Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

˝Orbán vidéki kócerájjal hasonlítja össze az EU-t˝

Európa vezető lapjai Orbán Viktor csütörtöki beszédével, a magyar befektetési lehetőségekkel és többek között a kötelezettségszegési eljárásokkal foglalkozott.
A Spiegel Online Orbán Viktor csütörtöki beszédéről, a német Handelsblatt a magyar befektetési lehetőségekről, a svájci Neue Zürcher Zeitung és az osztrák Wirtschaftsblatt a kötelezettségszegési eljárásokról, illetve a kohéziós források kilátásba helyezett zárolásáról közölt cikket, a lengyel Rzeczpospolita Magyarország nyugati sajtóban való megjelenésével foglalkozott.

A Spiegel Online a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) csütörtöki fórumán elhangzott kormányfői beszéddel foglalkozott Orbán miniszterelnök "vidéki kócerájjal" hasonlítja össze az EU-t címmel. A Spiegel szerint Orbán szerdán még igyekezett békülékeny hangot megütni az EU-val folytatott, elhúzódó vitában, de "egy nappal később már vége is szakadt a diplomáciának", Orbán kemény szavakkal bírálta az uniót. A lap felidézte a januárban indított kötelezettségszegési eljárásokat, amelyekkel kapcsolatban az Európai Bizottság szerdán "megerősítette, hogy még mindig nem kapott minden tekintetben kielégítő választ a kifogásaira".

A Handelsblatt című német üzleti lap Magyarországból rulettjáték lesz című összeállításában elemezte a magyarországi gazdasági helyzetet. Stefan Menzel kiemelte, hogy Kelet-Európa "érdekes" lehetőségeket kínál a befektetőknek, és míg Lengyelország és Csehország biztonságos, Magyarország és a Balkán a nemfizetés magas kockázatát hordozza és árfolyamkockázatokat is rejt. Magyarországról szólva megjegyezte, hogy "nagy bátorság" kell az állampapír vásárlásához, majd hozzátette: nem látni előre, hogy mikorra állapodhat meg Budapest az EU-val és az IMF-fel, és a kormány - amely a vitatott gazdaságpolitikájával nemcsak a magánbefektetőket, hanem az IMF-et is elbizonytalanította - a tőkepiacon terjedő aggodalom szerint "tudatosan elnyújtja a megbeszéléseket, hogy minél később kerüljön az IMF gondnoksága alá". Magyarország továbbá "a nagy árfolyamkockázat legjobb példája" - fűzte hozzá Menzel, majd a forint árfolyamában az utóbbi időben végbement mozgást bemutatva megjegyezte, hogy "az óvatos és a konzervatív befektetők valószínűleg jobban teszik, ha messze elkerülik a magyar eszközöket".

A lap Gedeon Richter: a gyógyszer-specialista Budapestről címmel az összeállításban külön bemutatta a Richter gyógyszergyártó társaságot, amely a Handelsblatt szerint igen jól működik, de "megszenvedi" a kormány politikáját. A cég lassan felküzdi magát a vezető európai gyógyszergyártók közé, de megérzi az Orbán kormány gazdaságpolitikája miatt az egész országot övező befektetői bizonytalanság hatását - írta az üzleti lap.

Csak részben elégedett Brüsszel Magyarország válaszaival, ezért a januárban indított három kötelezettségszegési eljárásból szerdán kettőt a következő fordulóba léptetett - írta a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) pénteki nemzetközi kiadása. "A bizottságnak ez a szelektív eljárása lehetővé teszi az Orbán-kormány számára, hogy pozitívan lássa a fejleményeket" - írta a lap. Valójában a kötelezettségszegési eljárás rutin dolog, 2010 végén mintegy kétezer-egyszáz volt folyamatban, s húszból egy végződik a bíróság előtt - jegyezte meg az NZZ. "Hírek szerint a brüsszeli magyar delegációnál abból indulnak ki, hogy meg tud egyezni a kormány a bizottsággal, szükség esetén azonban egyes esetekben bíráknak kell dönteniük" - állt a cikkben.

