Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Political Capital: a magyar társadalom nem homofób

A közvélekedés inkább csak azt utasítja el, hogy a homoszexualitásról közügyként lehessen beszélni.
Bár a kutatási adatok gyakran ellentmondóak, a magyar társadalom többsége nem nevezhető homofóbnak, a közvélekedés inkább csak azt utasítja el, hogy a homoszexualitásról közügyként lehessen beszélni - írta a Political Capital az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

Az intézet szerint a politikai szereplők óvatossága a Meleg Méltóság Menetével - amelyet a hétvégére terveznek - kapcsolatban éppen ezzel a közvélekedéssel magyarázható. Ez azonban azt a veszélyt hordozza magában, hogy a felvonulásra 2007 óta rátelepedő szélsőjobboldal kisajátítja magának a témát, és így - a romakérdéshez hasonlóan - erősítheti az előítéleteket, továbbá elmérgesítheti a többségi társadalom és a meleg kisebbség viszonyát A többségi társadalom viszonya a homoszexualitáshoz - ami jól kiütközik a téma politikusok általi kezelésében is - egy jellemző mondatban foglalható össze: "elfogadjuk, csak ne lássuk". Ez rontja mind a homoszexualitással kapcsolatos társadalmi-politikai témák nyilvános megvitatásának esélyét, mind a melegek önazonossága nyílt felvállalásának lehetőségét - olvasható az elemzésben.

Idézik az európai társadalmak összehasonlító vizsgálatát, a 2006-os European Social Survey-felmérést is, amelyben az áll: Magyarországon többen vannak azok, akik szerint a homoszexuálisoknak "meg kéne adni a lehetőséget, hogy úgy éljék az életüket, ahogy szeretnék" (42 százalék), mint azok, akik ennek ellenkezőjét állítják (25 százalék). Ugyanakkor ez az arány nemzetközi összevetésben közel sem számít olyan kedvezőnek (Nyugat-Európában a helyeslők aránya gyakran a 70 százalékot is meghaladja). Magyarország az adatok tükrében a melegekkel kapcsolatban leginkább a kelet-közép-európai régió közepesen előítéletes országai közé sorolható - áll az elemzésben.

A felvonulás - amelyet Budapesten 1997 óta rendeznek meg - kezdettől fogva vitatott hatékonyságú politikai eszköz (hiszen sokak szerint éppen a homoszexuálisokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat erősíti), ám a politikai közbeszéd fontos témájává csak 2007-től vált, mivel a felvonulókat ekkor érték először atrocitások az ellentüntetők részéről, majd ugyanez hevesebben megismétlődött 2008-ban is.

Az intézet figyelemreméltónak tartja, hogy a felvonulás körüli utcai rendbontások csak azt követően kezdődtek, hogy a 2006. őszi zavargások után olyan - elsősorban a szélsőjobboldalhoz köthető - tüntetőcsoportok szerveződtek, amelyek azóta is folyamatosan keresik a különböző alkalmakat arra, hogy megmutathassák magukat. Ennek következménye, hogy a melegfelvonulást megelőző politikai diskurzus ebben az évben már sokkal inkább szól a szélsőségesek elleni küzdelemről, a gyülekezési jog, illetve a rendőri biztosítás kérdéseiről, mint a homoszexuálisok ügyéről. Ez pedig jól láthatóan nincs ellenére a politikai szereplők többségének, akik a többségi társadalom elvárásaihoz alkalmazkodva inkább kerülni igyekeznek a témát.

