Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Orbán és az Európai Unió - nem, de igen

Orbán és az Európai Unió - nem, de igen

Magyarország nem kíván csatlakozni azokhoz az államokhoz, amelyek szerint minden rendben van a kontinensen.

MTI - 2013.09.17. 09:42
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
2013-14-re Magyarország ismét a régió éllovasa lehet - mondta Orbán Viktor kedden Magyarország tiszteletbeli konzuljainak V. konferenciáján, az Országházban. A miniszterelnök kifejtette azt a véleményét is, amely szerint Magyarország nem euroszkeptikus, hanem eurorealista szemléletű. A résztvevők kérdéseire egyebek mellett arról beszélt, hogy marad az európai átlagot meghaladó bankadó Magyarországon.

A kormányfő beszédében megismételte: az idei gazdasági növekedés a "mértéktartók" által prognosztizált 0,5 százalék fölé is mehet, jövőre pedig kétszázalékos bővülést tervez a kabinet a költségvetésben. A gazdaságban lezajlott szerkezeti átalakítások pedig esélyt adnak arra, hogy 2014 után is folytatódjon a növekedés - tette hozzá.

Megítélése szerint a magyar gazdasági növekedés a következő években a régió országainak bővülését is meghaladja majd, így Magyarország - a 2002 előtti évekhez hasonlóan - újra a régió éllovasa lehet.

Úgy látja egyébként, hogy Magyarországnak a következő 15-20 évben nem az európai államokkal kell állnia a versenyt, hanem az európaiaknál jóval versenyképesebbnek bizonyuló feltörekvőkkel, Brazíliától Kínáig. Megjegyezte azt is, az országnak az az érdeke, hogy kiegyensúlyozottabbak legyenek az exportkereskedelmi kapcsolatai, ezért is hirdették meg a keleti nyitást.

Orbán Viktor megerősítette azt a véleményét is, amely szerint liberális alapra nem lehet versenyképes gazdaságot építeni a jövőben. Ezért szerinte az új magyar alaptörvény egy egyensúlyi alkotmány, mert egyensúlyt teremt az egyén és a közösség érdekei között.

Az ország átszervezéséről azt is mondta: a megújításnak a közösség nyertese volt, ám természetesen vannak olyanok, akik ma a korábbiakhoz képest kevésbé előnyös helyzetben vannak, és ők is hallatják a hangjukat, hogy visszafordítsák az átalakításokat. "A Magyarországon történteket a saját nézőpontjukból értelmezőkre sem érdemes haragudni. Hazudnak, persze, ez kétségkívül igaz (...), de meglepődni ezen talán nem érdemes" - fogalmazott a miniszterelnök.

Ismét felidézte, hogy a magyar kormány úgy döntött, a jóléti állam helyett munkaalapú gazdaságot épít, majd elmondta: a 2010-es 1,8 millióval szemben ma már négymillió adófizető van, de a magyar gazdaság akkor lesz biztonságban, ha ez a szám eléri az ötmilliót. A munkaalapú szemlélettel kapcsolatban kitért a közmunkára, amelyről úgy vélte, "nekünk nem (...) grandiózus közmunkalogikában kell gondolkodni, hanem kicsi, az önkormányzatainkra alapozott, sokszínű közmunkarendszerben".

Összegzése szerint a magyar egy innovatív gazdaságpolitika, amely nem tagadja meg a magántulajdon elsőbbségét, a piaci működés elveit, de tudomásul veszi, hogy csak ezekre hagyatkozva nem lehet kijutni a válságból. A kormányfő a gazdasági adatok alapján úgy látja, "a valóság velünk van".

Az ország és az Európai Unió viszonyáról szólva azt mondta: Magyarország nem euroszkeptikus, hanem eurorealista szemléletet képvisel. Hangsúlyozta: Magyarországot nem szabad az euroszkeptikus államok közé sorolni, egy ilyen politika ugyanis élesen szemben állna az ország ezeréves történelmi hagyományával.

A miniszterelnök ehelyett eurorealistaként jellemezte az országot, amely - mondta - nem kíván csatlakozni azokhoz az államokhoz, amelyek szerint minden rendben van a kontinensen, Európa ugyanis ma nem találja a választ a felmerülő kihívásokra. Magyarország nem hajlandó elhallgatni a kedvezőtlen tendenciákat, ám teljes mellszélességgel kiáll az európai értékek, az európai közösség mellett - jelentette ki.

