők is hallatják a hangjukat, hogy visszafordítsák az átalakításokat. "A Magyarországon történteket a saját nézőpontjukból értelmezőkre sem érdemes haragudni. Hazudnak, persze, ez kétségkívül igaz (...), de meglepődni ezen talán nem érdemes" - fogalmazott a miniszterelnök.

Ismét felidézte, hogy a magyar kormány úgy döntött, a jóléti állam helyett munkaalapú gazdaságot épít, majd elmondta: a 2010-es 1,8 millióval szemben ma már négymillió adófizető van, de a magyar gazdaság akkor lesz biztonságban, ha ez a szám eléri az ötmilliót. A munkaalapú szemlélettel kapcsolatban kitért a közmunkára, amelyről úgy vélte, "nekünk nem (...) grandiózus közmunkalogikában kell gondolkodni, hanem kicsi, az önkormányzatainkra alapozott, sokszínű közmunkarendszerben".

Összegzése szerint a magyar egy innovatív gazdaságpolitika, amely nem tagadja meg a magántulajdon elsőbbségét, a piaci működés elveit, de tudomásul veszi, hogy csak ezekre hagyatkozva nem lehet kijutni a válságból. A kormányfő a gazdasági adatok alapján úgy látja, "a valóság velünk van".

Az ország és az Európai Unió viszonyáról szólva azt mondta: Magyarország nem euroszkeptikus, hanem eurorealista szemléletet képvisel. Hangsúlyozta: Magyarországot nem szabad az euroszkeptikus államok közé sorolni, egy ilyen politika ugyanis élesen szemben állna az ország ezeréves történelmi hagyományával.

A miniszterelnök ehelyett eurorealistaként jellemezte az országot, amely - mondta - nem kíván csatlakozni azokhoz az államokhoz, amelyek szerint minden rendben van a kontinensen, Európa ugyanis ma nem találja a választ a felmerülő kihívásokra. Magyarország nem hajlandó elhallgatni a kedvezőtlen tendenciákat, ám teljes mellszélességgel kiáll az európai értékek, az európai közösség mellett - jelentette ki.

Mintegy ötvenperces beszéde után többen is kérdezték a kormányfőt. A Hollandiából érkezett résztvevő például a magyar pénzügyi szektorral összefüggésben faggatta Orbán Viktort, aki válaszában közölte: az új magyar közteher-viselési rendszerben a bankoknak a jövőben is az európai átlagot meghaladó mértékű bankadót kell fizetniük. "A bankok adóztatásának azt a mértékét kell eltalálni, amikor bár jajveszékelve, de még fizetnek, és holnap reggel is kinyitnak" - fogalmazott.

Megismételte egyúttal azt a kormányzati célkitűzést, hogy növeljék a magyar tulajdonú pénzintézetek arányát. Ezért fontos az OTP megerősítése - dacára annak, hogy a tulajdonosi háttere nem teljesen magyar -, valamint a takarékszövetkezeti rendszer integrációja - mondta. Utóbbival kapcsolatban közölte: a takarékpénztári rendszernek 5 százalék a részesedése a magyar pénzpiaci rendszerből, ám "egy egyszerű átszervezéssel", egy pénzügyi injekcióval, amelyről a kormány már döntött, ez felvihető 15 százalékra.

Az új-zélandi tiszteletbeli konzul a fiatalok elvándorlásáról érdeklődött. Reagálásában Orbán Viktor közölte: tíz év alatt 350 ezren mentek el vendégmunkásnak Magyarországról, ám a népességarányokat nézve ez a szám Közép-Európában alacsonynak számít. Hangsúlyozta, nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, és például Ausztriából tavaly többen mentek el, mint Magyarországról.

Szavai szerint nem szabad összekeverni az 1956 után elmenekülteket a ma távozókkal, mert akik ma elmennek Magyarországról, azok vendégmunkások: azért mennek el, mert máshol könnyebben tudnak boldogulni, több pénzt tudnak keresni. Közép-Európa-szerte egy elsősorban Németországba irányuló vendégmunkás-jelenség tapasztalható - fogalmazott, hozzátéve, hogy az alapvetően német központú "agyelszívás" szerinte "nem egy baleset", hanem egy jól átgondolt stratégia következménye, "amiért nem szabad megsértődnünk", hanem tudatosan kell hozzá viszonyulni, és meg kell próbálni Magyarországon tartani a legjobb képességűeket.

Egy a Közel-Keletet érintő felvetésre válaszul a kormányfő elmondta, hogy Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök mindig is a barátja volt, hiszen ő egy magyarbarát egyiptomi vezető volt.

