Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Otthoni netezők - messze az átlag felett

Többen interneteznek otthonról, mint a munkahelyekről, s ők két és félszer annyit ülnek a gép előtt, mint a többiek. Érdekes módon az többségük idősebb, mint gondolnánk: 30 éven felüli.
Régen várt áttörésnek lehettünk tanúi a múlt év második félévében az internet-használók világában: többen interneteznek otthonról, mint a munkahelyekről. Az iskolai internet használat dominanciájának mítosza már régmúlt, most azokon a sor, akik az otthonukban használják a netet: közel 400 ezren vannak.

A Netsurvey által évente elkészített iBasic kutatás 2001. év végi adataiból az otthoni internetezőkre vonatkozó elemzéseket a red-stars.com Hungary Rt., internetes reklám- és médiaügynökség készítette el.

A felmérés szerint az internet-használók száma 1 millió 32 ezer, tehát az otthonról internetezők ennek nagyjából 40%-át teszik ki. E csoport néhány tulajdonságában szignifikánsan eltér a munkahelyen, iskolában internetezőktől: elmondható, hogy az információszerzés számukra kiemelkedően fontossá vált, első számú információforrásuk az internet.

A hagyományos sajtót felváltja az interneten való keresés, amelyet az is megerősít, hogy érdeklődésük a számítástechnika, az utazás, a gazdasági és a politikai hírek felé mozgatja őket. Akik otthonról interneteznek, azok összességében két és félszer annyit ülnek a hozzáféréssel rendelkező számítógépük előtt, mint a többiek.

Átlagosan több mint heti 10 órát, jellemzően egyenletesen elosztva, naponta, vagy kétnaponta. Internetezési szokásaik az időbeosztásukhoz alkalmazkodik, inkább az esti órákban, valamint hétvégén "lógnak a hálón". Jobban ismerik az internet kínálta lehetőségeket, mint azon társaik, akik nem az otthonukból használják a médiumot. Az általános, illetve a tematikus portálok, de a keresők és az ingyenes szolgáltatások ismertsége is átlagosan 10 százalékponttal magasabb a vizsgált csoport körében.

Ők azok, akik már nem csak kimerészkednek a külföldi - elsősorban angol és német nyelvű - oldalakra hanem rendszeresen használják is azokat. Az angol nyelvű oldalak ismertsége a körükben lényegesen, mintegy 20 százalékponttal magasabb.

Kik ők? Idősebbek, mint gondolnánk, többségük nem az internetezők 39,8 %-át kitevő 18-29 éves korosztályból kerül ki, hanem 30 évesnél idősebbek. Az internetezők összességére érvényes 44-56%-os nő-férfi megoszlás ebben az esetben a férfiak felé tolódik el: az otthonról internetezők 64%-a férfi.

Jellemzően budapesti, illetve Pest környéki településen lakik (a csoport 50%-a), és rendelkezik mindazokkal a vagyontárgyakkal, amelyek őt az A vagyoni kategóriába sorolják, 74%-uk rendelkezik személygépkocsival és lakással is.

Általánosságban elmondható, hogy az a sztereotípia, mely szerint az internetezők vagyoni, iskolázottsági szempontból a magyar társadalom felső decilisébe tartoznak, az otthoni internetezőkre még inkább igaz: ők azok, akik az internetezők közül is kitűnnek ezen paramétereikkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta ügy

A forgatókönyvet a Yuri Zeltser és Cary Bickley szerzőpáros a nemzetközi politikában jártas… Tovább olvasom