Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Taxis után lőtt kormányőr: vádat emeltek ellene

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ellen a rendőr főtörzsőrmester ellen, aki a Köztársasági Őrezred objektumőreként tavaly májusban az Önkormányzati Minisztériumnál egy taxi után lőtt - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.
Skoda Gabriella felidézte: a taxis megállt a minisztérium számára fenntartott egyik parkolóhelyen, majd a kormányőr felszólításának ellenére - miszerint tilos helyen állt meg - a gépkocsit leállította és elhagyta a helyszínt. Két perccel később a taxis visszatért a kocsihoz. Ekkor a kormányőr felszólította őt arra, hogy adja át az iratait, de a taxis ennek ellenére beült a gépjárműbe, s távozni készült.

A kormányőr ekkor a taxi elé állt, a taxis pedig legalább négy alkalommal megindult a kocsival a vádlott felé, akinek ezért folyamatosan hátrálnia kellett. A taxis ezután hátratolatott, majd nagy sebességgel elhajtott.

A kormányőr szolgálati lőfegyveréből 25-32 méter távolságról - az ügyészség álláspontja szerint szándékosan - három célzott lövést adott le a távozó jármű irányába.

Az egyik lövedék a taxi csomagtartójába fúródott. Egy másik lövedék a Mérleg utca és Nádor utca sarkán csapódott be. A harmadik lövedék a vádlottól mintegy 65-70 méterre a járdán egy, a rendőri intézkedést nem észlelő férfi bal lábszárát találta el, azon áthatolt. A férfi nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett, amely szövődmény nélkül gyógyult.

Az ügyészség álláspontja szerint a kormányőr a lövések leadásakor már nem volt veszélyben, a testi épséget veszélyeztető támadás befejezése után kizárólag a helyszínről távozó személygépjármű megállítása érdekében lőtt. Az ügyészség szerint a kormányőrnek számolnia kellett azzal, hogy a Belvárosban munkanapon, munkakezdés előtt, 7 és 8 óra között - tekintettel a szokásos gyalogos- és járműforgalomra - mások életét, testi épségét veszélyezteti.

Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság jár majd el.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség a taxissal szemben hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt már korábban vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfojtotta élettársát egy zalaegerszegi férfi

Előzetes letartóztatásba került hétfőn egy zalaegerszegi férfi, aki megfojtotta élettársát -… Tovább olvasom