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy Magyarországon 1988-ban jött létre az első melegszervezet, és a rendszerváltás óta folyamatos a diszkriminatív jogi szabályozás lebontása. Mára - a fejlett demokráciákhoz hasonlóan - csak a házasságkötéshez és a közös örökbefogadáshoz nincs joguk a melegeknek. Ugyanakkor ez a mindennapi intoleranciát aligha szünteti meg: a melegek többsége számára a társadalom különböző színterein (család, iskola, kortárscsoport, munkahely stb.) csak akkor kerülhető el a kirekesztés , ha "rejtőzködnek", ha magánéletüket eltitkolják saját környezetük elől. A fent idézett európai felmérés szerint a melegek "rejtőzködése" ugyanakkor régiós összehasonlításban is kiemelkedően magas Magyarországon. Erre utal, hogy az egyik legalacsonyabb azon válaszadók aránya ( 6 százalék), akik személyesen ismernek homoszexuális személyt, miközben ugyanez az arány Csehországban például ennek több mint kétszerese.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. flexsnake 2009. szeptember 06. 12:25
  „Jövőre egész budapesten lesz és nem egy hetes! Hetente! :D
  Ha tiltakozol akkor még több lesz :D Hol zavar? Megdugnak ebéd közben? :D Ugyan már, a balhé kedvéért mennek ki tüntetni. A pride meg röhög rajtatok :D”
 • 33. őrgróf 2009. szeptember 05. 08:17
  „közízlés? és ha a heterók is felvonulnának, és közben nagy smaci, meg dugi-bugi, meg minden? rögtön tudnák, hogy mi a közízlés határa...szóval éljék az életüket, mint mi, de ne vonulgassanak, mint ahogy mi sem vonulgatunk, és ne a honoszx-ra legyenek büszkék, mint ahogy mi sem a heterosz-ra vagyunk büszkék.”
 • 32. turulvedo 2009. szeptember 04. 18:23
  „flexnake a kommunistákat kihagytad a felsorolásbol”
 • 31. Power 2009. szeptember 04. 17:58
  „Legyenek büszkék egymásra négy fal között. Nem hiányzik az egészséges gyerekeknek, hogy az utcai gusztustalanságaikat lássák.”
 • 30. igazságkereső 2009. szeptember 04. 17:26
  „#19.Zeppelin: Teljesen igaza van, csak annyival egészíteném ki hozzászólását,hogy ez az egész buzi felvonulás körüli herce-hurca csak arra jó,hogy elterelje a figyelmet a valóban nagyon súlyos problémáról: munkanélküliség, kilakoltatás, éhezés a XXI.század első évtizede vége felé a demokratikusnak mondott Magyarországon!Most már csak azt kérdezem illő tisztelettel: mivel foglalatoskodik a Magyar Köztársaság Kormánya és annak feje?”
 • 29. trainman 2009. szeptember 04. 17:24
  „24. hozzászólás flexsnake 2009.09.04. 15:20

  Ebben a hozzászólásodban viszont el kell ismerni, van igazság.”
 • 28. trainman 2009. szeptember 04. 17:09
  „22. hozzászólás flexsnake 2009.09.04. 15:12

  Idézet tőled: "A homoszexualitás nem betegség de az ostobaság az. "

