Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Orbán szerint 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró

Budapest - "A csillagok jelenlegi állása szerint 2020 előtt nem lehet elképzelni" Magyarország csatlakozását az eurózónához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
A miniszterelnök a pénteki brüsszeli Európai Tanács-ülésen történtekkel kapcsolatban leszögezte: Magyarország és a magyar uniós elnökség nem ellenzi az eurózóna tagállamainak közös tanácskozásait és közös döntéseit, sőt örül nekik.

Orbán Viktor kiemelte: abban egyetértettek az uniós állam- és kormányfők, hogy az európai gazdaság nincsen túl a válságon, és a helyzet rendkívül veszélyes. "Nagy hullámok közelednek az európai gazdaságok felé" - fogalmazott a miniszterelnök, ugyanis az uniós tagállamok adóssága gyorsuló ütemben nő, az adósságválság nem állt meg, és ha ilyen ütemben halad tovább, akkor 2014-2015-re az államadósság mértéke átlagosan számolva 100 százalék fölé fog emelkedni a tagországokban.

A kormányfő hangsúlyozta: ennek tükrében állapodtak meg pénteken Brüsszelben arról, hogy német-francia javaslatra versenyképességi paktum néven ezentúl rendszeresen találkoznak egymással a 17 euróövezeti tagország állam- és kormányfői. Az első ilyen találkozó márciusban lesz. Ezeken a találkozókon külön, csak rájuk vonatkozó gazdasági és politikai döntéseket hoznak majd az eurózónához tartozó országok. Orbán Viktor szerint az eurót használó 17 tagállam olyan súlyosnak ítéli meg a helyzetet, hogy szerintük "az euró megmentése olyan speciális döntéseket igényel", amely indokolja egy ezzel a céllal létrejövő tanácskozási rendszer felállítását. A magyar miniszterelnök elmondta: a német-francia javaslat olyan részleteket tartalmaz, mint például a 17 euróövezeti ország nyugdíjkorhatárának vagy társaságiadó-alap kiszámításának egységesítését, illetve egységes alkotmányos fékek beépítését az államadósság maximalizálása érdekében.

Orbán Viktor úgy foglalta össze a helyzetet: "a 17 érintett ország vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy a 27-ek keretein belül nem tudják kezelni az eurózóna válságát, ezért 17-en fogják megoldani azt, eddig szokatlan eszközökkel". A miniszterelnök leszögezte: ez nem a szétesése vagy a szakadása az Európai Uniónak, pusztán arról van szó, hogy egyetlen pénz sem tud megállni a lábán, ha nincsen mögötte egységes költségvetési vagy adópolitika. Orbán Viktor szerint ezt egyébként akkor kellett volna megalkotni, amikor létrehozták az eurót.

A teendőkkel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: "a hajót meg kell erősíteni, biztonságossá kell tenni, és korszerűsíteni kell, mielőtt ideérnek a hullámok. Együtt hajózunk, de hogy kinek sikerül megerősíteni a maga hajóját, és kinek nem, kit sodor el a víz, ki süllyed el, és ki marad talpon, ki tud bent maradni a kötelékben, és ki nem, az mindenkinek a saját dolga". A magyar "hajó megerősítésének" egyik lépése a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken Brüsszelben bejelentett stabilitási alap is. A 250 milliárdos alapról szóló kormányrendeletet várhatóan hétfőn írja alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány nem enged a 3 százalék alatti költségvetési hiánycélból, és az államadósság csökkentéséből sem. Arra a kérdésre, hogy akkor honnan lesz meg a 250 milliárd, Orbán Viktor azt felelte: ez Matolcsy György és államtitkára dolga: a nemzetgazdasági miniszter döntött úgy, hogy egy stabilitási alap felállítását javasolja, és annak mértékét is ő határozta meg. A miniszterelnök kiemelte: ezt a stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha azt a gazdaság helyzete megengedi, és "elmúlt a veszély." Orbán Viktor szerint a stabilitási alap tulajdonképpen azt a helyzetet akadályozza meg, hogy ma nem látható külső események hatására módosítani kelljen a költségvetést - amiről ma egyébként szó sincsen -, illetve az alap megnyugtatja a piacokat is.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta azt is: örül, hogy az eurózóna tagállamai "meg fogják menteni és erősíteni az eurót", ami szerinte "szép jövő előtt áll". Magyarországnak ezalatt a saját dolgával kell foglalkoznia, hogy hamarosan az legyen a kérdés, hogy mikor vezetjük be az eurót. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: véleménye szerint az eurózónához való csatlakozás feltételei radikálisan meg fognak változni a tagállamok közti egységes költségvetési politika irányába. Magyarország viszont nem támogathatja az egységes adóharmonizáció felé tett lépéseket, mert azzal elveszne a versenyelőnye a többi uniós tagállammal szemben.