Kérdésre közölte azt is, hogy Magyarország - várhatóan még az idén - újranyitja nagykövetségét Nigériában.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. pirosmanci 2013. szeptember 18. 09:56
  „Hirtelen milyen gyorsan (mondjuk ma kb. 08:00-tól) elkezdett "avulni" ez a cikk! Az olvasó meg olyan hülye, hogy nem veszi észre ... "Oszt jó napot!"”
 • 34. lepkehalo 2013. szeptember 18. 09:18
  „Most megdöbbentem: "2013-14-re Magyarország ismét a régió éllovasa lehet - mondta Orbán Viktor kedden Magyarország tiszteletbeli konzuljainak V. konferenciáján, az Országházban."
  Hát eddig én azt hallottam a Kossuth rádióban, hogy mi vagyunk a példakép, meg a legjobb, meg mindenki minket utánoz, és sokkal jobban teljesítünk, mint a többiek. Akkor hogy-hogy csak LEHET?”
 • 33. almostevil 2013. szeptember 18. 08:56
  „Minden napra egy Orbán. :)”
 • 32. pirosmanci 2013. szeptember 18. 07:51
  „A kérdés egyszerű: Orbán vagy Európa; szotyola vagy kultúra. A többi mind csak rizsa. "Oszt jó napot!"”
 • 31. Kézbesítő 2013. szeptember 18. 07:46
  „Na meg ha valaki munkanélküli és be kell, hogy menjen közmunkára az a közmunka minimum 1 hónap max 3 hónap s kap érte havonta 37600ft-t és utána ujra munkanélküli lesz és kapja a matolcsy által meghatározott 22800ft ami annak előtte a gyurcsány, bajnai korszakban 28500ft volt és gyurcsány, bajnai korszakban a közmunkaprogram min 3 hónap max 9 hónap volt és akor nem volt külön meghatározva a közcélú minbér akkor az általános iskolai min bérnek a 6 órára járó összeget kaptak. Most jelenleg a Közcélúak minimálbére 57600 bruttó amiből 37800 nettót kapnak, ha megkapnák a bruttó 98ezret ami az általános ikolai végzettsére járó minimálbér akkor a közcélú minbér 6 órára 47ezer ft lenne.”
 • 30. Kézbesítő 2013. szeptember 18. 07:39
  „grafika88nak irnám a közmunkás minimálbér 6 órára egy hónapra nem 47 ezer ft hanem 37.600 ft csak .....”
 • 29. Hód 2013. szeptember 17. 23:36
  „Könyörgöm, hogyan lehet ilyen hülyeséget mondani, hogy 2010-ben 1,8 millió adófizető volt, most pedig 4 millió???????????????
  A fidesz csinált hirtelen 2,2 millió adófizetőt????
  A dolgozók 60 %-a, a közalkalmazottak, köztisztviselők, közmunkások nem adófizetők, hanem a befizetett adóból tartja el őket az ország, a nekik kifizetett adóforintok csak egy része csorog vissza az államkasszába.”
 • 28. kreativnév 2013. szeptember 17. 23:13
  „úristen komolyan van még olyan ember aki azt mondja,hogy most minden jó?? szidjátok az eut...minden eus pénzből van könyörgöm ezt nem fogjátok fel?? ja és úgy eus pénzből hogy felvettek 10milliárdot rá és közben 5ből elkészült. persze most optimista vagyok és úgy állok hozzá,hogy elkészült...ne értsen félre senki nem gyurcsányt és bandáját védem.de ha már kettő közül kell választani akkor inkább ők.ők csak fogyatékosok.és ennyire mégsem pofátlanok mint orbánék.orbán már tényleg bármit megtehet úgy érzi.csinált egy TEK-et magának.kisajátított mindent amit csak lehet és a hvaerjait beültette ezekre a helyekre.alkotmányt úgy módosítgatja már ahogy szegény öregasszony a bevásárló listáját...hazudik olyan szinten, hogy az valami félelmetes. mindenki tudja mi az igazság és ő poker arccal elmondja az ellenkezőjét.nem rendkívüli ez az elvándorlás??furcsa én nem emlékszem 10 évvel ez előttről, hogy mindenki menekült volna el innen de minimum játszadozna a gondolattal...aki fiatal és nincs a családban politikusi kapcsolat vagy egy milliárdos bácsika az megy kifele innen úg hogy hátra sem néz mert nem lát esélyt már lassan az életben maradásra sem...ma magyarországon az a helyzet, hogy van pár ezer milliárdos(nem nem csak akik be is vallják) és midnenki más küzd az életben maradásért...”
 • 27. kontrapista 2013. szeptember 17. 20:18
  „24.pxy-kém
  Ni csak, kicsaltam az alvó lajhárt a pihenőhelyéről. Egy kicsit elszenderült, de nem örökre !”
 • 26. adalen27 2013. szeptember 17. 18:34
  „Agyrém!