  Én mindig mondtam, hogy beteg vagy!”
 • 27. trainman 2009. szeptember 04. 17:07
  „Ez igen érdekes! Téged nem zavar flexsnake, hogy a 15-ös hozzászólásod egy az egyben eltűnt?!
  Engem zavar, mert válaszoltam rá, és rég olvastam ilyen baromságot, amit írtál. Mostanában ez az új szokás a Délmagyarországban, hogy törülnek, nem is moderálnak?”
 • 26. comet 2009. szeptember 04. 16:17
  „"A közvélekedés inkább csak azt utasítja el, hogy a homoszexualitásról közügyként lehessen beszélni."
  Na már nem diszkriminációval vádolják a magyarokat hanem csak prüdériával, ami még mindig hazugság.
  Ne idétlenkedjenek a melegek nyilvános helyeken, hiszen a heterók sem teszik. Ennyi. Otthon mindenki azt tesz amit akar, a kutyát sem érdekli. Tartsák be a mindenkire vonatkozó normákat, és ne furkálják meg firkálják össze a WC falakat és mindjárt senki sem fog rossz szemmel nézni rájuk.”
 • 25. flexsnake 2009. szeptember 04. 15:25
  „23. ahogy milliókat gyilkoltak le a keresztények és a koránra hivatkozva szent háborúban iszlámisták gyilkolnak ártatlanokat. És lehetne sorolni. Tedd össze a két kezed és adj hálát az istenednek hogy olyan országban élhetsz ahol nem kell attól félned egy bomba szétszedi a házad és nem kell hetente valamelyik családtagod végtagjait szedni ki a romok alól. Annyira rohadtul fel tudtok háborodni minden szaron, menjetek és éljetek háborús övezetben. Az lesz az utolsó problémád hogy ki és hol vonul.”
 • 24. flexsnake 2009. szeptember 04. 15:20
  „HA 4000 roma menetelne táblákkal: el a rasszizmussal, az sem biztos hogy természetes volna, hiszen nem természetes az a társadalom sem ahol olyan dolgokért különböztetnek meg másokat amiről nem tehet.
  Az is provokáció lenne. A provokáció lényege a figyelemfelkeltés. Az a célja. Nem meglepődni kell azon hogy azok akiket megaláznak idővel azt mondják: elég és felhívják magukra a figyelmet. Nem meglepődni hanem orvosolni a problémát, büntetni nagyon keményen az emberi jogokat sárba tiprókat, politikusokat akik ellentéteket gerjesztenek.
  A melegek napja pont arra világít rá hogy ebben az országban nem csak árpádsávosok vannak hanem van hagyományos fehérmagyar, cigány, örmény, zsidó, muzulmán, krisna tudatú hívő de akár nyomorékon született vagy egész életében gondoskodásra szoruló.Egy közös van bennük hogy a magyar nem akarja látni, mert azt hiszi akkor nem létezik. A tb nem fizeti egy gyerek gyógyulását, akár meg is halhat, ennyire le sem szarja az ember a másikat. És akkor jössz itt családdal. Sokszor azt sem tudod merre jár a családtagod. Mert egymással egyáltalán nem törődtök. Ilyen az egész ország, ilyenek a vezetői is. És a legnagyobb problémád hogy a melegek vonulnak-e vagy nem. Ha egymást ékelgetik esténként neked attól se jobb se rosszabb nem lesz. De kell neked a maszlag meg a mounikasó hogy ne lásd az embereket. Ne kelljen figyelni másokra. Mert akkor boldog rabszolgaként élhetsz a saját fejedben. Jó katona. Parancsra boldog.”
 • 23. honecker601 2009. szeptember 04. 15:13
  „21! És milliókat zavarnak a zsidók is!”
 • 22. flexsnake 2009. szeptember 04. 15:12
  „20. az! Ahogyan nyílt provokáció egy jogerősen feloszlatott betiltott egyesület ruházatát viselni. Mégis megteszi morvai,vonya meg a szögedi csanád is. Vagyis nem tartják be a törvényeket. Melyik a zavaróbb?
  A homoszexualitás nem betegség de az ostobaság az.
  Nem természetes a homoszexualitás mert a természet különböző nemű pároknak nyújt lehetőséget a szaporodásra. Nem természetes ez. De természetes-e az hogy 8lábú gyerekek születnek vagy összenőtt ikerpárok vagy nyomorékok jönnek a világra? Természetes-e? Mi a természetes? Természetes az hogy nincs a világon olyan ember aki ne betegedne meg legalább egyszer valamiben? Természetes-e atomot hajigálni vagy háborúzni? Az természetes-e? Sok minden nem természetes de ettől még elfér.”
 • 21. flexsnake 2009. szeptember 04. 15:08
  „Miért zavar?
  Nem mész oda és kész.
  Milliókat zavar a jobbik, mégsem megyünk oda fúj-olni.
  CSak azt zavarja aki valamilyen formában érintett vagyis latens homokos.
  Ahány ember annyiféle. A homofóbokat rendszerint zavarják a bőrszínek arra meg ugye azt mondjuk rasszista. Egy magára horogkeresztet tetováló ne akarjon már az emberi jogokról prédikálni. Nem hiteles.
  Morvai nemrég még a homokosok mellett érvelt. Na hogy is van ez? Ahogy fúj a szél, hajlik a gerinc?”
 • 20. Zeppelin 2009. szeptember 04. 15:06
  „A holnapi felvonulás igenis nyílt provokáció!”
 • 19. Zeppelin 2009. szeptember 04. 15:04
  „Szerintem senkit sem zavar, ha a környezetében homoszexuálisok élnek, azonban teljesen normális az életvitelük, de a hivalkodó buzik minden jóérzésű embert irritálnak. Sőt tovább megyek. A hivalkodó heterók is ellenszenvet váltanak ki, ha úgy viselkednek. Nem vagyok prűd, de a nyalás-falás nem kirakatba való, azt mindenki végezze otthon ahogyan neki tetszik.”
 • 18. KolompárRómeó 2009. szeptember 04. 15:00
  „Ha a buzi Political Capital írja, akkor úgy is van :)”
 • 17. Zeppelin 2009. szeptember 04. 15:00
  „Az 1-es hozzászóló által idézett cikk nagyon is helyén van, teljesen felesleges szavakon lovagolni, mivel minden normális ember érti, hogy mi a lényege.”
 • 16. antikos 2009. szeptember 04. 14:24
  „Kedves PC!
  Nem homofób a magyar <moderálva>... Mármint mindenki más szerint...”
 • 15. trainman 2009. szeptember 04. 13:57
  „15. hozzászólás flexsnake 2009.09.04. 13:43

  Ilyenkor sajnállak flexsnake, hogy ilyen sivár a gondolkodásmódod <moderálva sértő> Szegény, szegény flexsnake! :)
  Komolyra fordítva a szót, bár veled az elég nehezen megy, nagyon sztereotip az, hogy aki ellenkezni merészel egy ilyen dolog ellen, az homofób, vagy akár titkolt homokos lenne, az meg, hogy náci, meg fasiszta, az meg egyenesen baromság, de persze értelek, provokálni akarod az embereket, mert még nem nőttél fel, de nagyra tartod magad, pedig csak egy kis nyikhaj vagy, aki azt hiszi, ha beszól mindenkinek, és mindenhez ért elméletben, akkor majd felnéznek rá, ez kérlek kisebbségi érzés, ezt kezeltetni kell.
  Amúgy tudsz vulgáris szavak nélkül írni? Egyszer megpróbálhatnád, nem csak azokkal lehet megdöbbenteni az embereket.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legfeljebb húsz évet kaphat Cozma gyilkosa

Valamennyi gyanúsított, áldozat és tanú mozgása rekonstruálható. Tovább olvasom