Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Részeg matrózok és vízi szabálysértők a Dunán

Ittas matrózokat, vízi szabálysértőket büntettek, körözöttet fogtak el és öngyilkost is mentettek a vízirendőrök az elmúlt héten hétfőtől péntekig, a Duna teljes magyarországi szakaszán megtartott vízirendészeti akcióban.
Az Aquapol uniós nemzetközi akcióban részt vettek a vízirendőrök, a rendőrség határrendészei, a vámosok, a munkaügyi felügyelet és a bevándorlási hivatal munkatársai.

Fülöp Tibor, víziközlekedési osztályvezető a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az akcióban egy körözött férfit is elfogtak, illetve egy öngyilkost is kimentettek a Dunából. Egy hajót Mohácsnál nem engedtek tovább, mert nem volt meg minden okmánya. 13 víziközlekedési szabálysértés miatt intézkedtek, ami azt jelenti, hogy ezeknek a hajóknak nem volt érvényes víziközlekedési okmányuk, vagy nem volt meg a minimálisan szükséges személyzet, vagy éppen nem vezették a hajónaplót. Ez utóbbi okmány egyébként közokiratnak minősül.

A rendőrök nyolc ittas vezetőt is fogtak. Ez a hajózásban nem csak azt az embert jelenti, aki a kormányt kezeli, hanem a többi matrózt vagy gépkezelőt is, mivel egy hajó irányítása több ember közös munkája - mondta Fülöp Tibor.

Az akcióban 102 rendőr és a rendőrség határrendészeti egységéből 25 ember, vámosok, bevándorlási tisztviselők és munkaügyi felügyelők is részt vettek. Csempészett, vagy tiltott árut, illegális bevándorlót nem találtak. Az akció öt napján a résztvevők 12 hajóval és 11 járőr kocsival ellenőrizték a Dunát, a kikötőket és a veszteglőhelyeket.

Az ellenőrzés része volt az úgynevezett AQUAPOL akciójának. Ez a szervezet tíz európai ország vízirendészeteit tömöríti. Így hazánk mellett kilenc más országban is voltak hasonló ellenőrzések.

Legközelebb nyáron lesz ilyen akció a Dunán, akkor főleg a motorcsónakokat ellenőrzik majd és ebben a balatoni vízirendőrök is részt vesznek. Ezt követően októberben lesz nagyobb ellenőrzés a folyón. akkor a pihenőidők betartását, a személyzetet ellenőrzik és azt, hogy a hajókon megvannak-e a téli munkához szükséges segédberendezések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volán-buszok járhatnának a pénteki BKV-sztrájk alatt

Tárgyalásokat kezdeményez a Volán-társaságokkal a főváros vezetése, hogy a tervezett pénteki… Tovább olvasom