  Jó lenne végre belátni a fájdalmas igazságot.Eu-s pénzek nélkül Magyarországon egy téglát sem tudtak volna kicserélni sehol,nem hogy fejlesztéseket elindítani,végre hajtani.Ugyan kevés részét tudtuk felvenni az alapból,de még így is mennyi mennyi euró milliónak kelt lába...
  Jobban tenné Orbán Viktor,ha csendben dörmögne,mielőtt Merkel megint a tyúkszemére méltóztatni lépni,ugyanis az köztudott tény,hogy az EU-t nagyban a Német állam viszi a hátán.Ha még jó gazdasági mutatókkal kántálna Orbán,akkor még csendben el is tűrném,na de így kérem?? A többségnek akiknek hatalom jutott a kezében vígan a zavarosban halászik ki nem kevés profitot,a vállalkozói réteg jelentős része fiktív bérek után adózik,és dolgoztat dupla annyi órában embereket,mint amennyi a munkaszerződésen szerepel.Tendereket visznek el akár kiírás előtt,vagy anélkül cégek,”
 • 25. studyfy 2013. szeptember 17. 16:57
  „" a 2010-es 1,8 millióval szemben ma már négymillió adófizető van," - Orbán 2013 szeptember 17
  " 2010-re oda jutottunk, hogy 2 600 000 adófizető tartotta fenn a 10 milliós Magyarországot" - Orbán, 2012. február 7.
  A tény: A Nemzeti Adó és Vámhivatal, korábbi nevén az APEH adóstatisztikái szerint 2010-ben 4 567 985-en készítettek személyi jövedelemadó-bevallást, ténylegesen 3 525 536-an fizettek szja-t.”
 • 24. X_Y 2013. szeptember 17. 16:35
  „23. stefan kontarovic szerb kém és hazáruló 2013.09.17. 15:52

  Helyette van az elmúlt cudarabb három.. Többek közt a hozzád hasonló ingyenélők miatt.”
 • 23. kontrapista 2013. szeptember 17. 15:52
  „21.kullancs
  " Gyurcsány...Bajnai míg hatalmon volt--EGY ft/ hó vett fel fizetést !!!! "
  Túlértékelték saját munkájukat, mivel még annyit sem ért .
  Hál´ istennek, nincs többé az elmúltcudarnyolcév !”
 • 22. rózsakert 2013. szeptember 17. 15:43
  „21. Qllancs 2013.09.17. 15:15

  Nincs köztünk vita.
  :..urcsány lenyúlta az egyik gyárat a többiek a többit, kavicsbánya stb...egyik 19 másik 1 hiján 20...

  jelenlegi bagázs manyup + mol+ rába+ szerencsejáték zrt...stb...nagyon sok pénz , túl a 6000 milliárdon stb-stb

  de azért a maszopos garniturát sem kellett sajnálni....ők sem ÜVEGZSEBEZTEK.

  az elvándorlás most szélesedett ki-ez így igaz !3.5 évre visszamenőlegesen.

  ha sokat kavarnak a devizamentéssel is , a magán tőke is eljön onnan mind, sok-sok ezer private bankingosuk van,aki bajban bukná a 100 k feletti euróját....hja az csak hab a tortán-hogy a 100k eurora is honnan lenne pénze az államnak ??????????????????????

  itt a német és osztrák állampapír annyit hoz euroban,mint ott a ft betét...”
 • 21. Qllancs 2013. szeptember 17. 15:15
  „18. rózsakert.
  Gyurcsány..Bajnai míg hatalmon volt --EGY ft / hó vett fel fizetést !!!!!

  Míg ezek több milliót + költségtérítést ! A mutyi állami megbízásokról már nem is beszélve. Átlag : 6 milliárd csak simicska cégének! De már nyomul a Mészáros család is ..felcsúti haver..szomszéd ! már Bp is milliárdos pénzeket kap !Amit lehet már szétlopták az elmúlt 3,5 évben. Van egy kis ..párezer milliárd EU s pénz..na azt még eltapsolják fél év alatt.

  10 év alatt: 350 ezren mentek ki vandégmunkásnak !?????
  Valaki világosítsa már fel viktor !!
  NEM vendégmunkásnak mentek ki. Családostól ..VÉGLEG ! csak látogatóban jönnek haza ! és nem 10 éve !
  HA NEM : 3,5 év alatt . 10 éve pedig már : 567 000 ment ki !
  CSAK 2013. 1..6 hóban 62 000 .ent ki pl Ausztriba !! és 25 000 Németországba !! hvg.hu.

  orbánt nagyon félrevezetik ? !! ő nem olvas ujságot..internetet ?? bár úgy tudom ..NEM ÉRT a számítógéphez ! SE !

