Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Pintér Sándor: Magyarország aktívan részt vesz az internetes terrorizmus elleni küzdelemben

Magyarország jelentős szerepet vállal a kiberterrorizmus elleni küzdelemben - hangsúlyozta a belügyminiszter.
Magyarország jelentős szerepet vállal a kiberterrorizmus elleni küzdelemben - hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter a magyar közmédia tudósítóinak hétfőn Bécsben egy ENSZ-konferencián, ahol az internet terrorista célú felhasználása elleni fellépés kézikönyvét mutatták be.

A miniszter rámutatott, hogy 2001-ben Budapesten fogadták el azt az Európa Tanácsi egyezményt, amely mindmáig meghatározó dokumentum az internet terrorista célú felhasználása elleni fellépésben. A magyar főváros ismételten helyet ad konferenciáknak és szemináriumoknak, legutóbb október elején rendeztek kétnapos konferenciát a témában.

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) kézikönyve először foglalja össze a gyakorlati tapasztalatokat és a különféle jogi szabályozásokat ezen a téren.

"Magyarország jelenleg nem kiemelten fenyegetett ország, de a leggyengébb láncszemnek sem szabad lenni, mert ha felkészületlenek vagyunk, akkor nagyon könnyen célponttá válhatunk" - jelentette ki felszólalásában Pintér Sándor. Kifejtette: a magyar bűnüldöző szervek a külön erre a célra létrehozott Terrorelhárítási Központ (TEK) révén megfelelően felkészültek az ilyen jellegű bűncselekmények elhárítására és visszaszorítására.

Hozzátette, sok esetben nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a terrorista propaganda között. Ezt esetről esetre kell vizsgálni és a szólásszabadságnak "semmi szín alatt" nem szabad sérülnie - mondta.

A házigazda osztrák belügyminiszter fontosnak nevezte a lakosság ismereteinek bővítését annak érdekében, hogy az állampolgárok is felismerjék, ha terrorista propagandával találkoznak az interneten és, hogy jelentsék azt a hatóságoknak. Johanna Mikl-Leitner emellett méltatta Magyarországot a kibertér-konferencia megrendezéséért.

A résztvevők hangsúlyozták, hogy az internet előnyeit nemcsak a békés célú állampolgárok élvezik, hanem az a bűnözők, terroristák eszköze is. Erre kiválóan alkalmassá teszi információáramlásának gyorsasága, olcsósága és névtelensége. Az internetet terrorista propaganda terjesztésére, toborzásra, információgyűjtésre, virtuális "kiképzőtáborok" működtetésére is felhasználják - figyelmeztettek.

Olvasóink írták

 • 2. papsajt 2012. október 23. 08:33
  „Mond meg Sanyibá kit kell gyűlölnöm és megteszem.
  Fúj rohadt szemét terroristák,ti akik elárasztottátok ezt a kis országot.
  Fúj-fúj.
  ...
  Bocs, az olajmaffiózók idetartoznak?”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. október 22. 19:40
  „A hackertámadás is idetartozik? a tegnap kiherült oldalakat mára visszahozták ! Bravó Satya !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZDP: az ünnepet ne tegyék tönkre demonstrációkkal

Az MSZDP bízik abban, hogy a keddi rendezvények az ünneplésről szólnak majd - mondta Schmuck Andor. Tovább olvasom