Az euró-forint árfolyam lehetséges alakulásával kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte: nem szabad hagyni, hogy csak az euróövezeti országok erősítsék meg a közösségi valutát, hanem a magyar kormánynak a forint erősítésén kell dolgoznia, és akkor nem lehet probléma. A miniszterelnök szerint a következő 2-3 hónapban a monetáris politika átalakításával létre kell hozni a kormány és az új, kibővülő monetáris tanács között az együttműködés higgadt és hatékony formáját, a mostani ugyanis káros a gazdaságra.

A kormányfő szerint "újra meg kell nyitni" a tavaly ősszel a sajtóban lezajlott vitát Surányi György korábbi és Simor András jelenlegi jegybankelnök között, amely a monetáris politika eszközeiről és céljairól szól. Orbán Viktor hangsúlyozta: a monetáris politika "a lassú mozgású sportok közé tartozik", vagyis nyugodtság kell hozzá, nem "rángatással" kezelni. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta: tévesek azok a sajtóhírek, miszerint a kormány az inflációs cél emeléséről döntött volna.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Rosmary53 2011. február 13. 16:23
  „"Orbán szerint 2020 előtt elképzelhetetlen a magyar euró"

  Szerintem sohasem lesz magyar euró! Vagy van osztrák, német, lengyel euró? Mi ez a zagyvaság a címben?”
 • 37. horvathi 2011. február 08. 11:48
  „2020-ig nem hogy az euró, de az Európai Unió is kileheli a lelkét!”
 • 36. macs 2011. február 07. 11:02
  „30. achilleus,
  mondd, miért haragszol az "off-shore lovagokra"? Hiszen úgyanazt csinálják, amit jó néhányan kis hazánkban, optimalizálják az adójukat. Talán az a baj velük, hogy nagyobb tétekkel játszanak?
  Ne érts félre, nem védem őket, mint ahogy azokkal se értek egyet, akik mondjuk Szlovákiába vitték a cégüket és ott regisztráltatták az autójukat, de akkor állíthatjuk pellengérre őket, ha itthon mindenki eleget tesz a kötelességének. Különben nagy tévedés, ha azt hiszed, hogy csak bizonyos körök érdekeltek az off-shore cégekben. :-)”
 • 35. keiner 2011. február 07. 07:01
  „34. qrumpli, a Balkanon lehet Euróval régen físzetni, ott elfogadnak. :-))”
 • 34. qrumpli 2011. február 07. 04:07
  „Balkánra minek az euró?”
 • 33. tótkomlósi 2011. február 06. 21:09
  „Különben is mit aggódtok?
  2012 világvége!

  Már csak 1 évet kell kibírnia a vezéééérnek!”
 • 32. Lacas 2011. február 06. 16:07
  „Már hogy lenne euro? Még stabilizálódna a devizahitelesek törlesztése.Előbb el kell lopni mindent amit ezzel lehetséges aztán esetleg lehet szó euroról.”
 • 31. deszkás 2011. február 06. 09:54
  „Jó hogy ismeri vezérünk a csillagok állását.”
 • 30. achilleus 2011. február 06. 09:37
  „22. történész 2011.02.05. 19:22
  28. JungHeinrich 2011.02.05. 21:48

