Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Rendőrkézen a kispesti bankrablás harmadik gyanúsítottja

A rendőrség vasárnap este elfogta a kispesti bankrablás harmadik gyanúsítottját.

Egy büntetett előéletű 51 éves budapesti férfi volt a pénteki kispesti bankrablás harmadik elkövetője, a gyanúsítottat vasárnap délután fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai segítségével - közölte hétfőn a rendőrség.

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a férfit este 7 óra körül a VII. kerületi Dózsa György és Thököly út sarkán fogták el. Az elrabolt 2, 8 millió forint még hiányzó, "jelentős" részét megtalálták a fegyveres férfinél, ám a bankjegyeket a biztonsági festékpatron már megfestette.

A főkapitány elmondta, hogy a férfit nem is vették őrizetbe, hanem büntetés-végrehajtási intézetbe vitték, ahol egy másik ügy miatt már meg is kezdte egyéves jogerős börtönbüntetésének letöltését.

A kispesti tűzpárbajban lelőtt egyik bankrablóra utalva Tóth Tamás úgy fogalmazott: sajnálják az elveszett emberéletet, de mindenkinek, aki a budapestiek biztonságát veszélyezteti, vagy rendőrre fegyvert fog, azzal kell számolnia, hogy a rendőrség meg fogja védeni a polgárait, a rendőreit.

Fülöp Valter, a főkapitány bűnügyi helyettese a szombati "hírzárlatot", a nyomozással kapcsolatos tájékoztatás elmaradását azzal indokolta, hogy egy folyamatban lévő nyomozás részleteiről nem adhatnak felvilágosítást a médiának. Szavai szerint az eredmény őket igazolja, mert ha szombaton információt adtak volna a sajtónak, akkor még most is kutatnának a harmadik elkövető után.

Fülöp Valter cáfolta azt a médiában megjelent információt, amely szerint azért volt könnyű elfogni a harmadik elkövetőt, mert a társa "feldobta".

A bűnügyi helyettes közölte: továbbra sem adnak tájékoztatást a médiának a nyomozás "taktikai" részleteiről, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a BRFK munkatársai rendkívül bravúros nyomozás eredményeként jutottak az elkövető nyomára, akit a társzervekkel együttműködve, a TEK munkatársainak köszönhetően fogtak el.

A bűncselekménnyel kapcsolatos legfrissebb információként azt közölte, hogy hétfőn hajnalban előkerült az a gépjármű is, amellyel a kispesti bankrablás helyszínére érkeztek az elkövetők.

Tóth Tamás főkapitány egy másik ügyről szólva elmondta, hogy szombaton Törökbálinton elfogtak egy lopott gépkocsival menekülő férfit, aki megpróbálta elütni az őt megállítani akaró rendőröket.

A két elfogásra, illetve felderítésre utalva azt hangsúlyozta: ez üzenet azoknak, akik hasonló bűncselekményeket akarnak elkövetni. Mint mondta, a BRFK minden törvényes eszközt meg fog ragadni, hogy minél gyorsabban elfogja az elkövetőket.

Fülöp Valter a törökbálinti esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy az "ámokfutó" terhére rónak egy november 20-ai budaörsi autólopást is, így a férfit a hivatalos személy elleni erőszakon túl kétrendbeli gépjárműlopással gyanúsították meg.

Jelezte azt is: az elkövető drogfüggő, ezért vizsgálják, hogy az ámokfutást bódult állapotban követte-e el.

Kérdésre válaszolva a rendőri vezetők közölték: még keresik a kispesti rabláshoz használt egyik fegyvert. Ugyancsak újságírói kérdésre azt is elmondták: a szombaton, a VII. kerületben elfogott férfi korábban már követett el fegyveres rablást és különböző vagyon elleni bűncselekményeket.

A XIX. kerületi rablás az egyik Fő utcai bankfiókban történt. Három férfi összesen 2,8 millió forintot vitt el a pénzintézetből. Egyiküket, egy 41 éves román állampolgárt menekülés közben a helyszíntől nem messze, tűzpárbajban lelőtték, másikukat, egy 32 éves budapesti férfit ugyancsak a közelben elfogták, míg a harmadik rabló vasárnap este került rendőrkézre.

