Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Tasnádi László: csak kém- és terrorgyanús emberekről jelentettem

Csak kém- és terrorgyanús emberekről jelentettem a rendszerváltás előtt - jelentette ki Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
zakmai és nem politikai munkát végez Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára - jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

A kormánypárti politikus leszögezte: Tasnádi László régen is a rendvédelemben dolgozott és most is ezt teszi. Jelezte: az államtitkár a korábbi ciklusban is a belügyminiszter egyik közvetlen munkatársaként teljesített szolgálatot, éppen ezért ha Pintér Sándor a saját munkájának segítése érdekében így döntött, akkor nyilvánvalóan ezt átgondolta, "ekképpen illik tiszteletben tartani."

Kocsis Máté megjegyezte azt is: Tasnádi László életrajza a korábbi években is ismert lehetett mindenki számára, tehát nem érhetett meglepetésként senkit.

A HVG hetilap június 19-ei számában azt írta, hogy Tasnádi László a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségébe tagozódó III/II-2 alosztályon tevékenykedett századosként. Az államtitkár pénteken azt közölte: csak kém- és terrorgyanús emberekről jelentett a rendszerváltás előtt, s nem mond le, mert nincs miért.

Korábban írtuk:

"Nem mondok le, mert nincs miért" - közölte a néhány napja kinevezett államtitkár, akiről a HVG azt írta, hogy a BM III-as főcsoportfőnökségébe tagozódó III/II-2 alosztályon tevékenykedett századosként.
A rendészeti államtitkár újságírók előtt jelezte, egész életpályája nyilvános, amelyet egyébként a sajtótájékoztatón be is mutatott, és kérdésre elmondta, az Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter előtt is ismert.

Kifejtette, hogy az említett III/II-2 alosztályon kém-, majd terrorelhárítással foglalkozott, amely a rendszerváltás idején beolvadt az újjáalakuló Nemzetbiztonsági Hivatalba, ahol a terrorelhárítási igazgatóságon dolgozott. Később a hírszerzésre került, ahol a terrorfelderítő osztályon végzett munkát - ismertette.

"Tehát kijelentem, hogy senkiről nem jelentettem semmit. Én a kém- és terrorgyanús személyekről jelentettem az akkori vezetésnek" - közölte Tasnádi László.

Felelevenítette későbbi pályáját is, amelynek során a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatánál tevékenykedett, majd 2000-ben az adóhatósághoz került, ezt követően Pintér Sándorral dolgozott, akinek 2010-es belügyminiszteri kinevezése után kabinetfőnöke lett, ebben a ciklusban pedig rendészeti államtitkárrá nevezték ki. "Úgy látszik, a kinevezésem rémületet keltett" - fogalmazott, megjegyezve - utalva az úgynevezett "vecsési számlagyár" ügyére -, reméli, hogy nem azért, mert 2002-ben "jól végeztük a munkánkat", és ez "nem tetszett valakinek".

Arra a kérdésre, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök 1989-es újratemetésével kapcsolatban mi volt a dolga, azt válaszolta: semmi. Arra, hogy aznap, 1989. június 16-án jelentettek-e neki, szintén nemmel válaszolt, úgy fogalmazva, "ez egy marhaság, nekem ilyen feladatom nem volt soha".

"A kémelhárítás ma is, akkor is, és a jövőben is ügynökökkel dolgozik. A terrorelhárítás szintén. Tehát az, hogy nekem ügynököm volt, az egy természetes dolog" - mondta Tasnádi László.

"Nem volt mérlegelnivalóm, mert nincsenek bűneim" - jelentette ki az államtitkár az esetleges lemondásának mérlegelését firtató kérdésre, megjegyezve, hogy egyébként erről csak Pintér Sándor dönthet.
A HVG hetilap június 19-ei számában azt írta, hogy Tasnádi László a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségébe tagozódó III/II-2 alosztályon tevékenykedett századosként. A HVG hivatkozik a Heti Válasz egyik 2009-ben megjelent cikkére, amely szerint Tasnádi László több ügynökkel is kapcsolatban állt Nagy Imre kivégzett miniszterelnök 1989-es újratemetésén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom térségben kezdődik meg a szúnyogirtás hétfőtől

Hétfőtől az ország tizenhárom térségében, a többi között a Balatonon, a fővárosban, a Tisza-tónál és a Dunakanyarban kezdődik meg a szúnyogirtás. Tovább olvasom