  Így igaz. Simor ciprusi offshore - nem mellesleg jegybankelnök - tudna erről legtöbbet beszélni,
  Egyéb offshore-érdekeltségű hasonélvezők: Gyurcsány, Bajnai, Medgyessy, Oszkó ....”
 • 29. queenmargareth 2011. február 06. 08:48
  „Igaz, az elején én csak azzal utaltam erre, hogy addigra lehet, nem is lesz Euro, /mert szétesik az Eu/”
 • 28. JungHeinrich 2011. február 05. 21:48
  „Amíg nincs euró addig a célzott beszólásokkal hatalmasat lehet kaszálni a tőzsdén, ahogy eddig párszor már láthattuk. A "Rendszerváltók" tovább garázdálkodhatnak:-(”
 • 27. Rozsdás 2011. február 05. 21:06
  „Ez bizony ígz igaz ahogyan írod!
  Az euróban fizetett munkánál csak a pofára kiadott állami munka a jobb!!

  22. történész 2011.02.05. 19:22”
 • 26. igaz1017 2011. február 05. 20:42
  „Mi a francnak nekünk euró,most hullik szét az EU.”
 • 25. Besenyő_Pistabácsi 2011. február 05. 20:07
  „Legyen Magyarországon bevezetve az euró mondjuk a következő Isten idejében, az egy teljesíthető, és elérhető időpont szerintem!”
 • 24. történész 2011. február 05. 19:34
  „ez aztán az arrogancia:

  Budapest - Szájer József, az Európai Parlament fideszes képviselője különös magatartást sajátított el Brüsszelben. Pénteken, kis híján leharapta egy újságíró fejét, mert az kérdezni merészelt. Vagy csak nem tanult semmit Brüsszelben - írta a stop.hu

  Szájert a sajtótájékoztató végén megkérdezték, hogy "egy alkotmányjogászt - például az Alkotmánybíróság első elnökét, Sólyom László volt köztársasági elnököt - miért nem kérték fel, hogy vegyen részt az alkotmányról szóló társadalmi párbeszédben közvetítő Nemzeti Konzultációs Testület munkájában". Szájer József válasza: azért mert Orbán Viktor nem önt kérdezte meg erről.”
 • 23. csafe 2011. február 05. 19:33
  „17. magor63
  Aki írta ezt az jól ismeri Marx tételeit. Itt-ott ki is érződik a szövegből.
  Egyébként sok igazság van az írásban. Már a közös euró előtt neves közgazdászok megmondták, közös monetáris politika nélkül illúzió az életképes közös pénz!
  Ott volt a probléma, amikor a közös Eu "alkotmányt sok nemzet megtagadta... )
  Ez egy olyan bicikli, amelynek közös a pedálja és 17 kormánya van, és mindeki a saját elképzelése szerint tekeri :-)”
 • 22. történész 2011. február 05. 19:22
  „A csillagok állása szerint a politikusaink addig tudnak nagyot lejmolni míg nincs euró...hiszen addig állatszinten tarthatnak bennünket..képzeljétek csak el, milyen durva hasznuk van mikor egy terméket ugyan annyiért adnak el mint a kemény EU-ban és közben a munkásnak csak a munkabér tizedét adják...és ezek a politikusok egytől egyig a kommunista egyetemeken szerezték meg kivételezett státuszt birtokolva azt a diplomát amiben tanították ,hogy kell kezelni a szegény embert.”
 • 21. CsImre 2011. február 05. 18:41
  „A csillagok állása tényleg valami horoszkópos hókuszpókusz akar lenni, vagy az EU országaira utal a zászló nyomán? Milyen rafinált...”
 • 20. Loki 2011. február 05. 18:22
  „moderálva”
 • 19. jozko 2011. február 05. 18:02
  „Ami még fontosabb:
  A 17-ek szerint is elképzelhetetlen 2020 előtt...

  Egyébként nem ártana alaposabban kiteríteni a kártyákat, hogyan is állunk valójában!
  A titkolózással nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozni ostobaság:
  Rajtunk kívül a világon mindenki pontosabban tudja, hogyan is állunk valójában...
  Esetleg nekünk -úgy általában a népnek-sem ártana tudni!

  Amikor ez kiderül-no akkor nem árt keményen megmarkolni a gyeplőt, nehogy elszabaduljanak a lovak!”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatörvény: hétfőn utaznak a magyar szakértők Brüsszelbe

Hétfőn utazik Brüsszelbe a médiatörvényről egyeztető magyar szakértői küldöttség. Tovább olvasom