Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Segélycsomag a devizahiteleseknek

A pénzügyminiszter 9 kereskedelmi bank képviselőjével írt alá megállapodást a devizahitelesek védelmében.
Kilenc kereskedelmi bank képviselőjével írt alá megállapodást a pénzügyminiszter a devizahitelesek védelmében. Ennek célja, hogy csökkenjen a devizahiteles lakossági ügyfelek kockázata abban az esetben, ha a forint árfolyama jelentősen gyengülne - mondta el Veres János pénzügymniniszter pénteki sajtótájékoztatóján. A pénzintézetek a jövő héttel már a megállapodás szerint járnak el.

A csütörtökön kötött megállapodás értelmében ha jelentősen emelkednének a törlesztő részletek, az adós kérésére meg lehet hosszabbítani a törlesztési időszakot és ezért nem kérnek a pénzintézetek külön díjat. Ezen kívül a devizaalapú kölcsön forinthitellé alakításakor nem számítják fel az átváltásnál felmerülő díjakat, ha erre december 31-ig sor kerül. Szintén a hiteleseket védi, hogy ha önhibáján kívül nehéz helyzetbe kerül az adós, akkor a törlesztés átmeneti könnyítésére kerülhet sor. A bankok rugalmasan kezelik a devizaalapú kölcsönök előtörlesztését, ha erre december 31-ig sor kerül, ez azonban már nem díjmentes - mondta el a tárcavezető.

Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy átvállalják az ügyfelek kockázatát. A mostani megállapodás nem ajándék, a devizahitel forint alapúvá alakításával például a kezdeti időszakban körülbelül a másfélszeresére emelkednek a törlesztő részletek - mondta el a Bankszövetség elnöke. A törlesztési időszak meghosszabbítása is csak rövid távon kedvező, összességében- mivel tovább kell fizetni- drágább lesz a hitel-tette hozzá Felcsuti Péter.

A megállapodást az OTP, az Erste, a CIB, a Raiffeisen, a UniCredit, a K&H Bank, az FHB, az MKB és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank írta alá. Ezek a pénzintézetek a jövő héttel már a megállapodás szerint járnak el.

Idehaza a lakossági hitelek 70 százaléka deviza alapú.

Olvasóink írták

 • 16. juno 2008. november 07. 20:12
  „A svájci nemzeti bank már csökkentette a svájci frank alapkamatát.”
 • 15. LukSzusz 2008. november 07. 19:28
  „Ezek a bankok?Tiszta szeretet házak!!”
 • 14. Kolompár Rómeó 2008. november 07. 19:03
  „Tisztán keresztényi szeretetből és az adócsaló pénzügyminiszter kedvéért a bankok szívesen lemondanak egy kis nyereségről. Ezek már csak ilyenek.”
 • 13. Anonymus 2008. november 07. 18:47
  „Katt ide”
 • 12. 9nek ismét 2008. november 07. 16:23
  „Ha te hitelt veszel fel, és választhatsz a lehetőségek közül, te talán a rosszabbat választod? Adott esetben, ha devizában veszed fel, kevesebb a törlesztésed havonta, nem kevéssel, akkor te a forintalapút választod, ahol dupla annyit kell fizetned?
  Mi biztos egyik mostani lehetőséggel sem élünk, mert számoltunk!
  Szerinted ki jár jobban, ha most forintra váltja a devizahitelét, hiszen Veres saját bevallása szerint is másfélszeresére emelkedik a havi törlesztés.
  Ez aztán valóban hatalmas segítség a hiteleseknek:D:D”
 • 11. 9nek 2008. november 07. 16:06
  „Számoljál már.
  Ha meghosszabbítja valaki a futamidőt, ugyanazt a hitelt tovább fizeti és több kamatot fizet utána. Szerinted a hitelt felvevő jár jól? Nem a bank? Számold ki, ha 6 milliót veszel fel 20 évre és számold ki, ha ugyanazt 25 évre. Melyikből jössz ki jobban te? Tudod mi ez az egész, egy nagy parasztvakítás, hogy legyen mi8re hivatkozni, miért kell a külföldi bankok magyarországi leányfókjait konszolidálni hatalmas összeggel. ugyanakkor a bankvezérek meg felveszik a havi 8-10 milliós fizujukat, meg a nyereségüket is. Mindegyik kereskedelmi banknak külföldi a tulaja.
  Kérdem én, miért ad a magyar állam a külföldieknek pénzt?”
 • 10. a hieteleseket nem támogatja az állam 2008. november 07. 16:00
  „Mivel támogatja a hiteleseket az állam? Majd szóljatok, ha tudtok valami lehetőségről, mert van 6.5 millió svájci frank hitelünk, amiből van egy 50 nm lakásunk. B@szd meg joy, nekem nem adott az állam ingyen lakást, és a szülők sem tudnak segíteni. ha átlépek a forintalapúba, nem az állam, hanem bankok nem számítanak fel két hónapig ezért plussz költséget. de csak nyugodtan irigykedjetek ránk, hogy bennünket a ti adótokból segít az állam. A f@szom tele van már ezzel, hogy mindig a másik adójából. Közszolgák vagyunk, jóval kevesebb lesz a fizetésünk, és minden felvett pénzbeli juttatásunk után befizetjük pontosan az adónkat és az összes járulékot. Nincs is lehetőségünk számla nélkül dolgozni, mint nagyon sok iparos embernek, akik ezt meg is teszik! Ők vajon kitől veszik el a pénzt az adócsalásukkal?”
 • 9. Mi a rákért támogatják a hitelefelvevőket?!!! 2008. november 07. 15:42
  „Nem értem. Felvesznek egy deviza hitelt, aminek nagyobb a kockázata de 4-5 évig így is fele kamatot fizetnek. Most pár hónapig esetleg nehezebb de MÉG MINDIG jobban járnak, mint Ft hitellel.