Mintegy ötvenperces beszéde után többen is kérdezték a kormányfőt. A Hollandiából érkezett résztvevő például a magyar pénzügyi szektorral összefüggésben faggatta Orbán Viktort, aki válaszában közölte: az új magyar közteher-viselési rendszerben a bankoknak a jövőben is az európai átlagot meghaladó mértékű bankadót kell fizetniük. "A bankok adóztatásának azt a mértékét kell eltalálni, amikor bár jajveszékelve, de még fizetnek, és holnap reggel is kinyitnak" - fogalmazott.

Megismételte egyúttal azt a kormányzati célkitűzést, hogy növeljék a magyar tulajdonú pénzintézetek arányát. Ezért fontos az OTP megerősítése - dacára annak, hogy a tulajdonosi háttere nem teljesen magyar -, valamint a takarékszövetkezeti rendszer integrációja - mondta. Utóbbival kapcsolatban közölte: a takarékpénztári rendszernek 5 százalék a részesedése a magyar pénzpiaci rendszerből, ám "egy egyszerű átszervezéssel", egy pénzügyi injekcióval, amelyről a kormány már döntött, ez felvihető 15 százalékra.

Az új-zélandi tiszteletbeli konzul a fiatalok elvándorlásáról érdeklődött. Reagálásában Orbán Viktor közölte: tíz év alatt 350 ezren mentek el vendégmunkásnak Magyarországról, ám a népességarányokat nézve ez a szám Közép-Európában alacsonynak számít. Hangsúlyozta, nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, és például Ausztriából tavaly többen mentek el, mint Magyarországról.

Szavai szerint nem szabad összekeverni az 1956 után elmenekülteket a ma távozókkal, mert akik ma elmennek Magyarországról, azok vendégmunkások: azért mennek el, mert máshol könnyebben tudnak boldogulni, több pénzt tudnak keresni. Közép-Európa-szerte egy elsősorban Németországba irányuló vendégmunkás-jelenség tapasztalható - fogalmazott, hozzátéve, hogy az alapvetően német központú "agyelszívás" szerinte "nem egy baleset", hanem egy jól átgondolt stratégia következménye, "amiért nem szabad megsértődnünk", hanem tudatosan kell hozzá viszonyulni, és meg kell próbálni Magyarországon tartani a legjobb képességűeket.

Egy a Közel-Keletet érintő felvetésre válaszul a kormányfő elmondta, hogy Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök mindig is a barátja volt, hiszen ő egy magyarbarát egyiptomi vezető volt.

Kérdésre közölte azt is, hogy Magyarország - várhatóan még az idén - újranyitja nagykövetségét Nigériában.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 35 hozzászólás
Moderálásra küldöm 35. pirosmanci 2013.09.18. 09:56

Hirtelen milyen gyorsan (mondjuk ma kb. 08:00-tól) elkezdett "avulni" ez a cikk! Az olvasó meg olyan hülye, hogy nem veszi észre ... "Oszt jó napot!"

Moderálásra küldöm 34. lepkehalo 2013.09.18. 09:18

Most megdöbbentem: "2013-14-re Magyarország ismét a régió éllovasa lehet - mondta Orbán Viktor kedden Magyarország tiszteletbeli konzuljainak V. konferenciáján, az Országházban."
Hát eddig én azt hallottam a Kossuth rádióban, hogy mi vagyunk a példakép, meg a legjobb, meg mindenki minket utánoz, és sokkal jobban teljesítünk, mint a többiek. Akkor hogy-hogy csak LEHET?

Moderálásra küldöm 33. almostevil 2013.09.18. 08:56

Minden napra egy Orbán. :)

Moderálásra küldöm 32. pirosmanci 2013.09.18. 07:51

A kérdés egyszerű: Orbán vagy Európa; szotyola vagy kultúra. A többi mind csak rizsa. "Oszt jó napot!"

