Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Rólunk is tárgyalnak majd az EU-pénzügyminiszterei

Jövő hét kedden döntenek az uniós pénzügyminiszterek a Magyarország elleni eljárás részleteiről.
A Magyarország ellen túlzott államháztartási hiány miatt folyó eljárás keretében kidolgozandó újabb ajánlás is napirenden lesz az európai uniós tagországok pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli találkozóján.

Az ülésen - amely az euróövezeti országok miniszteri értekezletével már hétfőn megkezdődik - várhatóan szavaznak az Európai Bizottság azon javaslatáról is, hogy a jövő év elejétől függesszék fel a Magyarországot megillető kohéziós keret egy részének lehívhatóságát, ha fél éven belül nem születnek újabb intézkedések a deficit tartós leszorítására.

Az Európai Bizottság február 22-én döntött arról: javasolja a miniszterek tanácsának, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási keret lehívhatóságát, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Olyan forrásokról van szó, amely a hétéves uniós keretköltségvetés értelmében része Magyarország jövőre felhasználható keretének, de amelynek felhasználásáról még nem döntöttek, konkrét beruházáshoz, projekthez még nem kapcsolható.

A soros dán EU-elnökség - a várakozásoknak megfelelően - a mostani pénzügyminiszteri értekezlet napirendjére tűzte a javaslatot, amelyről vitát és várhatóan szavazást is tartanak. Ha a tanács megszavazza, a javaslat életbe lép, de szeptember 13-ig Magyarországnak még lesz lehetősége arra,. hogy olyan kiigazító lépéseket tegyen, amelyek nyomán döntés születhet a felfüggesztés érvénytelenítéséről is.

Előzetes nyilatkozatok szerint az Európai Bizottság és a dán elnökség is arra számít, hogy a javaslatot elfogadják. A bizottság egyik név nélkül nyilatkozó illetékese újságíróknak nemrégiben elmondta: a kezdeményezés elfogadását várják, hiszen amikor a miniszterek januárban döntöttek a Magyarország ellen 2004-ben kezdett deficiteljárás folytatásáról, maguk is jelezték, hogy ennek következménye a kohéziós keret részleges felfüggesztése lehet. Egy dán elnökségi forrás pedig szintén úgy vélekedett, hogy a voksolás eredménye igenlő lesz, hiszen az uniós tagországok nagy része az elmúlt hónapokban kiemelten hangoztatta a pénzügyi fegyelem fontosságát, és egy ilyen döntés növelheti ezen fogadkozások hitelességét.

A miniszteri jóváhagyáshoz a javaslatnak úgynevezett minősített többséget kell nyernie a tagországok szavazataiból.

A magyar téma mellett a pénzügyminiszterek napirendjén szerepel egyebek között a pénzügyi tranzakciókra kiróható illeték, amelynek bevezetését az Európai Bizottság és több tagállam is szorgalmazza.

Foglalkozik a tanács a most bevezetett pénzügyi "riasztási" rendszerrel is, amelynek az a rendeltetése, hogy időben figyelmeztessen a makrogazdasági egyensúlyhiány veszélyére az egyes tagországokban. Az Európai Bizottság első ízben a múlt hónapban készített ilyen jelentést, és ebben azt jelezte: tizenkét EU-tagország vonatkozásában alaposabban meg
kell vizsgálni az egyensúlyhiány kockázatát.

Ami az euróövezeti miniszterek hétfőn tartandó - a teljes pénzügyminiszteri előtt immár szokásossá vált - találkozóját illeti, azon minden bizonnyal szó esik Görögországról. Arról már pénteken döntöttek a miniszterek, hogy - miután a görög adósságelengedést gyakorlatba iktató kötvénycsere-programba kellően nagyszámú magánhitelezőt sikerült bevonni - 35,5 milliárd euró folyósítható Athén számára a 130 milliárd eurós második pénzügyi mentőcsomag első részleteként.

A legutolsó jelzések szerint valószínűleg még mindig nem lesz végleges döntés arról, hogy emeljék-e az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmus (a válságos időkben igénybe vehető mentőmechanizmus) jelenleg 500 milliárd eurósra tervezett keretét. A tagországok kormányfőinek határozata alapján erről még ebben a hónapban dönteni kell, de ez várhatóan az utolsó pillanatra, a március legvégén tartandó informális pénzügyminiszteri értekezletre marad.

Olvasóink írták

 • 6. jantsy 2012. március 12. 07:28
  „studyfy, Még mindig nem mondtál el semmit!”
 • 5. studyfy 2012. március 11. 19:37
  „bambinaXX, olyan vagy mint Orbán. Neki is először - valamikor 2011 év közepén - elmagyarázta Barroso. Utána vagy ötször kinn volt Brüsszelben, mindig elmondták neki a kifogásokat. Mire hazajött megint elfelejtette. Még most sem érti. Ennyit arról, amit nem akarunk megérteni. Csak úgy mellékesen kérdezem, pl. Balsai Istvánra miért nem vonatkozik a nyugdíjazás?”
 • 4. bambinaXX 2012. március 11. 15:33
  „Vajon más országokban is vizsgálódnak? Ugyanígy?
  Árulja már el aki tudja: mi köze a bírák nyugdíjazási korhatárához az EU-nak? és az IMF-nek.?! Miért olyan fontos nekik a bírák nyugdíjazása?? Az MNB-t még érteni vélem (velük együttműködő -hogy bábot ne írjak- vezetőt akarnak), de a bírák dolgát nem. Már csak azért sem, hisz eddig volt diszkriminatív (70év), eztán lesz általános, mindenkire érvényes 65év..
  Valaki??”
 • 3. igazságkereső 2012. március 11. 15:15
  „Remélem, hogy az uniós pénzügyminiszterek a 2002-2010 közötti pénzügyi ámokfutás okozta károkat is figyelembe veszik a tárgyalás során, amely enyhítő körülmény lesz hazánk jelenlegi súlyos pénzügyi gondjainak megoldása tekintetében és jóváhagyják az uniós keret Magyarországnak szánt összegét és végre csendre intik az országot 2002-2010 között tönkretevő sikolyszimfóniás" MSZP-SZDSZ-es társaságot!”
 • 2. Agyalapi 2012. március 11. 14:10
  „A T. Házelnök úr, Kövér László szerint az unió húzza az időt hazánkkal kapcsolatban, ezért várakozik két hónapja hiába a miniszterelnök úr az asztalnál. Csapjunk végre az asztalra! Ne lacafacázzanak annyit, ide a zsét és kész! Vagy felállunk az asztaltól és magukra vessenek!”
 • 1. maci53 2012. március 11. 13:26
  „Nem lett volna szabad Orbánnak meghúzgálni az oroszlán bajszát.
  A Bankok mivel mind külföldi érdekelségűek,a Multik mind kintiek ,nem szeretik ha a zsebüket piszkálják.Sajnos aprópénzért árulókat is találtak mint az MSZP,LMP vagy Bajusz Lasos.Most mindent kitalálnak ,hátha vissza áll a régi jó fejőstehén,aMagyarnépköztársaság.Feriék meg megkapják a júdáspénzt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három településen tartanak ma időközi választást

Dabroncon és Kiskassán polgármestert, míg Ráckeresztúron a településvezető mellett képviselőket is… Tovább olvasom