Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Rétvári: a tandíj bevezetésének terve minden fiatal számára hadüzenet

Gyurcsány Ferenc semmilyen hibájából nem tanult - mondta az államtitkár.
Minden magyar fiatal számára hadüzenettel ér fel a tandíj bevezetésének terve - jelentette ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

Rétvári Bence azt mondta, Gyurcsány Ferenc, az Összefogás "valódi szellemi vezére" egy napokban tartott fórumán beszélt arról, hogy az egyetemeken és főiskolákon tanuló hallgatókra nagyobb részt kell helyezni a finanszírozásból, a felsőoktatás fejlesztése érdekében pedig a hallgatókat mint forrásteremtőket kell bevonni.

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc ismét tandíjat akar bevezetni a felsőoktatásban - mondta Rétvári Bence. Hozzátette, az ellenzék célja, hogy mindenki fizessen a felsőoktatási tanulmányokért, mivel szerintük az ebből remélt többletforrásból megmaradhat az egyetemek fizetőképessége.

"Minden fiatallal szemben ez hadüzenet az Összefogás részéről, hadüzenet, hogy elvennék az ingyenes tanulás lehetőségét" - fogalmazott az államtitkár. Rétvári Bence szerint az ellenzéki tömörülés a tanulást továbbra is csak azoknak nyújtaná lehetőségként, akik ezt családilag is meg tudnák engedni maguknak.

A gazdagok számára könnyebb lenne a felsőoktatás, a szegényebb körülmények között élők számára azonban riasztó lenne a tandíj bevezetése - mondta az államtitkár. Rétvári Bence hangsúlyozta, Gyurcsány Ferencnek nem a mostani az első próbálkozása, egyszer be is vezette a tandíjat, ezt azonban a 2008-as szociális népszavazással - a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal együtt - eltörölték.

Gyurcsány Ferenc semmilyen hibájából nem tanult - fogalmazott Rétvári Bence -, semmi miatt nem kért elnézést, és ahogy elmondta, semmit nem csinálna másképp, ezzel őszintén elmondta, hogy valóban tandíjat vezetne be. Az államtitkár hozzátette, a tandíj minden fiatal számára a jövő építésében lenne akadály, de "ismerjük Gyurcsány Ferenc üzenetét a fiataloknak, el lehet innen menni (...) nem muszáj mindenkinek egyetemre járnia".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó ülését tartotta az Országgyűlés ebben a ciklusban

A képviselők 2010 óta ötven százalékkal több törvényt fogadtak el, mint 2006 és 2010 között,… Tovább olvasom