Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szita-ügy tárgyalása: A vádlottak egymásra vallottak

Az elmeszakértő egyik vádlott estében sem állapított meg beszámíthatóságot korlátozó tényezőt.
Megkezdődött a büntetőper a tavaly októberben brutális kegyetlenséggel megölt 11 éves Szita Bence meggyilkolása ügyében hétfőn a Kaposvári Törvényszéken, a tárgyaláson a Vadócz Attila vezette tanács a három vádlottat hallgatta meg.

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottakat vezetőszáron két-két őr vezette be a tárgyalóterembe, ahol tucatnyi operatőr, fotós és számos újságíró kísérte figyelemmel a tárgyalást. A hallgatóság soraiban ott ült a meggyilkolt kisfiú édesanyja, aki többször hangosan felzokogott a gyilkosság részleteinek ismertetésekor.

A Somogy Megyei Főügyészség az 58 éves B. József, a 42 éves K. József és a 48 éves P. Erika - a kisfiú nevelőapjának volt élettársa - ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés büntette miatt emelt vádat. A másodrendű vádlott társtettesként, a harmadrendű felbujtóként állt bíróság elé. A főügyészség mindhárom vádlottra fegyházbüntetést kért.

A nyomozás során 30 tanút hallgattak meg és 12 szakértői véleményt kértek. Az ügy nyomozati anyaga több mint 1400 oldal.

Az elmeszakértő egyik vádlott estében sem állapított meg beszámíthatóságot korlátozó tényezőt.

A vádirat szerint P. Erika felbérelte a két kaposvári férfit, hogy öljék meg a fiút, mivel úgy vélte, a gyerek okolható azért, hogy élettársával megromlott a kapcsolata. Az erőszakos cselekményekért korábban többszörösen büntetett B. Józsefnek a bűncselekmény elkövetéséért csaknem kétszázezer forintot adott át, amelyet az ékszereinek eladásakor kapott.

A vádirat szerint a fiút október 29-én este a Kaposvár melletti sántosi erdőbe csalták, ahol B. József a kocsiból kiszállva leütötte, brutálisan bántalmazta - a testén egyebek között ásóval és késsel okozott 40 szúrt, illetve vágott sebet talált az orvos szakértő -, eközben K. József megásta a gyerek sírját, P. Erika mindehhez elemlámpával világítva segédkezett. A még életben lévő fiút a gödörbe tették és betemették, ruháit és telefonját a Kapos folyóba dobták. A fiú halálát fulladás okozta.

A rendőrök a gyerek holttestét néhány nappal később nem az eredetileg elásott helyen, hanem Kaposvár toponári városrészében, egy elhagyott helyen elásva találták meg, mivel az elkövetőket vadászok megzavarták, ezért B. József jobbnak látta más helyre temetni a holttestet.

Szita Bencét rendőrök és civilek több napon át keresték, miután P. Erika bejelentette, hogy a fiú eltűnt.

K. József és P. Erika a rendőrségen részleges beismerő vallomást tett, B. József tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A hétfői tárgyaláson elsőként meghallgatott B. József a bíróságon nem tett vallomást. Azt mondta: fenntartja korábbi, rendőrségen tett vallomását. "Nem vagyok érintett ebben a bűncselekményben" - jelentette ki, mielőtt a tanácsvezető bíró felolvasta volna korábbi, sokszor egymásnak ellentmondó vallomásait. Az elhangzottakhoz végül annyit fűzött hozzá: "soha, semmilyen pénzért nem ölnék embert, főleg nem gyereket".

A társtettességgel vádolt K. József a bírónak arra a kérdésére, bűnösnek érzi-e magát, nemmel válaszolt. Felolvasta előre megírt vallomását, amelyben azt állította: nem tudott a gyilkosság előkészületeiről, és kényszer hatására - B. József egy kést szorított a nyakához és négy gyermeke megölésével fenyegette - ásta meg a kisfiú sírját, közben P. Erika egy zseblámpával világított és fogta a gyerek bokáját. Elmondása szerint ő később visszament, hogy kiássa és kórházba vigye a gyereket, de már nem találta meg a helyet, ahol elásták. Az ügyész kérdéseire válaszolva részletesen elmondta, hogy miként bántalmazta az elsőrendű vádlott a gyermeket. Elismerte azt is, hogy egyszer ő is megütötte az ásóval a fiú arcát.

A gyilkosságra való felbujtással vádolt P. Erika a bíróságon tett vallomásában azt mondta: nem akarta a gyerek halálát, a gyilkosságban nem vett részt, nem is tudja, az hogy történt; azért ment Sántosra, mert B. József erre késsel kényszerítette, őt és a családját is megfenyegette.

