Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Palackba zárt multiszellem

Közös állásfoglalásban tiltakoznak a hipermarketek az októberben a parlament elé kerülő környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvénymódosító javaslat ellen. A Reflex Környezetvédelmi Egyesület indokolatlannak tartja a bírálatot.
A kereskedelmi lobbi élesen kritizálja az ősszel parlament elé kerülő törvénymódosítási javaslatot, amely a cégek szerint jelentős áremelkedést jelenthet és a kisebb vállalkozások csődjét hozhatja. A legjelentősebb külföldi tulajdonban lévő kiskereskedelmi vállalkozások, az Auchan, a Cora, a Metro, a Plus, a Spar és a Tesco állásfoglalása szerint a törvény betarthatatlan és ellenőrizhetetlen.

Az áruházláncok szerint a törvény azon kitétele, amely az eldobható PET-palackok jelentős részét – ásványvizeknél például az első évben 30 százalékát, majd egyre nagyobb hányadát – 2005-től visszaválthatóra cserélné, betarthatatlan és ellenőrizhetetlen. A tiltakozók szerint több olyan vállalat van, amely nem használ visszaváltható palackokat, így kénytelen beruházni, amelynek a költségeit majd a fogyasztókra hárítja.

A törvény célja, hogy az eldobható csomagolóanyagoknak több mint 65 százalékát – a visszaválthatósággal – visszagyűjtsék. Kalas György környezetvédő szerint abban igaza van a hipermarketeknek, hogy az eldobható palackok visszaválthatóra cserélése ellenőrizhetetlen, mert erre nincs külön apparátus. Arra azonban, hogy egyben betarthatatlan is lenne a jogszabály, Kalas csak ennyit reagált: „hát akkor szíveskedjenek betartani".

Kalas György szerint a környezetvédők tíz éve várnak a törvényre. Akkoriban – emlékeztet – még a palackoknak 20 százaléka volt eldobható, míg 80 százalékát vissza lehetett váltani. Mára, a „rossz szaktárcavezetés" következtében ez az arány megfordult, ma az üvegeknek húsz százaléka váltható vissza, elsősorban a sörfogyasztásnak köszönhetően. Igaz, már e téren is kezdenek betörni a piacra a műanyag „strapapalackok". Az üdítők és ásványvizek között jóformán nem is találunk már visszaváltható csomagolást. A törvény nyilvánvalóan csak az arányszámokat szabhatja meg, azt nem, hogy a vállalatok mennyi terméket dobnak piacra.

– Az ipari és kereskedelmi lobbinak leginkább kényelmetlenséget okozna a jogszabály, mivel a cégek mindenképpen eladják a csomagolást. Számukra a változás azt jelenti, hogy a visszaváltás miatt alkalmazottat kell beállítani és teret kell biztosítani. Környezetvédelmi szempontból viszont nyilvánvalóan a visszaváltható csomagolás az előnyösebb, mivel egy palack negyvenszer-hatvanszor is újratölthető – véli Kalas György, a Reflex egyesület elnökségi tagja, aki szerint semmiképpen sem elegáns a hipermarketek tiltakozása.

– Arra pedig végképp nem gondolnak a vállalatok, hogy a csomagolás költségei így is, úgy is terhelik a fogyasztót, aki jelentős pénzt fizet a szemét elviteléért – így a győri környezetvédő.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára úgy látja, nem csupán „kényelmi" szempontok dominálnak a kérdésben, hiszen a gyártók számára a betétes üvegek újra töltése komoly költséget jelent.
„ Ha a visszaváltható csomagolású termékek számát a tervezet előírása szerint kénytelenek emelni a vállalatok, az olyan beruházást jelent, amit a fogyasztó is bizonyosan érezni fog az árakon."

– Félreértés ne essék, a kereskedők és a gyártók nem hagyják figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat. Az uniós előírások azonban a vállalkozásokra bízzák, hogy a termékek újrafelhasználását miként oldják meg: betéti díjas rendszerrel vagy szelektív hulladékgyűjtéssel. Az utóbbi Magyarországon már évek óta működik és ez is jócskán hozzájárul ahhoz, hogy a visszaváltható palackok aránya csökkent. Mi úgy gondoljuk, hogy a vállalkozások számára az államnak meg kellene hagyni a mérlegelés lehetőségét – véli Vámos György, aki a félreértés elkerülése végett hangsúlyozta: a szelektív hulladékgyűjtés sem ingyenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diploma sem garancia az állástalálásra

A nyári időszakban a főiskolákról, egyetemekről kikerülők miatt lényegesen megemelkedik a munkaügyi… Tovább olvasom