Magyarország szívesen megkapná a készenléti hitelkeretet az IMF-től és az EU-tól, és nem szívesen veszítene el mintegy 500 millió euró regionális támogatást sem. Hogy ezt a két célt elérje, Budapest "beveti magát" annak érdekében, hogy eloszlassa az EU aggályait - írta a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági napilap. Hogy hamarosan megkezdődhessenek a tárgyalások az EU-val és az IMF-fel, még csütörtökre virradó éjjel átadták Brüsszelnek az átdolgozott jegybanki törvényt. Eközben forró helyzet vár Magyarországra a pénzügyminiszterek keddi találkozóján, ahol a bizottságnak a kohéziós források befagyasztására tett javaslatról döntenek. Uniós jogászok kijelentették, hogy a zárolásnak csak 2015-ben lenne érezhető a pénzügyi következménye. De Magyarországot ez nem nyugtatja meg - írta a lap. Hamarosan meg kell érkeznie Brüsszelbe egy levélnek, amelyben a GDP 0,4 százalékának megfelelő további hiánycsökkentésről tájékoztatják a bizottságot. Emellett Magyarország a döntés elhalasztására törekszik, hogy előtte mindent még egyszer alaposan meg lehessen vitatni - írta az újság egy meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A Rzeczpospolita konzervatív lengyel napilap pénteki elemzésében a magyar kormány ellen irányuló nyugati kampányhoz hasonlítja Francois Holland, a francia szocialisták elnökjelöltjének európai bojkottját. A lap meglepőnek tartja, hogy egyebek közt Angela Merkel német kancellár, Nikolas Sarkozy francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök hirtelen felfedezték "jobboldali azonosságukat", míg korábban az Európai Unió csaknem egyhangúlag - a lengyelek nélkül - támadta a konzervatív magyar kormányfőt. Érdekesnek nevezi, hogy Orbán Viktort az adó csökkentéséért, míg Hollande-ot éppen ellenkező terveiért bírálják. A lap szerint nem a konzervativizmus, hanem az "+európaiságnak+ való alávetettség elfogadása" az alapja a szövetségnek, melynek keretében az egyes országok minden új uniós szerződést aláírnak, "és még véletlenül sem tartanak róla hazájukban népszavazást". Kiemeli, hogy a feltételeknek megfelelő "jó európainak" mindent szabad: a lengyel pénzügyminiszter például nyugodtan bejelentheti a bankadót, melynek bevezetéséért Orbán Viktort a nyugati lapok "megalázták".

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. racionalitás? 2012. március 11. 16:29
  „látszik tanult ember.....magyarban a hasonlat megismerésének próbálkozásáig eljutott.”
 • 35. macs 2012. március 10. 11:29
  „30. újratöltve,
  azt tudtad, hogy a lengyel katolikus egyház tiltakozása miatt, mivel Bem áttért a mohamedán vallásra, nem lengyel földben nyugszik, hanem egy kis tóban álló oszlopok tetején van a koporsója?
  http://bagyinszki.eu/archives/378”
 • 34. Besenyő_Pistabácsi 2012. március 10. 05:49
  „Eközben meg a svájci polgárok egy emberi órabérért harcolnak ami napi 47000 Ft. http://hvg.hu/gazdasag/20120309_svajc_oraber
  Bezzeg a Magyar virtus olyan, hogy ezt akár egy egy hónapra is képes beosztani (egy kis felsőbb iránymutatással persze)!”
 • 33. Egyolvasó 2012. március 10. 05:49
  „Mivel a politikusainkról nem lehet leírni az igazságot, mert a médiatörvény mögé bújva kimoderálják a hozzászólást így ide nem is nagyon lehet írni.
  De legalább nem hazudtolja meg a ...........”
 • 32. skynet 2012. március 09. 23:46
  „<moderálva>”
 • 31. deszkás 2012. március 09. 23:45
  „Kóceráj ? Amit Romániában láttam az, az.”
 • 30. újratöltve 2012. március 09. 23:17
  „27. jozko 2012.03.09. 22:40...: Ha jól tudom Bem Aleppóban hunyt el, maláriában 1850. december 10-én, a lengyelek később hazavitték, s Tarnówban temették el. A 14. fogoly nem Csutak volt? A lengyelekkel egyébként semmi bajom, ezt a túrát sem ők találták ki!(szerintem)”
 • 29. fotelagy 2012. március 09. 23:15
  „Én bizony bevállalom, hogy egy lábszagú, büdös vidéki bunkó vagyok. És annak is látszom.”
 • 28. lukrecia 2012. március 09. 22:44
  „"A tájékozatlanság és a szellemi vakság nem betegség.." Bizonyos jegyek értelmesnek mondott , beágyazott emberek esetén is lehetséges. Kedvenc szópárom a " minden relatív" merről nézzük??
  Mindenesetre törekszem arra hogy ne nézzek le embereket, vagyoni helyzet , politikai nézet miatt sem. Nem találok ki gyerekes módon politikus nevére sem gyerekes átkeresztelést. Legnagyobb bűnöm, hogy gyurcsány nevét nem vagyok hajlandó nagy betűvel kezdeni. DE NEM CSÚFOLOM, MINDENNAPI KERESZTELŐVEL.
  Politikai ellenfeleim sem szidalmazom értelmi képességek hiányával.”
 • 27. jozko 2012. március 09. 22:40
  „25.# újratöltve:

