Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Orvosok a dohányzás ellen

Aggasztó, hogy az Országgyűlés elhalasztotta az a törvénymódosítást, amellyel szigorították volna a zárt térben történő dohányzás feltételeit - mondta szombaton a Dohányzásellenes Világnap alkalmából Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.
A tüdőgyógyász szakorvos szerint Magyarországon a vendéglátóipar esetleges forgalomcsökkenése fontosabbnak bizonyult, mint azon országok kedvező tapasztalatai, ahol megtiltották a füstölést zárt helyeken.

Koós Tamás, az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány főmunkatársa arról beszélt: nem látják a kormányzati szándékot, hogy elősegítsék a dohányzásról való leszokást Magyarországon. A jelenlegi költségvetésben sincs pénz erre. A dohányzásellenes szakmai szervezetek azt javasolják, hogy a törvényi szigorítás mellett emeljék meg a jövedéki adót, és az ebből befolyó pénzből folyamatosan növekvő hányadot fordítsanak a dohányzás megelőzésére és kutatásokra. Koós emlékeztetett, hogy erre öt éve országgyűlési határozat kötelezi a kormányt.

Magyarországon a 14 évesnél idősebb lakosság 34 százaléka dohányzik rendszeresen, a nők 28 és a férfiak 40 százaléka. Ez az EU országai közül az ötödik legrosszabb arány. Különösen sok a dohányos a fiatalabb korosztályokban. A hazai adatok szerint évente 101 ezren halnak meg dohányzás miatt, 18 és fél ezren pedig passzív füstölés következtében. Az elmúlt négy évben 469 milliárd forint gazdasági kárt okozott az országnak a dohányzás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Top 10-es és Top 100-as bűnözők rendőrkézen

Két "toplistás" bűnözőt is sikerült elfognia a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársainak az elmúlt napokban. Tovább olvasom