  Akkor miért adnak nekik pénzt, miért vállalja fel ezt a kormány??!”
 • 8. dova 2008. november 07. 15:37
  „joy:"Az, aki nem tud gondolkodni, megérdemli, hogy ráfizessen!"

  Az a probléma csak ezzel, hogy akinek nincs hitele, mert mondjuk nem vett meg minden szart a lehetőségein túl, a takarójáig nyújtózkodott, az is fizeti a többi felelőtlenségét az adójával.

  "Valamennyi adós választ6: marad a jelenlegiben, vagy másik pöcegödörbe lép."
  Ezt, illetve ebbe burkolva a bankokat, miért kell az államnak támogatnia?”
 • 7. szoci beszólás 2008. november 07. 15:07
  „"Tukacs István szerint egyébként a bankoknak nyújtandó segítség egyben a magyar embereket és a vállalkozásokat is segíti, hiszen nagyobb biztonságban tudhatják az emberek a pénzüket. A szocialista képviselő szerint aki ezzel ellenkezőt állít, az szakmaiatlan és hazafiatlan is."

  Ehhez már pofa kell.”
 • 6. JB007 2008. november 07. 15:05
  „Nem azok kerülnek kilátástalan helyzetbe, akik ésszel vettek fel hitelt. Inkább a vegyünk kocsit-lakást-plazmatévét-nyaralást hitelre mentalitás, ami már teljesen ellehetetlenít egy családot.
  És igen vegyen fel hitelt ha lakást akar, de tudja, hogy mik a lehetőségei.”
 • 5. 4eskének 2008. november 07. 14:54
  „te nagyon okos te. Mi pics@bol vegyen valaki lakást, ha nem milliomos? Muszáj hitelt felvennie, és a devizahitelek még mindig sokkal olcsóbbak, mint a forintalapúak. Jó lehet neked b@szd meg, ha van annyi pénzed, hogy kápéért tudsz venni lakást. Vagy cigány vagy és kaptál az állambácsitól ingyen?”
 • 4. joy 2008. november 07. 14:28
  „Az, aki nem tud gondolkodni, megérdemli, hogy ráfizessen!
  Márpedig ahol a pilótajátékok újabb és újabb verzióiba belépnek 18 év tapasztalatai után is ezrek, nagyon úgy tűnik, kevesek tudnak gondolkodni!

  Valamennyi adós választ6: marad a jelenlegiben, vagy másik pöcegödörbe lép.”
 • 3. rvil 2008. november 07. 14:20
  „a magyarországi bankoknak tavaly 1.6milliárd forint profitjuk volt naponta!!!!!!!!!!!!!!
  és akkor most a mi számlánkra kell tőke injekció nekik??????”
 • 2. csakis az ügyfelek érdekében 2008. november 07. 14:03
  „Már jó pár napja láttam valamelyik tv adón egy számolgatást, aminek eredménye az lett, hogy még mindig, sőt még jó darabig sokkal kevesebb a havi törlesztése a devizahiteleknek, mint a forint alapúnak.

  ."A mostani megállapodás nem ajándék, a devizahitel forint alapúvá alakításával például a kezdeti időszakban körülbelül a másfélszeresére emelkednek a törlesztő részletek"

  No, itt van a kutya elásva. A külföldiek kezében lévő kereskedelmi bankoknak kevés az a konszolidációs pénz, amit a magyar kormány ad nekik, így akarnak még egy kis extraprofithoz jutni. Gebedjen bele a magyar! Ez a gesztus a bankok felé a mi bőrünkre megy.
  Telik a valutaalapi hitelből, mi meg majd beledöglünk!
  Másfélszeresére emelkedő törlesztés! Rohadnának meg a mocskos Veressel, kormánnyal flltóstól együtt!”
 • 1. grenadle 2008. november 07. 11:08
  „Na ez a parasztvakítás! Ezt ugyanis a bankok önszántukból is megtehették, sőt, ha van eszük, meg is tették volna.
  De Marha nagy könnyebbség lesz az adósnak, ha a devizahitelét a jelenlegi forint árfolyamon visszaszámolják forinthitelre!!! Könnyen meglehet, hogy magasabb adóssága lesz, mint amit felvett. (És persze, forintkamatokat fizet, 15-20%???)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TŐZSDE - 0,26 százalékos emelkedéssel nyitott a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 13.053 ponton nyitott pénteken. Ez 0,26… Tovább olvasom