Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

TI: a kormány derítse ki a korrupt uniós pénzfelhasználás felelőseit!

Az Európai Bizottság április 10-ei határozata súlyos gondokat tárt fel a Gazdasági Operatív Program keretében támogatott egyes projektekkel kapcsolatban.
A Transparency International (TI) Magyarország nyílt levelet küldött Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, azt követelve, hogy a kormány akár büntetőjogi eszközökkel is derítse ki, ki felel a "korrupt és pazarló" európai uniós pénzfelhasználásért.

A szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott levelében kifejtette: álláspontjuk szerint Magyarországot 35 milliárd forint kár érheti az európai uniós források felhasználását érintő visszaélések és a korrupt közbeszerzési eljárások miatt.

Emlékeztettek: az Európai Bizottság április 10-ei határozata súlyos gondokat tárt fel a Gazdasági Operatív Program keretében támogatott egyes projektekkel kapcsolatban. A határozat szerint az egyik fő probléma, hogy a támogatásban részesített "műveletek kiválasztására alkalmazott eljárások" hiányosak voltak, ami megkönnyítette, hogy az arra nem alkalmas pályázatok is támogatást kapjanak.

A bizottság azt is megállapította, hogy a pályázatok értékelői "a költségvetések megvizsgálásakor nem jártak el kellő körültekintéssel", vagyis túlárazott projekteket is befogadtak - idézték fel.

A levélben a TI arra is kitért, hogy a bizottság a feltárt hiányosságokra figyelemmel, illetve azért, mert a kormány ezek cáfolatára "nem nyújtott be meggyőző érveket", felfüggesztette az érintett projektek finanszírozását. Ez az intézkedés összesen 700 milliárd forint ideiglenes zárolásával jár.

Figyelemmel azonban arra, hogy a 2007 és 2013 közötti finanszírozási ciklusról van szó, aligha valószínűsíthető, hogy Magyarországnak lehetősége nyílik a korrekció keretében elvont források pótlólagos lehívására - vélekedtek. Hozzátették: a határozatból nem derül ki, hogy a bizottság pontosan mekkora összeg elvonását tartja indokoltnak, Magyarországnak azonban akár 35 milliárd forint elvesztésével is számolnia kell.

Arra is emlékeztettek, hogy a TI Magyarország már sokszor felhívta a figyelmet a magyarországi közbeszerzések súlyos korrupciós kockázataira és arra, hogy az európai uniós források magyarországi kezelése sem mentes a korrupciótól.

A korrupció jeleit észlelték az uniós támogatások elosztását meghatározó szabályozásban is - közölték. Mint írták, 2013-ban jelezték, hogy az uniós beruházások közül azok a leggyanúsabbak, amelyeket a kormány kiemelt projektté nyilvánít, ilyenkor ugyanis verseny nélkül kap támogatást a kedvezményezett.

A szervezet megítélése szerint az EU-ból származó forrásokból megvalósuló projektek túlárazása valótlan tartalmú költségvetési tervek készítésével és a ténylegesnél nagyobb összegről kiállított, azaz valótlan tartalmú számlák felhasználásával történik, ami felveti a költségvetési csalás vagy annak kísérlete gyanúját.

A TI Magyarország Lázár Jánost a feltárt szabálytalanságok kivizsgálására és a felelősök elszámoltatására kérte, továbbá arra, hogy a kormány a szabálytalanul megszerzett pályázati pénzeket érintő közbeszerzések miatt hivatalból kezdeményezzen jogorvoslati eljárást. A költségvetési csalás gyanúja miatt pedig azt kérték, hogy a miniszter kezdeményezze a túlárazott projektek kiválasztásában és az indokolatlan kifizetések jóváhagyásában közreműködők büntetőjogi felelősségre vonását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forintból ingyenes képzéseket indítanak szociális szakembereknek

Egy amerikai és egy német módszert vizsgáltak meg, ennek nyomán öt képzést indítottak el. Tovább olvasom