Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Orbán: új korszakhoz új eszközök kellenek

A kormányfő szerint itt az ideje, hogy a közép-európai államok a korábbiaknál kissé bátrabban hallassák a hangjukat a legkényesebb kérdésekben.
Európa új korszakba lépett, egy új korszakhoz pedig új eszközökre van szükség - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) tartott, A visegrádi csoport - Európa növekedési motorja című konferencián.

A kormányfő szerint itt az ideje, hogy a közép-európai államok a korábbiaknál kissé bátrabban hallassák a hangjukat a legkényesebb kérdésekben, amire az is feljogosítja e térséget, hogy Közép-Európa gazdasági növekedése nélkül a kontinensen ma nem volna bővülés.

Barroso: a növekedésre és a munkahelyekre kell összpontosítani

Az európai parlamenti választások üzenete, hogy a polgárok növekedést és munkahelyeket akarnak Európában, és a tagállamok kormányainak erre kell összpontosítaniuk - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kedden Budapesten.

A bizottság elnöke A visegrádi csoport - Európa növekedési motorja című nemzetközi konferencián tartott előadásában kiemelte: minden lehetséges intézkedést meg kell tenni a jobb élet- és munkakörülményekért. Ezért az uniós források felhasználásának hatékonyságát is növelni kell - közölte.

A Magyar Tudományos Akadémián José Manuel Barroso hangsúlyozta: békés megoldásra van szükség Ukrajnában, és az EU támogatja a most bejelentett béketervet.

A magyar álláspont az, hogy az Európai Unióban a szerződéseket, köztük a pénzügyi szerződéseket, be kell tartani - közölte Orbán Viktor a José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, Johannes Hahn regionális ügyekért felelős uniós biztos és a visegrádi (V4) kormányfők részvételével rendezett tanácskozáson. Hangsúlyozta, Magyarország elutasítja az uniós alapszerződés "lopakodó" módosítását, a fiskális paktum egyes szakaszainak esetleges hatályon kívül helyezését pedig életveszélyes kísérletnek tartja.

A bevándorlás ügyében a magyar kormány véleménye az, hogy az EU-n belül biztosítani kell a munkaerő szabad áramlását, az unión kívülről érkező bevándorlást azonban le kell állítani, jelentősen le kell fékezni - fejtette ki a miniszterelnök. Szerinte ha a kontinensnek képzett munkaerőre van szüksége, akkor a meglévő, de képzetlen munkaerő-tartalékára kellene költenie, így például a magyar roma közösség képzésére.

Szólt arról is, hogy Európának a megújulásához tiszteletben kell tartania a múltját, tisztelnie kell a kereszténységet, és meg kell adni a nemzeteknek az őket megillető tiszteletet. "Fontosnak tartjuk mi, magyarok azt is, hogy az a sokunkat bántó magatartás, amely mind a házasságot, mind a családot mint értéket relativizálja, kevésbé legyen harsány és bántó a jövőben" - mondta.

A gazdaságpolitikai kérdésekkel kapcsolatban Orbán Viktor ismét olcsó energiát sürgetett, a foglalkoztatás ügyében pedig úgy foglalt állást: mindenkinek munkát kell adni, ez fogja rendbe tenni a gazdaságot, és ezért az államnak, ha átmenetileg is, nagyobb szerepet kell vállalnia a munkahelyteremtésben.

A miniszterelnök beszédében megemlítette, hogy Magyarország nem használta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által javasolt válságkezelési modellt, egy teljesen különböző stratégiát követett, amiből sok vitája volt az unióval. Ezt követően az Európai Bizottság elnökéhez fordulva kijelentette: köszönetet mond José Manuel Barrosónak a vitákért és az ezek során tanúsított magatartásáért. A bizottsági elnök ugyanis "azon kevés vezetők közé tartozott, aki - bár nyilván szintén elveszthette néha a türelmét, de - mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a fennálló vitákat kizárólag az érvényben lévő szerződés jogi keretein belül szabad lefolytatni, és a politikát ebből ki kell zárni" - fejtette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond A visegrádi csoport - Európa növekedési motorja című nemzetközi konferencián a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2014. június 24-én. MTI Fotó: Illyés Tibo
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond A visegrádi csoport - Európa növekedési motorja című nemzetközi konferencián a Magyar Tudományos Akadémia épületében június 24-én.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Köszönetet mondott egyúttal Johannes Hahnnak, mert neki és az Európai Bizottság fejlesztéspolitikájának is köszönhető, hogy Magyarország a válságkezelés közben fejlődni is tudott. Rendelkezésére álltak ugyanis azok az európai pénzek, amelyek lehetővé tették, hogy a belső forrásokat a költségvetés konszolidációjára fordíthassa a magyar kormány, az uniós támogatásokból pedig folyhatott az ország korszerűsítése - mondta beszédében a kormányfő.

A házigazda Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hogy a V4 tagállamai a tudomány területén is együttműködnek.

A visegrádi országok miniszterelnökeinek keddi budapesti csúcstalálkozójával ér véget Magyarország egy éven át tartó elnöksége az együttműködés élén. Magyarország Szlovákiának adja át az elnöki feladatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábon lőtték a rendőrökre is rátámadó kapás férfit

A magából kivetkőzött 44 éves férfi a kéziszerszámmal idős édesapját bántalmazta. Tovább olvasom