Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Schmitt: senki sem dőlhet hátra dölyfösen

Schmitt Pál szerint jelenleg "nem rózsás a helyzet" az országban, de ebbe nem szabad belenyugodni.
A köztársasági elnök csütörtökön, országjárása kilencedik állomásán, Egerben hangsúlyozta, a megoldáshoz vezető vitában senki sem dőlhet hátra dölyfösen, mindenkit, még a legkisebb pártok véleményét is meg kell hallgatni.

Az államfőt látogatása elején, az egri városháza előtt egyszerre fogadták tüntetők és szimpatizánsok. A mintegy húsz-harminc demonstráló fütty- és dudaszóval várta Schmitt Pált, míg a hasonló számban jelen lévő támogatók tapssal, illetve "Isten hozta, Elnök Úr!" felkiáltással köszöntötték. Schmitt Pált a városháza dísztermében, a város és a megye elöljárói előtt elmondott beszédében egyebek mellett arról is szólt, országjárása lehetőséget kínál az őszinte beszédre, vagyis elmondható, hogy az országban "nem rózsás a helyzet", de ebbe nem szabad belenyugodni. Az államfő úgy gondolja, a választott képviselők mindegyike jót akar és rendelkezik a helyzet megoldásához szükséges hazaszeretettel, illetve lokálpatriotizmussal. Kiemelte: az ország eladósodottságával összefüggésben nem szabad egymásra mutogatni, hiszen az elmúlt időszakban mindenki erején felül költekezett, az országos és helyi vitákban pedig meg kell hallgatni mindenkit, még a leggyengébb erővel rendelkező pártok véleményét is.

A köztársasági elnök kitért arra, hogy Heves megyében sok hátrányos helyzetű és munkanélküli él, majd külön megemlítette Tarnabod példáját, ahol szerinte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkájának is köszönhetően már elterjedt a "nem adom fel hangulat". Mint mondta, ennek az egész országban el kellene terjednie ahhoz, hogy érezhető legyen: a Magyarország EU-elnöksége alatt elfogadott romastratégia nem "lózung", hanem olyan eltökélt szándék, amelynek eredményét látni lehet majd más településeken is.

Heves megyébe látogatott Schmitt Pál. Fotó: MTI (galéria)

Hangsúlyozta továbbá, hogy minden térségnek meg kell találnia saját kitörési pontjait, szerinte Heves megyében a turizmus lehet erre az egyik legkézenfekvőbb ágazat.

Schmitt Pál beszéde végén kitüntetéseket adott át, majd az Eszterházy Károly Főiskolába vette útját, a városházáról kilépve, újságírók kérdésére válaszolva a személyét ért plágiumvádról is beszélt. Mint mondta, helyesnek tartja a Semmelweis Egyetem által kezdeményezett vizsgálatot és készen áll a vizsgálatra, hiszen politikusként és államfőként tetteinek átláthatónak, elszámoltathatónak kell lennie. A köztársasági elnök megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját. Ezt követően a Dobó István Gimnázium több száz diákja előtt tartott előadásában a tanulás, az egészséges életmód és a szép magyar beszéd fontosságára hívta fel a tanulók figyelmét. Úgy fogalmazott: a tanulásból nem engedhetünk, az mindennek az alapja, amivel egész életünket, jövőbeni sikerünket biztosíthatjuk. A fiatalokat arra kérte, "ne dőljenek hátra", ha már tudnak egy idegen nyelvet, például az angolt, hanem törekedjenek többre, hiszen a nyelvismeret ma már elengedhetetlen. Emellett szólt arról is, jó lenne, ha a magyar diákok nemcsak szellemileg, hanem testileg is megfelelően fejlődnének, hiszen jelenleg 60 százalékuk egyáltalán nem sportol rendszeresen. A köztársasági elnök elmondta még, szeretné, ha a tanulók szépen, választékosan beszélnének.

Schmitt Pál ezt követően felkeresett egy egri, családi vállalkozásban működő sajtüzemet, valamint egy multinacionális vállalatot is. A köztársasági elnök egy erdőtelki gyárlátogatással fejezte be körútját, amelyre felesége, Schmittné Makray Katalin is elkísérte.

Olvasóink írták

 • 2. kristóf65 2012. január 20. 19:20
  „Hova küldhetem az életrajzomat, ha Köztársasági Elnök szeretnék lenni?

  Szinte bárkit felvesznek, biztos lenne esélyem.”
 • 1. Qllancs 2012. január 20. 11:36
  „Palibááá jobb lett volna otthon maradni !
  Hiteltelen minden mondata !
  Fiatalok tanúljanak !!! igen --csak miért csökkentették a főiskolák--egyetemek ingyenes képzésben a létszámot ??? eddig ingyen tanúlhatott :6500 fiatal, ma ez 200 lett.
  MIBŐL-fizessenek 200--750 000.-ft / fél év TANDÍJJAT ????????
  Csaló palibááá már nem csak a bolgártól lopott, ha nem a német tudóstól is. a dr. 215 oldalból már CSAK 8 oldal a saját szövege !!!!!
  Hazug kormány, hazug politikusok, hazug--csaló palibáááá !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább otthon töltjük a szabadidőnket

Magyarországon a szabadidő eltöltésének pénzkímélő formái jellemzőek és a társas elfoglaltságok a… Tovább olvasom