  Tetszik, ahogyan pillanatok alatt megérted a mondanivalóm lényegét!

  A kérdésedet köszönöm, most éppen nem készülök Lengyelországba -sokszor jártam ott "magánszervezésben" ,
  több lengyel tiszt - társam is volt az Akadémián.

  Szívesen mennék egyszer társas utazóként - unom már a hosszú vezetéseket.
  Megnézném például Bem tábornok földi maradványait?
  Tudod, hogy "nem fogadta be a lengyel anyaföld" ?

  Március 15. alkalmával "saját hőst" is ünnepelhetünk: a fiam büszke lehet egyik "felmenőjére" - ő volt a " 14. fogoly "
  az aradi várbörtönben.”
 • 26. spiler 2012. március 09. 22:23
  „megint romlik a forint........minek beszél
  megint kap 1 sallert
  akkor minek kuncsorog pénzért
  nincs ügyelet?...menjen már el dokihoz
  szombaton ő is megy a.......a Lengyelekkel”
 • 25. újratöltve 2012. március 09. 22:16
  „24. jozko 2012.03.09. 22:06...!Te mikor mész Lengyelországba? Meghálálni a tour de Hungaryt? ( 5000 x50 000 =250 000 000 ) Ki fizeti a révészt? ( a buszt-vonatot- vacsorát?)”
 • 24. jozko 2012. március 09. 22:06
  „Szívatnak bennünket, mint a torkos borzot.
  Komolyan gondolja bárki, hogy Orbán Viktor kijelentései egyáltalán a nyomába érnek a sok hatalommániás EU vezérének?
  Aki arrogánsnak nevezi Orbánt, az hallgassa -és jó, ha tolmács nélkül érti is- Barosó és K. B. urakat !
  /Csak kettőt emeltem ki a legharsányabbak közül/

  Egyébként mind egy nyelven beszélnek - a pénz nyelvén.
  Lelegelték az országunkat - mert volt néhány hazaáruló, korrupt politikusunk, aki "rávezette" őket a legelőinkre...
  A mór /Mo/ megtette kötelességét, a mór mehet!
  A franciák lealáztak minket Trianonnál- most úgy bevették magunkat a gazdaságunkba "békés eszközökkel" ,
  hogy nehezebb lenne őket kiebrudalni, mint Vietnámból vagy Észak-Afrikából...
  Nem másfél év alatt lett ez elszabva - hanaem jó pár évvel korábban, módszeresen .
  Orbánt is. Magyarországot is nevetségessé teszik - azok segítségével, akik éppenhogy kiárúsították az országot !
  Ha úgy tetszik: belső ellendrukkerek is ügyködnek itt rendesen!
  Megéri nekik a zavarosban halászni!
  Úgy gondolom, 5-7 éven belül véresen komolyan fognak-fogunk ezért fizetni.
  Most még lehet vigyorogni - de egy hajóban ülünk!
  Ami pedig Barosóékat illeti: a magasabb katedrálisok mindig nagyobb zajjal dőlnek össze!

