Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Tiltanák a dohányzást a nyilvános helyeken

Egy friss kutatás szerint az oroszok jelentős része egyetértene egy olyan tiltórendelkezéssel, ami korlátozná a dohányzást és alkoholfogyasztást a közterületeken és a nyilvános helyeken.
Dohányozni és sört fogyasztani tilos!

A Levada Analytical Center felmérése szerint az oroszok 82 százaléka nem ellenezne olyan rendelkezést, amely tiltja a dohányzást a közterületeken és a nyilvános helyeken. A megkérdezettek 76 százaléka azzal is egyetértene, ha a tiltás a fenti helyeken a sörfogyasztásra is vonatkozna. Oroszország 45 régiójában, több mint 1600 felnőtt megkérdezésével készült kutatás szerint a tiltást többnyire a nők és az 55 éven felüliek támogatják. Ugyanakkor az orosz dohányosok többsége 18 és 39 év közötti és férfi.

A Levada adatai szerint az elmúlt évtizedben nem változott jelentősen a cigarettázók aránya a társadalomban. Jelenleg az oroszok mintegy 37 százaléka dohányzik. Ezzel ellentétben a lakossági sörfogyasztás valamelyest csökkent: a 2007-ben márt 55 százalékról 2010-re 51 százalékra esett vissza.

Magyarországon már van, ahol tiltják

Mind az alkoholfogyasztás korlátozása, mind a dohányzás közterületeken történő betiltása napirenden van Magyarországon is. Az előbbi esetében elsősorban az értékesítési időpontokat határozzák meg a jogszabályok: egyre több önkormányzat hoz ugyanis olyan rendeletet, amely az éjszakai órákra megtiltja az alkoholárusítást a kiskereskedelmi egységekben. Utóbbi esetében Vácott és Pécsett például 2009. év elejétől jelöltek ki dohányzásmentes zónákat, míg Keszthelyen ez év január elsejétől tilos rágyújtani oktatási, egészségügyi, kulturális, sport és más közintézmények közelében. A Fővárosi Közgyűlés pedig éppen a napokban határozott arról, hogy augusztus elejétől betiltja a BKV tulajdonában álló 72 aluljáróban a dohányzást. A tiltás betartatása érdekében csikktartókat, figyelmeztető táblákat és térfigyelő kamerákat helyeznek ki az érintett helyeken. A határozat értelmében a szabályszegők ellen szabálysértési eljárást indíthatnak a közterület-felügyelők, amely akár 30 ezer forint összegű pénzbüntetést is vonhat maga után.

Olvasóink írták

 • 4. 3795639 2010. július 31. 20:47
  „Sajna ott tartunk, hogy a szülő a saját gyermekét mérgezi az autóban, de a lakását, a lépcsőházat sem kíméli a dohányzástól. Reggel az az első amikor felkel. A dohányosok többsége mások egészségére abszolút nincsenek tekintettel.”
 • 3. szatyi 2010. július 31. 10:23
  „Fingani sem szabad az utcán?”
 • 2. gavallér 2010. július 31. 09:04
  „Nagyon helyes. Otthon mindenki fújhatja a hozzá hasonló pofájába a füstöt. Otthon érvényesülhet
  ehhez való joga. Más helyen nem jogosult büdösíteni. Csak ezt már egyszer következetesen be is kellene tartatni! Nem csak az Oroszoknak.”
 • 1. flexsnake 2010. július 31. 07:20
  „a nyilvános szoptatást is tiltsátok be.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három személygépkocsi ütközött össze

Három személygépkocsi ütközött össze a 8-as úton Ajkarendeknél péntek délután; - tájékoztatott a… Tovább olvasom