Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Schmitt Pál: 1956 a méltóság diadala volt

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint 1956 a méltóság diadala volt, a magunkra találás, a közösség megélésének pillanata.
Az államfő pénteken a Parlamentben, az 1956-os kitüntetések átnyújtása előtt arról is beszélt: a díjak értelme, hogy példaként állítsuk az ország nyilvánossága elé azokat, akik ma is a méltóságot képviselik a világban. Mint kiemelte, az 56-os októberi nyilatkozatok, pontokba szedett követelések kapcsán rádöbbenhetünk, hogy akkor és ott, az embereknek nem a saját, személyes sorsuk volt a legfontosabb. Rámutatott: egy fájdalmasan nélkülöző, annyi hiánytól szenvedő korban a magyarok egymás gondját kívánták enyhíteni és nem a sajátjukat.

Mint kiemelte, egymásért, egymásnak, a közösségnek akartak jót, és szavai szerint ez az akarat nem más, mint a számtalanszor tagadott, még többször elárult, mégis létező, kristálytiszta közérdek. Schmitt Pál szerint ezért minden év minden októberében fontos, hogy "közéleti gondolatainkat, eredményeinket, kitűzött feladatainkat mintegy átmossuk a forradalom tisztaságán". Mint fogalmazott, a nemzet pótolhatatlan kincse, hogy vannak emberek, akik nap mint nap megteszik ezt az egybevetést. Őket ünnepeljük és díjazzuk nemzeti ünnepeinken, különösképpen október 23-án - mondta.

A köztársasági elnök szerint a díjak értelme, hogy példaként állítsuk az ország nyilvánossága elé azokat, akik egykor harcoltak a méltóságért, s azokat, akik ma is a méltóságot képviselik a világban. "Az elmúlt esztendőkben messzire vetődtünk a helyes iránytól és úttól" - fogalmazott, majd hozzátette: szerencsére élnek közöttünk olyanok, akik életpályájukkal, hitvallásukkal, hazafias helytállásukkal valóságos iránytűi a nemzetnek.

A köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából Nagy Imre Érdemrendet adományozott Boros Sándornak, a Nagy Imre Társaság tagjának, András Sándor költőnek, irodalomtörténésznek, Mervó Zoltánnak, a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elnökének, valamint Szőllősy Pálnak, az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem elnökségi tagjának. Az államfő az ünnepségen 1956-os Emlékérmet és 1956-os Emléklapot is átnyújtott. A díjazottaknak Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkán bemutatott oldtimer járművek érkeztek Budapestre

Közép-Kelet-Európa legnagyobb oldtimer kiállítása látható a SYMA Rendezvényközpontban. Galéria! Tovább olvasom