  Ezeket a külföldi embereket eltudja kábítani ..a magyar embereket MÁR NEM !

  Ha nem lenne Magyon --német..japán gyár gépgyártás , meg pár külföldi más cég : Mi a O gazdaságunkal már nem jegyeznék a világban !Mert itt ők a húzóágazat !

  Ha olyan fasza minden...miért vesznek fel hitelt ..KÍNÁTÓL ?? ismeretlen kamatra ??? 100 milliárd eu ????
  Miért árulják a magyar állampolgárságot??250 000.-ft / fő ---jönnek a vietnámi..kínai emberek, pénzmosás..maffia !”
 • 20. queenmargareth1 2013. szeptember 17. 14:53
  „nem éllovas az élláma, azok köpnek.”
 • 19. partizánok 2013. szeptember 17. 14:30
  „15. grafika88 2013.09.17. 13:32

  "a brit..német, francia gazdaság FÉNYÉVEKRE van tőlünk."

  Nem gondolod, hogy a magyar gazdaságot folyamatosan összehasonlítani a világ 10 legjobbjával merő ostobaság?
  És bizonygatni , hogy nekünk mennyire rossz.
  Melyikben volt 40 év cuclizmus és 23 év rendszerváltás?
  Egyébként megnézhetnéd a brit meg a francia mutatókat mielőtt ilyen okosakat írsz.
  Szép napot és jó keresgélést!
  :-)”
 • 18. rózsakert 2013. szeptember 17. 14:12
  „16. Krampampuli 2013.09.17. 13:32

  Na most jól megkaptam.
  nos- ha végre lesz egy---AZAZ EGY---olyan párt, akik nem a saját zsebükkel fognak foglalkozni---talán- ha még lesz magyar állampolgárságom .

  --aközött választani, hogy a népet elküldő baloldal vagy a népet elüldöző jobbnak nevezett legyen hatalmon-------számomra nem direktiva !

  Itt előbb a polgár és utána a politika- a sorrend nem mindegy-szerintem.

  EZÉRT NEM SZAVAZOK ---a hiteltelenség az hiteltelenség.

  az ilyen gyurcsány félék is ---havi 6-7 milliós jövedelemmel(havi osztaláka ennnyi nettóban ) még a hatalom közelében akarnak lenni-----hát...........Scherz !

  az ellenzék is csak a régi, leváltott , megunt pofikat mutogatja, a mostaniakat meg pláne hagyjuk !!!
  -”
 • 17. Együgyű 2013. szeptember 17. 14:01
  „Orbán és az Európia Unió - nem, de igen"
  Tisztelt ,,félázsiaiak"! A mi nemzeti effektíven sosem dolgozó, iskolapadból kikerült és mára már 50-éves lett népvezérünk egyszer már megmondta, hogy " azt mondta a diplomatáknak, hogy ne figyeljenek arra, amit mond, hanem arra figyeljenek, amit tesz. Érdemes figyelni az ember arcát, aki még soha nem hazudott"! Elismerem a rendszerváltás körüli és azutáni gazdasági sikertörténeteit is! Sőt a hatalma megtartása érdekében az érdekeltségi köreinek az utóbbi több mint három évben igen sok gazdasági, vagyongyarapodási sikertörténetet produkált az erkölcsösség, vallás, nemzeti harcosságának köszönhetően továbbá a nemzeti egyenlőség és szolidaritás jegyében! Mára már Kádár János (MSZMP) is elbújhatna mögötte! János bácsi bizonyára örülne, hogy kinevelte és felülmúlta Őt! Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok tovább a kuruc felszabadító forradalmi népnemzeti úton! Magyarország jobban teljesít!!!”
 • 16. Krampampuli 2013. szeptember 17. 13:32
  „13. rózsakert 2013.09.17. 12:47

  - az én véleményem, hogy aki nem szavaz maradjon csendben. Ha nem tudod kire akkor is menj el és tény egy érvénytelen szavazatot, ugyanis az is eredmény hisz a látogatottsági statisztikába bekerül ami fontos, mert nem mindegy milyen látogatottság mellett lett az az eredmény ami lett. S ha így teszel akkor kommentelhetsz is, hisz éltél állampolgári kötelességeddel mert elmentél s ez rendben van így is.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb arányban térnek haza a külföldön tanuló magyar fiatalok, mint más országban

Simicskó István ifjúságért felelős államtitkár elmondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a… Tovább olvasom