Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Több százezren nézték a budapesti tűzijátékot - galéria

A 25 percig tartó fényparádét hosszú tapssal köszönték meg az emberek, akik közül sokan érkeztek az ország távoli pontjairól is.
Több százezer ember kísérte figyelemmel az augusztus 20-ai állami ünnep alkalmából tartott budapesti tűzijátékot a pesti és a budai rakpartokról hétfő este.

Már másfél órával a fényparádé kezdete előtt zsúfoltak voltak a rakpartok, a forgalom elől lezárt Erzsébet híd, és rendkívül sokan voltak a szállodák, épületek teraszain, erkélyein is. A Duna-parthoz vezető azon utakon, amelyeket a rendőrség az állami ünnepi rendezvények miatt nem zárt le, már kora délután nem lehetett szabad parkolóhelyet találni, a tömegközlekedési változások miatt estére sokan csak gyalogosan tudták megközelíteni a tűzijáték helyszínét.

KIM: több mint félmillióan nézték az ünnepi tűzijátékot

A tűzijáték alatt rendkívüli esemény nem történt - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM)közleményben. Mint írták, az idei tűzijáték során harminc pirotechnikus közreműködésével ötezer bombát és további tizenötezer egyéb pirotechnikai látványelemet lőttek fel mintegy négyezer-ötszáz csőből; összesen körülbelül harminc kilométer hosszú vezetéket használtak fel.

A nap során a Magyar ízek utcájában 300 ezren jártak, a Parlamentet 14 ezren keresték fel, míg az olimpikonok köszöntésén, a Puskás Stadionban 15 ezer ember vett részt - írta a KIM.

A pesti oldalon, a rakpartoknál szinte méterenként lehetett egy-egy, világító játékokat, sört és üdítőket áruló embert látni. Több tízezren álltak az Erzsébet híd környékén lévő rakpartrésznél, de a Március 15. téren és a Lánchíd környékén is nagyon sokan voltak. A tűzijátékra érkezők közül sokan kihozták kisgyermekeiket is, akik világító ördögszarvakat, karpereceket viseltek, vagy világító kardokat és pálcákat tartottak a kezükben.

A rakpartoknál mentő- és tűzoltóautók, rendőrségi járművek is várakoztak, a kihelyezett hangszórókon a Petőfi Rádió élő kívánságműsora volt hallható. A tömegben a Vöröskereszt és a mentőszolgálat embereit is lehetett látni, akik - mint az MTI tudósítója tapasztalta - több esetben is segítséget nyújtottak azoknak, akik apróbb sérüléseket szenvedtek el vagy rosszul lettek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Hajdu Márton az MTI-nek hétfő este azt mondta: nyolcvan tűzoltó egy tűzoltóhajóval, három motoros csónakkal és tizenhét egyéb járművel áll készültségben a fényparádé miatt, de külön egységek védik az Országházat is.

Ebben az évben a rakétákat négy helyszínről indították: az elsődleges kilövési terület a Dunán állomásozó három uszály volt, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri kikötővel szemben horgonyzott, míg a negyedik kilövési pont a Lánchíd volt, így az is látványelemmé vált. Az idén nem telepítettek rakétákat a Citadellára.

Az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

A 25 percig tartó fényparádét hosszú tapssal köszönték meg az emberek, akik közül sokan érkeztek az ország távoli pontjairól is, hogy részt vegyenek az egész nap zajló budapesti ünnepi rendezvényeken.

A hétfő esti tűzijáték volt az államalapítási ünnepség záróeseménye. A fényparádé befejeztével több százezer ember gyalogosan indult hazafelé, teljesen megtöltve a Dunához vezető főbb utakat, de sokan ültek le a vendéglátóhelyek teraszaira is - tapasztalta az MTI tudósítója.

Nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra

Rendben lezajlott az idei augusztus 20-i tűzijáték, tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hétfő este.

Hajdu Márton elmondta: információk szerint egy ember megsérült a Margit híd budai hídfőjénél, őt a mentők ellátták.

A hétfő esti tűzijáték volt az államalapítási ünnepség záróeseménye. A pesti és a budai rakpartokról több százezer ember kísérte figyelemmel a fényparádét, majd annak befejeztével gyalogosan indultak hazafelé, teljesen megtöltve a Dunához vezető főbb utakat, de sokan ültek le a vendéglátóhelyek teraszain is - tapasztalta az MTI tudósítója.

Hajdu Márton az MTI-nek hétfő este korábban elmondta: nyolcvan tűzoltó egy tűzoltóhajóval, három motoros csónakkal és tizenhét egyéb járművel állt készültségben a tűzijáték miatt, de külön egységek védték az Országházat is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder köszöntötte a londoni magyar olimpikonokat

Köszönetet mondott a 2012-es londoni olimpia magyar résztvevőinek a köztársasági elnök a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj 2012 verseny végén. Tovább olvasom