A rablás helyszínére a banki alkalmazottak által működésbe hozott úgynevezett néma riasztó és állampolgári bejelentés alapján érkeztek a rendőrök.

Korábban írtuk:

Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány vasárnap délelőtt jelentette be, hogy hárman követték el a pénteki kispesti bankrablást. A rendőrség hajtóvadászatot indított a még menekülő bűnöző kézre kerítésére. A tűzpárbajban lelőtt rabló egy 41 éves román állampolgár volt. A kirabolt pénzintézet közelében elfogott 32 éves budapesti férfi után a rendőrség azt a harmadik feltételezett elkövetőt kereste, aki miatt péntek este lezárták a XIX. kerületi Szigligeti utca egyik lakótömbjét. A főkapitány közlése szerint a tettesek összesen 2,8 millió forintot zsákmányoltak a bankból, amelyet egyébként egy évvel ezelőtt feltehetően ugyanez az elkövetői kör fosztott ki, akkor 9 millió forinttal távoztak a pénzintézetből.

A november 26-ai rablás helyszínére a banki alkalmazottak által működésbe hozott úgynevezett néma riasztó és állampolgári bejelentés alapján érkeztek a rendőrök, majd a közelben elfogták az egyik elkövetőt, akinél maroklőfegyvert találtak; a másik menekülő rablót, akinél sorozatlövő fegyver volt, tűzpárbajban lőtték le a rendőrök. A Blikk.hu információi szerint a bujkáló bűnöző elfogott társa vallomást tett, többek között beismerte, hogy egy évvel ezelőtt, december közepén már egyszer kirabolták ugyanezt a Fő utcai bankot. A 32 éves férfi együttműködött a nyomozókkal, személyleírást adott a bűntársáról, sőt a nevét is elárulta - olvasható a honlapon. A bűnözők tűzharcra is készültek, a náluk lévő fegyvereket pedig feltehetőleg a honvédségtől lopták - írta a Blikk.hu, amely úgy tudja, hogy az elrabolt pénzt megtalálták a lelőtt román állampolgár holtteste mellett.

Olvasóink írták

 • 10. bertife 2010. november 29. 12:16
  „Úgy látszik a .... román ... ide járnak bankot rabolni..

  A többszörös bankrabló "viszkis" honnan is származik?? (román) <moderálva..>”
 • 9. lamatic 2010. november 29. 10:23
  „Megint román...kemény a rendőrség....velünk szemben!!! más ide jár fosztogatni..lehet kellene a határokhoz egy tábla: Isten hozott fosztogató.....”
 • 8. morci 2010. november 29. 08:33
  „Én balga,azt hittem a románok csak szabálytalankodni járnak ide M.o.-ba..de hogy a pénzt is innen viszik ki??!!”
 • 7. Zs 2010. november 29. 08:29
  „sajnos nem talált minden rendőr -> lehet megint pár suttyót eltartani... :(”
 • 6. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 29. 06:34
  „No.
  Hát ez a rendőri fellépés.
  Kitüntetni őket!”
 • 5. gedeon 2010. november 29. 04:46
  „"A múlt pénteki rablás ..." Nov. 28-i dátummal a cikk.
  Egy hét ide, vagy oda igazán nem számít. Kicsit jobban oda kellene figyelni, hogy mit írnak le.”
 • 4. KolompárRómeó 2010. november 28. 22:16
  „"A múlt pénteki rablás helyszínére"

  Már jövő hét van?”
 • 3. 3évesférfi 2010. november 28. 21:40
  „Bravó, ez igen.”
 • 2. csafe 2010. november 28. 21:23
  „Nyugodj meg! Még sokan vagyunk, akik szintén úgy gondoltuk, vaklárma az egész.
  Azért kíváncsi lennék hogyan érték el, hogy az elkapott <moderálva> köpjön?
  Lettek volna ötleteim....”
 • 1. Lehiggadt 2010. november 28. 21:04
  „Én borítékoltam, hogy megint fontoskodó szemtanúk kamuja az egész! Ezúton is elnézést kérek a gondolataimért! Én be merem ismerni, hogy tévedtem! Szerintem ezzel nem leszek kevesebb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 sérült egy autóbuszbalesetben: teljes útzár a 74-es úton

Az elsődleges adatok szerint heten sérültek meg abban a balesetben, amely egy menetrend szerint… Tovább olvasom