Moderálásra küldöm 31. Kézbesítő 2013.09.18. 07:46

Na meg ha valaki munkanélküli és be kell, hogy menjen közmunkára az a közmunka minimum 1 hónap max 3 hónap s kap érte havonta 37600ft-t és utána ujra munkanélküli lesz és kapja a matolcsy által meghatározott 22800ft ami annak előtte a gyurcsány, bajnai korszakban 28500ft volt és gyurcsány, bajnai korszakban a közmunkaprogram min 3 hónap max 9 hónap volt és akor nem volt külön meghatározva a közcélú minbér akkor az általános iskolai min bérnek a 6 órára járó összeget kaptak. Most jelenleg a Közcélúak minimálbére 57600 bruttó amiből 37800 nettót kapnak, ha megkapnák a bruttó 98ezret ami az általános ikolai végzettsére járó minimálbér akkor a közcélú minbér 6 órára 47ezer ft lenne.

Moderálásra küldöm 30. Kézbesítő 2013.09.18. 07:39

grafika88nak irnám a közmunkás minimálbér 6 órára egy hónapra nem 47 ezer ft hanem 37.600 ft csak .....

Moderálásra küldöm 29. Hód 2013.09.17. 23:36

Könyörgöm, hogyan lehet ilyen hülyeséget mondani, hogy 2010-ben 1,8 millió adófizető volt, most pedig 4 millió???????????????
A fidesz csinált hirtelen 2,2 millió adófizetőt????
A dolgozók 60 %-a, a közalkalmazottak, köztisztviselők, közmunkások nem adófizetők, hanem a befizetett adóból tartja el őket az ország, a nekik kifizetett adóforintok csak egy része csorog vissza az államkasszába.

Moderálásra küldöm 28. kreativnév 2013.09.17. 23:13

úristen komolyan van még olyan ember aki azt mondja,hogy most minden jó?? szidjátok az eut...minden eus pénzből van könyörgöm ezt nem fogjátok fel?? ja és úgy eus pénzből hogy felvettek 10milliárdot rá és közben 5ből elkészült. persze most optimista vagyok és úgy állok hozzá,hogy elkészült...ne értsen félre senki nem gyurcsányt és bandáját védem.de ha már kettő közül kell választani akkor inkább ők.ők csak fogyatékosok.és ennyire mégsem pofátlanok mint orbánék.orbán már tényleg bármit megtehet úgy érzi.csinált egy TEK-et magának.kisajátított mindent amit csak lehet és a hvaerjait beültette ezekre a helyekre.alkotmányt úgy módosítgatja már ahogy szegény öregasszony a bevásárló listáját...hazudik olyan szinten, hogy az valami félelmetes. mindenki tudja mi az igazság és ő poker arccal elmondja az ellenkezőjét.nem rendkívüli ez az elvándorlás??furcsa én nem emlékszem 10 évvel ez előttről, hogy mindenki menekült volna el innen de minimum játszadozna a gondolattal...aki fiatal és nincs a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 27. kontrapista 2013.09.17. 20:18

24.pxy-kém
Ni csak, kicsaltam az alvó lajhárt a pihenőhelyéről. Egy kicsit elszenderült, de nem örökre !

Moderálásra küldöm 26. adalen27 2013.09.17. 18:34

Agyrém!

Jó lenne végre belátni a fájdalmas igazságot.Eu-s pénzek nélkül Magyarországon egy téglát sem tudtak volna kicserélni sehol,nem hogy fejlesztéseket elindítani,végre hajtani.Ugyan kevés részét tudtuk felvenni az alapból,de még így is mennyi mennyi euró milliónak kelt lába...
Jobban tenné Orbán Viktor,ha csendben dörmögne,mielőtt Merkel megint a tyúkszemére méltóztatni lépni,ugyanis az köztudott tény,hogy az EU-t nagyban a Német állam viszi a hátán.Ha még jó gazdasági mutatókkal kántálna Orbán,akkor még csendben el is tűrném,na de így kérem?? A többségnek akiknek hatalom jutott a kezében vígan a zavarosban halászik ki nem kevés profitot,a vállalkozói réteg jelentős része fiktív bérek után adózik,és dolgoztat dupla annyi órában embereket,mint amennyi a munkaszerződésen szerepel.Tendereket visznek el akár kiírás előtt,vagy anélkül cégek,


35 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...