Állítása szerint a fiúnak a férfi azt mondta, hogy buliba mennek. Az erdőben K. József várta őket. B. József a fiúval kiszállt az autóból, K. József szintén, kezében az ásóval. Ő az autóban maradt. Később a gyerek ruháit ő vitte az autóhoz, de a fiút nem nézte meg. A két vadász akkor ért oda, amikor a két férfi visszatért az autóhoz, s K. József beszélt belük (K. József elmondása szerint a másik férfi beszélt a vadászokkal, ő mondta nekik, hogy szexelni jöttek az erdőbe), majd B. József visszament a fák közé és betette a csomagtartóba a fiú becsomagolt testét, amelyet később máshol elrejtett.

B. József korábbi vallomásaiban P. Erikával folytatott szexuális kapcsolatáról beszélt, s hogy Sántosra egy hármas aktus miatt mentek. Rendőrségi vallomásában K. József is ezt mondta, a bíróságon ezt visszavonta. P. Erika tagadta, hogy bármelyikükkel is szó lett volna szexről. A pénzről a nő azt mondta: az újrakezdéshez adta a börtönből nemrég szabadult férfinak.

B. József állítása szerint a másod- és a harmadrendű vádlott tervelte ki és követte el a gyilkosságot. K. József szerint B. József és P. Erika, míg P. Erika szerint a két férfi a bűncselekmény elkövetője, ám a miértre nem tudott választ adni.

Mivel a harmadrendű vádlott meghallgatását a bíróság hétfőn nem tudta befejezni, kedden P. Erika, valamint tanúk meghallgatásával folytatódik a tárgyalás. A szakértőket június 4-én és 5-én hallgatják meg a Kaposvári Törvényszéken.

Olvasóink írták

 • 7. szandokán 2013. május 14. 08:51
  „Az életfogytiglan ebben a mai rendszerben csak ajándék.Minden nap reggelit-ebédet-vacsorát kapnak ezek az emberek.Nem jön a sárga csekk,nincsen kilakoltatás,Sok hajléktalan cserélne velük.Órsós Viktornak ezen el kéne gondolkodnia.”
 • 6. mazso. 2013. május 14. 07:20
  „Tegnap végigolvastam-kár volt- amiket ezek csináltak elmondásaik szerint..hát én nem hiszem, hogy sokat gondolkodnék, ha az én gyerekemmel ezt tenné bárki is, szó- és lelkiismeretfurdalás nélkül levágnám kezét-lábát! Egy szegény, ártatlan kisfiúval ezt tenni..azt kívánom mindhárom állatnak, hogy az legyen innentől életük legboldogabb napja, mikor a börtönben nem verik meg őket! De remélem, valaki legalább annyira megkínozza őket, mint ők ezt a szegény kisgyereket! Naponta szenvedjenek annyit, mint a kis Bence élete utolsó órájában! És még kérdezik a suliban, hogy miért nem engedem a harmadikos gyerekemet egyedül járni már??? Hát ezért!!!! Túl sok a beteg állat, aki csak gyerekekkel mer kikezdeni...”
 • 5. Grabowsky 2013. május 13. 21:27
  „Hajlandó volnék saját kezeimmel igazságot szolgáltatni, megadni nekik azt, amit a közvélemény is szeretne.”
 • 4. Kriszti79x 2013. május 13. 21:18
  „Egyszerűen felfoghatatlan ez a kegyetlenség, brutalitás. Hogy lehet egy kisgyermeket így bántalmazni? Belegondolni is szörnyű mit élhetett át a halála előtt az a kisfiú. Nem is tudom az ilyen állatoknak milyen büntetés járna? K. József nem érzi magát bűnösnek???? Hát minek érzi magát???? Áldozatnak???? Aki egy ilyet végignéz, és segédkezik benne, ugyanolyan bűnös, minimum életük végéig a börtönben kellene lenniük!!!! Vajon van lelkük az ilyeneknek? Mit érezhettek amikor látták szenvedni a kisfiút???? Egyszerűen felfoghatatlan... A családnak ezt képtelenség lehet feldolgozni. Gondozzák, dédelgetik, nevelgetik, tiszta szívből szeretik a gyermeket és néhány torz lelkű ember nemcsak hogy elveszi tőlük, de még meg is kínozza és ők ennek a kínzásnak minden momentumát megismerik... szörnyű!!!”
 • 3. joee 2013. május 13. 20:14
  „egyszeruen elkepeszto,hogy mit tudnak tenni az emberek.nem is talalok szavakat.felfoghatatlan”
 • 2. lutrababy 2013. május 13. 19:57
  „Ezeknek még a halálbüntetés is kevés lenne.Ha erre nem ad a bíróság tényleges életfogytot, akkor semmire.Még mindig feldúl ez az eset. Esélyt nem adtak a fiúnak a túlélésre:(”
 • 1. queenmargareth1 2013. május 13. 18:51
  „Úristen, miből van az a nő??? és mi az, hogy elássuk, kiássuk?Milyen lelkiviláguk lehet ezeknek?Mik ezek???Mit lehet kiszabni büntetésül???Kár volt elolvasnom újra.:(
  nem tudom felfogni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbírság a "Loptok, csaltok, hazudtok!" tábláért

A parlament összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre. Tovább olvasom