  Nagyobb baj az, hogy a gazdaságunk padlón van.
  Még nagyobb, hogy a közepes méretű vállalkozások, amelyek a gazdaság hajtómotorjai lehetnének, leginkább abban érdekeltek, hogy a cégüket apróbb vállalkozásokra szabdalják, "házon belül" körbeszámláznak, manipilálnak a létszámmal és "A" bérrel-az adó és járulék fizetési kötelezettségeket kerülgetve!

  "Kádergazdálkodás" helyett a képzett, tapasztalt munkaerőt rendszeresen szélnek eresztik, bért spórolnak a kisebb
  kaliberű emberek munkábaállításával - ráadásul ezt újabb munkahelyteremtésnek, létszámbővítésnek feltüntetve
  pályázati pénzeket tesznek zsebre - a semmiért!
  Nagyobb üzlet nekik az ilyen olyan módon "megszerezhető" pályázati pénzeket, támogatásokat bezsebelni, mint a jól képzett törzsállományt megtartani, azzal piacképesen termelni és tartani a jó piaci pozíciókat.
  Mindezt persze a NAV és a politikai vezetés szeme láttára...
  Az itt leírtak természetesen csak az én felháborodott képzeletem szüleményei és bármi hasonlóság létező cégekkel
  csak a véletlen műve...
  Túl átlátszó lenne, mint az üveg.

  Szóval nem ártana itthon /is/ kürülnézni, és ha nem csengetik nekünk a baksist, észrevenni , miből élhetnénk /jobban/ -és hol folyik el a maradék pénz.

  Mit is mondott a Miniszterelnök?
  "Ilyen hozzáállással egy vidéki kócerájt sem lehetne elvezetni..."
  Igaza van : így nem vezetnek - így diktálnak.
  És nekünk most könnyen tehetik...”
 • 23. pardon 2012. március 09. 21:56
  „EZ A KISSZARJANCSI OSZTOGATJA A KOKIKAT,MEG LEHÜLYÉZ MINDENKIT DE AZTÁN NEM ÁLL KÖZÉNK SEGÍTENI <moderálva>”
 • 22. racionalitás? 2012. március 09. 21:54
  „20.újratöltve 2012.03.09. 21:42

  Ne bántsd őket...néznek de nem látnak......vagy pedig fizetett bértapsolók...---mert nincs más munkahely---ingyen sör-ebéd-tapspótlék-tapshangerőpótlék-ja és persze ...külön a zászlóégetési és lobogtatási díjak...egy kisebb vagyon...közpénzből...viktátoria már csak ilyen !!!!

  A tájékozatlanság és a szellemi vakság nem betegség....ők ezt választották-éljék!”
 • 21. zehn 2012. március 09. 21:51
  „19. Csatlakozom. Orvosi eset. Mint akiért rajong.”
 • 20. újratöltve 2012. március 09. 21:42
  „Na most: 18. Mozimasiniszta 2012.03.09. 21:18, 16. purgator 2012.03.09. 19:59, 13. purgator 2012.03.09. 19:07
  , és FŐLEG... 9. lukrecia 2012.03.09. 18:38 Ennek a kócerájnak 2011 jan. 01- 2011 jun 31. ig a Viktor volt a főnöke! Akkor miért nem reklamált? Olyan csőlátók vagytok, hogy egy normális ember hányingert kap tőletek!”
 • 19. smalltown 2012. március 09. 21:41
  „3
  te szegeny ostoba....hogy csak finoman fogalmazzak.”
 • 18. Mozimasiniszta 2012. március 09. 21:18
  „Gondoljátok hogy könnyű összekötött kézzel-lábbal zsákban táncolni ?
  Úgy látom irkálnak itt elvakultak és színvakok is......mivel nem veszik észre hogy a zsák piros”
 • 17. ferdzso 2012. március 09. 21:05
  „"Tragikomédia" felsőfokon! (... és még csodálkozik is, hogy két hónapja vár, de nem ülnek le vele tárgyalni.)”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami, párt- és civil rendezvények a nemzeti ünnepen

Budapesten a Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei… Tovább olvasom