Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány

Orbán Viktor szerint nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány; a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit.
A miniszterelnök csütörtökön a TV2 Tények Este című műsorának adott interjúban azt mondta, ez a különbözet jóval több mint százmilliárd forintot jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni. Hozzátette, mindezt kénytelenek voltak közölni Brüsszellel is.

Megjegyezte: így a 2010-es költségvetés kiindulópontja nem az, mint ami a törvényben szerepel.

A szakértők csütörtökről péntekre virradó éjszaka azon dolgoznak, hogy elemezzék, mi következik ebből az eltérésből. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig október 1-jére, péntekre ígérte, hogy a szeptember havi költségvetési állapotról be tud számolni annak függvényében, hogy csütörtök éjfélig a bankok mennyiben fizették be az esedékes bankadót - fejtette ki Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy az energia- és a távközlési szektor számíthat-e "pótadóra", azt felelte: "azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy az emberek fizetnek pótadót".

Az egykulcsos adórendszer bevezetésének időpontjával kapcsolatban elmondta: a politikai döntés az, hogy 2011. január 1-jétől Magyarország valaha volt legalacsonyabb adókulcsával működő, arányos, egykulcsos adórendszer legyen úgy, hogy egy családi adózási elemet is tartalmazzon.

A kieső adóbevételek pótlását firtató felvetésre Orbán Viktor úgy reagált, ez egy örökzöld vita. A közép-európai arányos adórendszerek bevezetésének az a tapasztalata, hogy alacsonyabb kulccsal több bevételt gyűjtenek a kormányok - fejtette ki, hozzátéve ugyanakkor, hogy egyetért azokkal, akik azt mondják, a világgazdaság ma sérülékeny, ezért egy tartalékot kell képezni.

A miniszterelnök egy külön alap formájában javasolja majd ezt a költségvetésben létrehozni. "Legyen egy államadósság-csökkentési és adóreformalap" - mondta. Arra a kérdésre, hogy milyen összegről lehet szó, úgy válaszolt, "várjuk meg az október 15-ét, amikor a kormány erről dönt".

Elmondta: az adójóváírást úgy próbálják kivezetni a rendszerből, hogy senki se járjon rosszul. A kormányfő szeretné ezt egy év alatt megtenni, de erről folyik egy komoly szakmai vita, amelyet a parlament zár majd le. A minimálbér adózni fog, de úgy akarják alakítani a minimálbér adózását, hogy közben senki ne találjon kevesebbet a borítékban, mint most - jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva ismét szólt az önkormányzatok és az állam közötti feladatmegosztásról. Álláspontja szerint például a kormány jobban - gazdaságosabban és jobb színvonalon - meg tudná szervezni az ország teljes egészségügyi, kórházi ellátását, mint ahogyan ma széttagoltan teszik az önkormányzatok. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel ezek az önkormányzatokhoz tartozó intézmények, sorsukról elsősorban mégis a helyhatóságoknak kell dönteniük.

Az önkormányzati választással kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, "nagy pillanatokat élhetünk át vasárnap este", hiszen például Budapesten az 1940-es években volt utoljára nem kommunista vagy liberális főpolgármester. Bár képviselőket és polgármestereket választanak az emberek, szerinte "valahogy az országban ott van az is, hogy ez egy értékelő szavazás, tehát véleményt akarnak mondani a kormány négy hónapos működéséről is". A miniszterelnök bízik benne, hogy kiderül: a parlamenti választáson tapasztalt átrendeződés egy hosszabb folyamat kezdőállomása volt. "Egy húron pendül velünk az ország" - mondta.

Olvasóink írták

 • 3. szentmiki 2010. október 01. 16:48
  „Jujj! Akkor most baj, hogy nem vagyok véresszájú komcsi tolvaj?”
 • 2. cyt 2010. október 01. 15:17
  „"Léni" -- te hol élsz most, vagy eddig hol éltél??? Hát kiket állítanak bíróság elé már ÉVEK ÓTA különesen nagy anyagi kárt okozó hűtlen kezelés és okirathamisítás meg sikkasztás vádjaival -- hogy a bünszövetségben elkövetett tetteket már ne is említsem???? Nem unja még a baloldal a nyílt hazudozást? Ennyire buta és primitív tömeg maradt az MSZP mellett? A homokbadugott fejjel nem lehet sokáig életben maradni.....”
 • 1. Léni 2010. október 01. 12:24
  „Ezek most sem mondanak igazat! Próbálják a saját hibáik miatti többletköltséget rákenni a
  volt kormányokra. Kormányozhatnának végre,eltelt 5 hónap a semmivel! Amennyiben ezt a
  volt kormány bármelyike csinálta volna, a Fidesz habzó szájjal mocskolná Őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas sofőr okozott balesetet Újfehértón

Újfehértó - Ketten sérültek meg abban a közlekedési balesetben, amelyet egy ittas autós okozott… Tovább olvasom